Bacteriile rezistente la antibiotice vor provoca mai multe decese decât cancerul în 2050

Utilizarea irațională a antibioticelor prezintă pericol pentru sănătatea publică. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, dacă nu vor fi întreprinse măsuri, în anul 2050 la nivel global aproximativ 10 milioane de oameni vor muri din cauza infecțiilor provocate de bacteriile rezistente la antibiotice, dintre care 700 de mii în regiunea europeană, transmite IPN.

„Sănătatea oamenilor, a animalelor și de mediu – O singură sănătate pentru toți”, este sloganul lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice.

Stela Gheorghiță, coordonator de programe la Biroul din Republica Moldova al Organizației Mondiale a Sănătății, a menționat că problema rezistenței bacteriilor și microorganismelor la antibiotice este una globală. Aceasta este cauzată de consumul irațional de antibiotice. „Doar la nivel european, anul trecut au murit aproximativ 33 de mii de oameni ca urmare a rezistenței microorganismelor la antibiotice”, a remarcat Stela Gheorghiță.

La nivel global, cheltuielile determinate de rezistența bacteriilor la antibiotice sunt estimată de peste 1,5 miliarde de euro. Costul îngrijirilor medicale pentru un pacient care a dezvoltat rezistență la antibiotice variază de la 10 mii de euro până la 40 mii de euro. Aceste costuri sunt cauzate de durata prelungită a tratamentului, costul echipamentelor necesare pentru îngrijirea acestor pacienți.

Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că ponderea bolilor cauzate de rezistența la antibiotice este în creștere. În același timp, ritmul de descoperire a unor noi preparate antimicrobiene a încetinit semnificativ. Doar 1 din 16 antibiotice descoperite ajung să fie aplicate clinic. Există estimări conform cărora până în anul 2050 numărul deceselor provocate de rezistența microorganismelor la antibiotice va depăși numărul de decese provocate de cancer.

În Republica Moldova, antibioticele reprezintă 10% din piața medicamentelor. Datele arată că între anii 2011-2014 consumul de antibiotice în Moldova a scăzut de la 21 de doze la 17 doze de antibiotic la 1000 de locuitori.

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că o parte din antibiotic ajung în organismul uman și prin consumarea cărnii animalelor tratate cu antibiotice. Acesta a făcut un apel către populație, dar și către medicii veterinari să evite, pe cât este posibil, administrarea antibioticilor în tratarea animalelor și păsărilor. ANSA testează carnea, laptele și ouăle, iar cele tratate cu antibiotice în concentrații peste normă nu sunt admise pe piață.

  • aliona serbulenco despre consumul de antibiotice in moldova.mp3
  •     0
  • stela gheorghita despre estimarile oms.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.