Pietrele funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic, în proces de restaurare

Print Send by email
14:41, 20 Noi 2017

Pietrele funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic, în proces de restaurare

Sezonul lucrărilor de conservare a pietrelor funerare de pe mormintele poloneze din Cimitirul Catolic din Chișinău, planificate pentru anul curent, s-a încheiat. Anul acesta s-a reușit renovarea a două pietre funerare, dar și efectuarea mai multor lucrări de conservare pentru a nu permite ruinarea Capelei familiei Ohanovici, transmite IPN.

În Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor. În cadrul evenimentului de încheiere a lucrărilor din acest an, Ludmila Boțan, directorul întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a spus că, pe lângă restaurarea a două pietre funerare de mormintele poloneze, au fost efectuate și expertize cu privire la restaurarea Capelei. De asemenea, a fost construit un acoperiș ca să se evite ruinarea monumentului arhitectural. Ludmila Boțan a menționat că acest monument, care este construit pe mormântul lui Iosif Katanovici Ohanovici mai bine de acum o sută de ani, este unic în Republica Moldova.

Ambasadorul polonez în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, și-a exprimat speranța că în câțiva ani Capela va fi o clădire restaurată, frumoasă, îngrijită, care deveni și simbol al relațiilor moldo-poloneze. „Istoria acestor morminte și monumente construite deasupra mormintelor ține de istoria neamului polonez, mai ales în secolul XIX. Atunci neamul polonez a fost lipsit de independență și cimitirele erau singurul loc unde identitatea poloneză a putut să-și găsească un spațiu pentru a putea fi exprimată”, a mai spus ambasadorul, menționând că nu este vorba doar despre o muncă arhitecturală, dar și de această dorință de a redobândi libertatea și independența.

Reprezentantul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei, Michal Michalski, a declarat că este foarte important că în relațiile moldo-poloneze o atenție deosebită este acordată patrimoniului cultural. În ceea ce ține de restaurarea Capelei, pas cu pas, acest monument urmează să capete un aspect nou. În acest sens, mai mulți experți au efectuat proiectări și expertize.

Lucrările de restaurare au loc în cadrul unui proiect semnat acum trei ani între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei, Primăria municipiului Chișinău și Ambasada Republicii Polonia în Moldova.

14:41, 20 Noi 2017
Deconectări temporare de apă în Durlești
Furnizorul de apă din Chișinău anunță pe mai multe străzi din orașul Durlești sistări temporare de apă. Consumatorii vizați sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și…
09:48, 21 Noi 2017
Plan anticorupție la nivel municipal
Municipalitatea Chișinău intenționează să elaboreze un Plan local anticorupție pentru anii 2018-2020. Potrivit unei dispoziții semnate de către primarul interimar, pentru elaborarea planului a fost constituit un grup de lucru,…
10:25, 21 Noi 2017

Alte știri

26 Mai 2016
RSS
O clădire din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări
free
25 Mai 2016
Un viceprimar și adjunctul unei direcții, reținuți după perchezițiile de la Primăria capitalei
free
Sistări de apă în sectorul Botanica
free
Percheziții la Primăria capitalei. Este vizat și un viceprimar
free
24 Mai 2016
Furnizorul de apă din capitală anunță sistări temporare
free
23 Mai 2016
Deconectări temporare de apă în orașul Ialoveni
free
Plajele de odihnă din Chișinău, în proces de pregătire pentru sezonul estival
free
21 Mai 2016
Lucrările de aplicare a marcajului în capitală întârzie Suspendarea traficului rutier pe str. 31 August 1989
free
La Turnul de Apă are loc o proiecție de filme și concerte
free
20 Mai 2016
Traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va fi blocat parțial
free
21 Mai 2016
Sistări planificate în alimentarea cu apă
free
20 Mai 2016
Grădinița din Satul Nou, renovată din banii oferiți de Guvernul României
19 Mai 2016
Șapte cei mai buni absolvenți din liceele municipale au fost premiați ACC: Chișinăul poate rata șansa reabilitării Stației de epurare, dacă nu respectă condiția BERD și BEI
free
Evenimentul „Bucurie în Mișcare” are loc în premieră și la Chișinău
free
Sistări temporare de apă în orașul Vatra
free
Consilierii municipali vor pune la vot demisia primarului de Chișinău
free
18 Mai 2016
Altruismul și regulile de circulație, învățate de copii în cadrul unui eveniment de caritate
free
Furnizorul de apă din capitală anunță sistări temporare
free