40 de exportatori moldoveni care operează pe piața Statelor Unite ale Americii au participat astăzi la discuții la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pentru a analiza impactul noilor tarife ale Washingtonului, aplicate la nivel global, inclusiv pentru produsele de origine moldovenească, transmite IPN.
Reprezentanții companiilor au menționat importanța menținerii și consolidării poziției Republicii Moldova în lanțurile valorice globale, în special în sectoarele automotive și textile, unde o eventuală reducere a cererii europene pentru piața americană ar putea genera pierderi indirecte suplimentare pentru exportatorii moldoveni.
„Este foarte greu să estimăm imediat impactul pe care îl vom resimți. Noi credem că trebuie să ne extindem și mai mult pe piețele alternative, de exemplu piața europeană, pentru a asigura că produsele noastre rămân competitive”, a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, citat într-un comunicat de presă emis de minister.
„Parțial, piața americană va absorbi șocul noilor prețuri, deoarece în sectorul sucurilor, SUA nu are producție proprie de băuturi concentrate. O piață de alternativă pentru noi ar fi în primul rând cea a Uniunii Europene și putem analiza și piața continentului asiatic”, a declarat Mircea Manoli, directorul Asociației Procesatorilor din Industria Alimentară „Speranța Con”.
„Abia de azi am început să înțelegem care este, de fapt ,situația reală și cum se aplică noile tarife care au intrat în vigoare. Urmează ca în următoarele zile să înțelegem cum funcționează noile reguli și care este impactul asupra afacerii noastre”, a afirmat designerul vestimentar Iulia Allert, al cărei brand de haine are succes pe piețele din SUA, Marea Britanie și a Uniunii Europene.
Ministerul va susține și evalua impactul asupra fiecărui produs concret și va propune adaptarea la noile tarife. Între timp, experții analizează piețe alternative de desfacere pentru produsele vizate de noile tarife, se arată în același comunicat de presă.
Exportul Republicii Moldova către Statele Unite ale Americii în anul 2024 a avut o cotă de 2,5% din totalul exporturilor țării, reprezentând 90 milioane de dolari, iar importurile din SUA au alcătuit 1,5% din totalul importurilor, ceea ce înseamnă 135 milioane de dolari.
Cele mai multe produse moldovenești exportate în SUA sunt vinurile de desert, sucurile de fructe, în special cel de mere, dar și dispozitive din plastic, articole de transport, alcool, produse de patiserie și confecții textile.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!