Municipalitatea își propune să înlocuiască actualele contoare de apă din locuințele capitalei cu un tip nou – apometre radio, cu o precizie ridicată și citire de la distanță, prin tehnologia wirelless. Pentru anul curent se planifică montarea a astfel de contoare în o sută de blocuri, în care se înregistrează diferențe mari între consumul calculat de contorul comun și cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că, pe parcursul a ultimilor 20 de ani se înregistrează pierderi de apă estimate la sute de milioane de lei. Doar pe parcursul unui an, pierderile se estimează la 50 de milioane de lei, dintre care doar 30 de milioane au fost recuperate ca urmare a repartizării volumului către consumatori. Pe lângă faptul că apometrele de tip vechi pot fi manipulate de către unii consumatori, o problemă mare rămâne accesul în apartamente pentru colectarea datelor. Or, contoarele de tip nou au o precizie înaltă și permit citirea datelor de contor de la distanță.
Veronica Herța, director detașat la SA „Apă-Canal Chișinău”, a spus că astfel de contoare au fost instalate în anul 2013 în cadrul unui proiect pilot în cinci blocuri locative, însă în doar trei dintre ele acoperirea a fost sută la sută. Ca urmare, în celei trei blocuri s-a constat o diferență de volum nesemnificativă, de 0,98%.
Veronica Herța a menționat că noul sistem va permite citirea datelor de contor, fără să se intre în apartament. La fel, contoarele radio au protecție antimagnetică și pot sesiza pierderi de apă de la instalațiile defecte. De exemplu, în cazul în care un locatar este plecat și se produce o scurgere timp de 8-12 ore, operatorul care citește datele contorului va sesiza echipele de intervenție ale furnizorului.
Noul sistem va permite utilizarea a două metode de colectare a datelor. Prima presupune colectarea indicațiilor de către persoana responsabilă cu ajutorul unui radio special. Modulul are capacitatea de a colecta datele în rază de 300 de metri în timp de 20-30 de minute în tot blocul. Totuși municipalitatea optează pentru cea de-a două modalitate – staționară, care va permite colectarea datelor în mod automat, fără intervenția factorului uman. Acest lucru va fi posibil prin sistemul GSM, internet sau fibră optică, astfel încât informațiile să fie stocate direct pe serverul de la „Apă-Canal Chișinău”.
Instalarea contoarelor noi va fi efectuată din banii întreprinderii, iar pentru dotarea celor o sută blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chișinău e nevoie de 8 milioane de euro. Urmează a fi purtate negocieri și cu partenerii externi în vederea finanțării programului dat.