Peste o mie de agricultori din Moldova vor beneficia de sprijin până în anul 2026, printr-un nou proiect lansat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu suportul Guvernului Japoniei. Inițiativa vine în contextul secetelor frecvente și al dificultăților generate de războiul din Ucraina asupra sectorului agricol, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, proiectul va sprijini atât fermierii din sectorul vegetal, cât și pe cei din sectorul zootehnic, promovând practici inteligente din punct de vedere climatic și introducerea culturilor de sorg, rezistente la secetă.
Secretarul de stat Iurie Scripnic a declarat că acest tip de cultură poate contribui la susținerea fermierilor în perioadele de secetă severă, oferind totodată soluții pentru hrana animalelor: „am identificat sorgul ca pe o cultură promițătoare, rezistentă la secetă, care poate sprijini și sectorul zootehnic atât cu semințe, cât și cu siloz”.
Ambasadorul Japoniei în Moldova, Yamada Yoichiro, a menționat că ajutorul acordat agricultorilor face parte dintr-o abordare strategică de rezistență la provocările climatice actuale: „FAO și Japonia își intensifică colaborarea pentru a oferi soluții durabile, care nu doar asigură mijloacele de trai necesare, dar și dezvoltă un sistem stabil de producție alimentară”.
Reprezentantul adjunct FAO în Moldova, Tudor Robu, a subliniat că proiectul urmărește nu doar o reacție rapidă la criză, ci și consolidarea capacității agricultorilor de rezistență îndelungată: „Ne-am propus să îmbunătățim productivitatea și capacitatea de adaptare, oferind fermierilor posibilitatea de a face față mai bine impactului generat de schimbările climatice”.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 560 000 de dolari. Pentru a monitoriza implementarea și eficiența măsurilor propuse, se va pune accent pe o colaborare extinsă cu organizații locale, administrații publice, instituții de cercetare și autorități, inclusiv Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Noul proiect vine în continuarea unei colaborări anterioare între FAO și Japonia, în cadrul căreia peste 3 600 de gospodării vulnerabile au fost ajutate în anii 2023–2024. Noul program continuă măsurile de suport prin soluții ce sporesc reziliența întregului sector agricol.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!