CUB cere sistarea reformei universitare și lansarea consultărilor publice

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB), format din mai multe personalități din R. Moldova, solicită autorităților sistarea planurilor de reorganizare a sistemului universitar și inițierea fără întârziere a unei serii de consultări publice complexe, arătându-și interesul de a colabora în acest sens, transmite IPN.

„Suntem pentru o reformă a sistemului universitar și de cercetare, dar cu prudență și pricepere, fără agende ascunse. Din păcate, anunțul recent al Ministrului Educației cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniul educației, cercetării și inovării (N.462/MEC/2022) se rezumă la reducerea mecanică a numărului de universități și nu a unei transformări calitative a sistemului universitar”, se spune într-o declarație emisă de CUB.

Semnatarii regretă „faptul că acest anunț a fost comunicat într-un mod extrem de abrupt, ultimativ și neprofesionist (și) în absența unor consultări prealabile cu mediul academic și societatea civilă”. La fel, semnatarii invocă încălcarea legislației în vigoare în cazul a cel puțin două instituții, Universitatea Agrară și Universitatea din Tiraspol, pe care Ministerul Educației intenționează să le reorganizeze – potrivit CUB – fără a avea împuternicirile necesare.

De asemenea, CUB declară că Ministerul Educației nu a oferit suficiente detalii cu privire la investițiile pe care le va face în urma aceste reorganizări, nu a publicat studiile de impact corespunzătoare și nu a indicat sursa investițiilor preconizate,  printre altele. „Constatăm că MEC își atribuie în mod voluntarist competența de a adopta reducerea numărului de universități prin fuziune/absorbție, care se bazează mai degrabă pe o percepție generalizată și mai puțin pe evidențele și faptele care-ar demonstra avantajele acestui curs de politică administrativă”.

Mai mult, semnatarii acuză autoritățile de intenția de a „concentra și centraliza controlul asupra unor proprietăți deținute azi de către universitățile propuse spre lichidare”. În declarație se mai spune: „Sunt miliarde de lei sub formă de active și pasive deținute legal de aceste universități, inclusiv în zone mega-centrale ale capitalei, care  ar valora zeci de milioane de dolari pe piața imobiliară (...) Este evident că riscurile unei asemenea redistribuiri de proprietăți fără o bună și echilibrată monitorizare sunt foarte mari. Este evident că și răspunderea pentru eșecurile acestui proces sunt la fel de mari”.

Declarația mai critică și felul în care se planifică reorganizarea instituțiilor de cercetare: „conceptul anunțat de MEC nu clarifică cum vor fi gestionate resursele atribuite prin această reformă de către cele 4 universități privilegiate, care sunt mecanismele concrete de susținere a cercetătorilor și cercetării în procesul demarat peste noapte și în ce măsură această «reformă prin absorbție» nu va crea mai mult haos și incapacitate de a menține și dezvolta pe viitor colaborări internaționale deja existente”.

Declarația CUB a fost semnată, la momentul emiterii, de 22 de personalități – doctori în științe, medici, muzicieni etc. – primii cinci în listă fiind: Valentina Casian, primar al orașului Strășeni; Igor Klipii, ex-ambasador în Lituania; Igor Munteanu, ex-ambasador în SUA; Anatol Țăranu, ex-ambasador în Rusia; și economistul Veaceslav Ioniță.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.