Pietrele funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic, în proces de restaurare

Print Send by email
14:41, 20 Noi 2017

Pietrele funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic, în proces de restaurare

Sezonul lucrărilor de conservare a pietrelor funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic din Chișinău, planificate pentru anul curent, s-a încheiat. Anul acesta s-a reușit renovarea a două pietre funerare, dar și efectuarea mai multor lucrări de conservare pentru a nu permite ruinarea Capelei familiei Ohanovici, transmite IPN.

În Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor. În cadrul evenimentului de încheiere a lucrărilor din acest an, Ludmila Boțan, directorul întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a spus că, pe lângă restaurarea a două pietre funerare de mormintele poloneze, au fost efectuate și expertize cu privire la restaurarea Capelei. De asemenea, a fost construit un acoperiș ca să se evite ruinarea monumentului arhitectural. Ludmila Boțan a menționat că acest monument, care este construit pe mormântul lui Iosif Katanovici Ohanovici mai bine de acum o sută de ani, este unic în Republica Moldova.

Ambasadorul polonez în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, și-a exprimat speranța că în câțiva ani Capela va fi o clădire restaurată, frumoasă, îngrijită, care deveni și simbol al relațiilor moldo-poloneze. „Istoria acestor morminte și monumente construite deasupra mormintelor ține de istoria neamului polonez, mai ales în secolul XIX. Atunci neamul polonez a fost lipsit de independență și cimitirele erau singurul loc unde identitatea poloneză a putut să-și găsească un spațiu pentru a putea fi exprimată”, a mai spus ambasadorul, menționând că nu este vorba doar despre o muncă arhitecturală, dar și de această dorință de a redobândi libertatea și independența.

Reprezentantul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei, Michal Michalski, a declarat că este foarte important că în relațiile moldo-poloneze o atenție deosebită este acordată patrimoniului cultural. În ceea ce ține de restaurarea Capelei, pas cu pas, acest monument urmează să capete un aspect nou. În acest sens, mai mulți experți au efectuat proiectări și expertize.

Lucrările de restaurare au loc în cadrul unui proiect semnat acum trei ani între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei, Primăria municipiului Chișinău și Ambasada Republicii Polonia în Moldova.

14:41, 20 Noi 2017

Alte știri

17 Mai 2016
RSS
Curtea de Apel a casat cererea în cazul Direcției construcții capitale
free
Deconectări de apă în sectorul Ciocana și în două suburbii
free
16 Mai 2016
Nivelul apei în râul Nistru este de 8,9 metri
free
Pe mai multe străzi din capitală și într-o suburbie va fi deconectată apa
free
14 Mai 2016
Sistări temporare de apă în comuna Cruzești
free
13 Mai 2016
Numărul blocajelor la rețelele de canalizare din capitală a crescut comparativ cu anul trecut
free
12 Mai 2016
Angajații ACC, la datorie și în perioada sărbătorilor pascale
free
Zeci de jurnaliști au participat la Marșul Solidarității Presei
free
11 Mai 2016
CJI i-a prezentat și în acest an pe inamicii presei
free
10 Mai 2016
Peste 50% din respondenții unui sondaj nu-și doresc demontarea panourilor din capitală Șoferul care a doborât un stâlp de electricitate omorând un om, trimis în judecată
Pe mai multe străzi din capitală va fi întreruptă alimentarea cu apă
free
07 Mai 2016
Mai multe ambulanțe vor fi mobilizate în preajma cimitirelor din capitală
free
Sărbătoarea de pomenire a celor adormiți se marca altfel în trecut, etnolog
free
06 Mai 2016
Monumentele a cinci personalități din Chișinău au fost restaurate Ajutor financiar pentru veteranii celui de-al doilea război mondial
free
05 Mai 2016
Copiii unei școli primare din capitală, familiarizați cu tradițiile pascale Aproape o mie de locuri de parcare vor fi amenajate în preajma Cimitirului „Sfântul Lazăr”
04 Mai 2016
Transport gratuit în capitală de Paștile Blajinilor
free
03 Mai 2016
Eugenia Ciumac: Asupra Direcției construcții capitale se întreprinde atac raider
free