CUB solicită guvernării efectuarea unui audit asupra achizițiilor de energie în anul 2022

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare solicită guvernării să efectueze un audit asupra achizițiilor de energie în anul 2022 și să prezinte un Raport privind sumele bănești alocate în perioada anilor 2021-2023 pentru compensarea tarifelor la energie, transmite IPN.

Semnalând într-o conferință de presă mai multe probleme sistemice cu care se confruntă securitatea energetică a țării, președintele CUB, Igor Munteanu, a criticat decizia de clasificare a volumelor și prețurilor la gazele cumpărate în anul 2022, sub pretextul că ar fi rezerve strategice și, ca atare, „secret de stat”. O parte semnificativă de gaze zac și azi în depozitele din Ucraina, iar costurile lor prohibitive față de prețurile curente la gaze sunt introduse în tarifele pe care cetățenii Republicii Moldova le plătesc în continuare, chiar și atunci când alternativa este chiar alături pe piața liberă europeană, se arată într-un comunicat de presă remis de CUB.

„Nu s-ar fi ajuns aici dacă fostul guvern ar fi completat rezerva de stat prin proceduri normale de achiziții publice, cu atât mai mult că în Republica Moldova există 20 de companii licențiate, cu dreptul de a opera pe piața gazelor naturale. La fel, nu s-ar fi ajuns la aceste situații ingrate dacă compania monopolist de stat, Energocom, s-ar fi obosit să facă oferte publice de achiziții a gazelor naturale, angajându-se într-o serie de tranzacții închise, pe piața externă, cu riscuri care s-au dovedit a fi distrugătoare pentru reputația sa”, a precizat președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Republica Moldova ar fi putut achiziționa de trei ori mai multe volume de gaze naturale, din creditul oferit de BERD, dacă compania de stat Energocom ar fi utilizat platformele de tranzacționare europene, iar consumatorii ar fi achitat astăzi sub 20 lei/m3, și nu 29,7 lei, iar Guvernul nu ar fi avut astăzi grija de a consuma cât mai repede gazele procurate la cele mai înalte prețuri de piață spot în lunile de vară, achiziționând aceleași gaze pe piața liberă, în beneficiul cetățenilor, se mai arată în comunicatul CUB.

Formațiunea politică a remarcat că economia națională a suferit un șoc puternic ca urmare a modului în care a fost gestionată criza energetică, cu efecte grave asupra competiției libere și accesului la piețele externe. Conform unor estimări furnizate de experți independenți internaționali, pierderile suferite de Republica Moldova în urma deciziilor eronate la gestionarea creditului BERD se ridică la circa 72 de milioane de euro sau circa 25% din toți banii contractați de Guvernul condus de Natalia Gavriliță. CUB consideră acțiunile Guvernului de a reorienta banii de la investiții și plăți pentru salarii și pensii pentru acoperirea tarifelor extrem de dureroase pentru economia reală.

CUB cere Consiliului Concurenței și Agenției de protecție a consumatorilor să restabilească legalitatea deciziilor luate în domeniul securității energetice din ultimii ani, ajutând astfel să fie apărate interesele consumatorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE