logo

Nicolae Roşca: Justiţia nu funcţionează după principii sănătoase în baza supremaţiei legii


https://www.ipn.md/en/nicolae-rosca-justitia-nu-functioneaza-dupa-principii-sanatoase-in-baza-7978_1026600.html

În situaţia în care Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu UE, s-a angajat să-şi reformeze justiţia şi şi-a declarat ataşamentul faţă de valorile europene de a forma un stat bazat pe supremaţia legii, instituţiile statului trebuie prin fapte să realizeze aceste deziderate. De această părere este şeful de departament în cadrul Facultăţii de drept a Universităţii de Stat, profesorul Nicolae Roşca, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că justiţia moldovenească nu demonstrează corectitudine, legalitate, şi nici dorinţă de a se reforma cu adevărat, transmite IPN.

Nicolae Roşca a menţionat că actualmente în sistemul judecătoresc nu există forţe care ar putea realiza o reformă veritabilă în domeniul justiţiei. Profesorul a făcut referire la cazul când s-a creat în componenţă deplină Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit lui, atunci a fost nevoie de patru sau de cinci adunări generale a judecătorilor pentru a alege judecători din membrii CSM, apoi promovarea la Curtea Supremă de Justiţie. „De nenumărate ori societatea civilă a reacţionat. Adică se vede cu ochiul liber cum erau promovaţi oameni care, potrivit regulilor stabilite însuşi de CSM, acumulau un număr redus de puncte faţă de alţii. Adică ei promovau pe cei mai slabi tot după criteriile stabilite de ei în detrimentul celor mai puternici”, a menţionat Nicolae Roşca.

Referitor la reacţia şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, cu privire la decizia Curţii de Apel Cahul de a-l suspenda din funcţie pe primarului din Taraclia,  doctorul în drept a menţionat că aceasta este o situaţie când cuţitul a ajuns la os. „Cu părere de rău, noi în Republica Moldova nu mai avem mecanisme de a influenţa justiţia, adică statul nu-şi ascultă proprii cetăţeni care ies la miile de manifestaţii, nu ascultă nici opiniile societăţii civile practic de nimic. Probabil că asta ar fi unicul instrument de a-i trezi la realitate pe cei care fac justiţie şi chiar care fac politică în Republica Moldova că angajamentele asumate trebuie să fie respectate”, a afirmat Nicolae Roşca.

Totodată, profesorul a declarat că reforma justiţiei durează de mai multă vreme şi în tot acest timp nu a auzit comentarii lesnicioase la adresa justiţiei, dar dimpotrivă doar critici.