De ce Suedia a renunțat la statutul de neutralitate și a aderat la blocul NATO? Ce riscuri implică venirea la putere a unui președinte pro-rus și cum și-ar putea menține neutralitatea R. Moldova, bazându-se pe propriile forțe. Despre asta a vorbit ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, într-un interviu, pentru agenția de presă IPN.
IPN: Începând cu luna septembrie 2021, ocupați funcția de ambasador al Suediei la Chișinău. Suedia este unul dintre partenerii cheie ai R. Moldova, iar relațiile bilaterale s-au fortificat și mai mult în ultimii doi ani. Cum a evoluat R. Moldova în acești ani?
Katarina Fried: În primul rând, vă mulțumesc mult pentru invitația de a fi aici, astăzi. Vreau să spun că acești trei ani au fost extraordinari pentru mine. Ceea ce am experimentat aici a fost un parcurs remarcabil, în circumstanțe foarte dificile. Când am sosit, a început pandemia COVID, urmată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care a generat criza refugiaților, criza energetică și economică.
R. Moldova a reușit, totuși, să depășească aceste provocări. În paralel cu gestionarea acestor crize, ați obținut performanțe excepționale în procesul de integrare europeană. Acum aveți statutul de stat candidat pentru aderarea la UE și este foarte impresionant să văd că ați reușit să deveniți independenți de gazul rusesc. Toate aceste realizări sunt extrem de impresionante. Fiind aici și văzând toate dificultățile și munca depusă pentru aceste reușite este foarte, foarte inspirațional.