Jurnaliștii solicită un proces echitabil în cazul ziaristei azere Khadija Ismayilova
Print Send by email
14:02, 27 Mai 2016

Mai mulți jurnaliști au organizat vineri, 27 mai, o acțiune de protest în fața sediului Ambasadei Azerbaidjanului de la Chișinău, cerând un proces echitabil în cazul ziaristei azere de investigații, Khadija Ismayilova. Ziarista a fost condamnată pentru că a scris investigații despre familia președintelui azer. Manifestanții au spus că, deși jurnalista a fost eliberată acum două zile din detenție, ea nu a fost absolvită de vina care i se incriminează. Acțiunea a fost organizată de către Centrul de Investigații Jurnalistice, transmite IPN.

În cadrul protestului, care s-a desfășurat de ziua de naștere a ziaristei azere, jurnaliștii din Moldova au cerut eliminarea acuzațiilor aduse Khadijei, pe care, de altfel, le consideră false. „Săptămâna aceasta, Guvernul de la Baku a eliberat-o pe Khadija Ismayilova, dar nu a absolvit-o de pedeapsă. Ea fiind în continuare condamnată la trei ani cu suspendare, pentru o faptă pretinsă, ilegală, deși ea și-a făcut meseria”, a spus președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

De asemenea, în cadrul protestului, manifestanții au cerut și eliberarea din detenție a deținuților politici din Azerbaidjan, printre care sunt mai mulți jurnaliști.„Considerăm că niciun ziarist, niciun apărător al drepturilor omului nu ar trebui să fie închis pentru convingerile lui, pentru lucru pe care și-l face. Noi trebuie să spunem nu detenției ziariștilor, să încercăm să cerem libertatea lor, inclusiv Guvernului din Azerbaidjan”, a menționat Cornelia Cozonac.

Directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a declarat că ziariștii vor cere în continuare anularea hotărârii instanței pentru Khadija Ismayilova, întrucât ziarista doar a fost eliberată din detenție, iar învinuirea este în vigoare.

Jurnalista azeră Khadija Ismayilova a fost reținută în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare. Aceasta a fost acuzată de acțiuni care fac trimitere la abuz de putere și evaziune fiscală. Mai multe organizații ale societății civile din diferite țări au organizat mai multe acțiuni în susținerea jurnalistei, afirmând că aceasta a fost condamnată în realitate  pentru că a scris investigații despre familia președintelui azer. Acum două zile, Curtea Supremă de Justiție din Azerbaidjan a decis eliberarea Khadijei Ismayilova, pedeapsa fiindu-i redusă trei ani și jumătate cu suspendare.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Conferințe IPN [HD] | Studiului național de audiență a mass-mediei (17.10 - 11.11 2018)Conferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2018
Vezi toate
Central European University
banner creditex