Expertul Igor Boțan afirmă că a evidențiat la baza embargourilor comerciale impuse de Rusia Republicii Moldova au stat factorii politici. Aprecierea a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești”, organizată de Agenția de presă IPN. El a precizat că decizia Moscovei de a interzice vinurile moldovenești în 2006 a fost o reacție la respingerea de către Chișinău a planului de federalizare a țării propus în 2003, cunoscut sub numele de Memorandumul Kozak.
„Factorul politic a fost esențial în războiul comercial pe care l-a pornit Rusia împotriva Republicii Moldova. În 2006 noi am avut un conflict cu implicarea Federației Ruse legat de oprirea negocierilor la 28 februarie 2006 în procesul de reglementare transnistreană. Negociatorul-șef din partea Republicii Moldova, Vasile Șova, a plecat de la întrunirea unde se discuta diferendul transnistrean, iar reluarea negocierilor privind regiunea transnistreană a avut loc abia în luna aprilie 2012. Peste șase ani”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
De asemenea, Igor Boțan a subliniat impactul pe care l-a avut instituirea Misiunii EUBAM la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.
„În 2005, datorită eforturilor guvernării comuniste, a fost introdusă misiunea EUBAM la hotarul Republicii Moldova cu Ucraina pe segmentul transnistrean și acest lucru a fost interpretat atât de Tiraspol, cât și de Moscova, ca un fel de blocadă a regiunii transnistrene. Rusia a hotărât să răspundă la așa-zisul blocaj din partea Republicii Moldova prin introducerea presiunilor economice, a embargo-ului la adresa Republicii Moldova”, a mai spus Igor Boțan.
Igor Boțan a reamintit că așa zisul „Memorandumul Kozak” din 2003 a fost o altă cauză majoră a războiului comercial impus de Rusia.
„În plus, în 2003 a avut loc și istoria cu memorandumul Kozak, prin care Rusia și-a dorit să impună federalizarea Republicii Moldova, cu trei subiecți, dintre care doi având orientare prorusă, care să blocheze Republica Moldova. Asta a fost istoria care a dus la situația ulterior creată a embargo-urilor”, a punctat expertul.
Dezbaterea publică la tema „Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!