Deficitul producerii de grâu alimentar nu pune în pericol securitatea alimentară a ţării, expert
Deficitul producerii de grâu alimentar nu pune în pericol securitatea alimentară a ţării. Viorel Chivriga, coordonator de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, spune că grâul lipsă poate fi uşor importat, transmite Info-Prim Neo.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) anticipează un volum global de grâu de toamnă estimat la 780 – 795 mii tone, dintre care grâul alimentar va constitui circa 250 - 280 mii tone. Pentru securitatea alimentară a ţării sunt necesare 345 mii tone de grâu alimentar. Astfel, deficitul producerii constituie circa 70 – 95 mii tone, se spune într-un comunicat al ministerului.
„70 mii tone de grâu alimentar nu este cantitatea care ar pune în pericol securitatea alimentară a ţării. Acest volum poate fi importat. Am avut o situaţie mult mai sinistră în 2007, atunci când recolta a fost cu mult mai mică decât în anul curent. Atunci s-a importat grâu alimentar pentru întreprinderile de panificaţie aşa cum se importă în fiecare an. La fel, trebuie să ţinem cont de faptul că şi campania de recoltare nu s-a finalizat”, a declarat Viorel Chivriga.
Potrivit expertului, o parte din acest deficit poate fi acoperit din stocurile din anul trecut. MAIA anunţa în ianuarie curent că producătorii au în stocuri circa 900 mii tone de grâu alimentar.
Expertul spune că, din cauza deficitului prognozat, există posibilitatea ca preţurile la produsele cerealiere să crească.
„Dacă preţurile pe piaţa regională vor creşte, atunci acestea vor urma aceeaşi tendinţă şi în R. Moldova. În 2008 preţurile au fost mici comparativ cu cele din 2007. Totuşi, în lunile de primăvară, comerţul cu cereale, dar şi preţurile au început să crească. În anul curent preţurile sunt mai bune decât erau la începutul anului, dar nu cred că ele se vor menţine destul de mari pentru viitor”, a spus Chivriga.