AGROinform a lansat etapa a doua a Programului „Dezvoltarea comunităţilor rurale”
https://www.ipn.md/en/agroinform-a-lansat-etapa-a-doua-a-programului-dezvoltarea-comunitatilor-7966_957926.html
Federaţia Naţională AGROinform a lansat 13 noi şcoli de iarnă pentru fermieri în cadrul etapei a doua a Programului "Dezvoltarea Comunităţilor Rurale".
Potrivit surselor din cadrul AGROinform, cele 13 centre de studiu au fost selectate pe bază de concurs din 25 de cereri de participare depuse de către organizaţiile regionale membre ale reţelei AGROinform. Două dintre aceste şcoli de iarnă sunt destinate exclusiv unor grupuri de femei, pentru dezvoltarea abilităţilor acestora de a contribui cu forţele proprii la crearea bunăstării în spaţiul rural.
Procesul de studiu urmează să demareze în toamna anului curent, după finalizarea recoltării producţiei agricole. Până atunci fiind create condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii şcolilor de iarnă, inclusiv elaborarea materialelor de studiu. Temele abordate se vor axa pe studierea experienţelor avansate în producerea legumelor în câmp deschis şi în seră, pomicultură, viticultură, sectorul animalier şi cultivarea cerealelor.
Scopul Programului este implementarea, în premieră pentru R. Moldova a metodei de studiere în cercuri de către fermieri. Această metodă reprezintă un proces dinamic şi participativ de învăţare, bazat pe experienţa participanţilor, abilităţile liderului de grup şi calitatea materialului de studiu. Această metodă oferă fiecărui participant posibilitatea de a învăţa din experienţa altora şi de a oferi cunoştinţele proprii colegilor. Eficienţa studierii în cicluri depinde, în primul rând, de spiritul de iniţiativă a liderului de grup care este unul din membrii cercului de studiu.
Programul a fost iniţiat la începutul anului 2005, cu asistenţa organizaţiei pentru dezvoltarea cooperării „Centrul cooperativelor Suedeze” şi în cooperare cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională. Pe parcursul anului, programul s-a aflat în stadiu pilot în cadrul căruia au fost iniţiate 14 şcoli de iarnă pentru fermieri ce întrunesc peste 140 de fermieri, inclusiv 84 de femei. În faza pilot au fost create cercuri de studiu în opt raioane ale republicii, Cantemir, Criuleni, Drochia, Glodeni, Hânceşti, Râşcani, Şoldăneşti, Ungheni. La cea de a doua etapă aria geografică de implementare s-a extins cu încă nouă raioane ale republicii.
Iniţial, implementarea programului era preconizată pentru o durată de trei ani care a fost extinsă ulterior până la patru ani. Cercurile de studiu vor beneficia de asistenţă din partea organizaţiilor regionale ale reţelei AGROinform pe tot parcursul implementării Programului "Dezvoltarea Comunităţilor Rurale".
Federaţia Naţională AGROinform este o reţea constituită din 30 de organizaţii obşteşti regionale orientate spre dezvoltarea economică a localităţilor rurale prin oferirea asistenţei complexe în dezvoltarea afacerilor, marketing, aplicarea tehnologiilor avansate.