Copil de 2 ani, căzut de la etajul nouă al unui bloc de locuit

Plasele pentru ţânţari de la ferestre fac noi victime în rândul copiilor lăsaţi fără supraveghere. Un copil de aproape doi ani a fost internat în stare gravă după ce a căzut de la etajul 9 al unui bloc de locuit din Chişinău. Vicedirectorul Spitalului clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco”, Elena Şauga, a declarat pentru IPN că fetiţa s-a ales cu multiple leziuni corporale, fracturi şi deja a suferit o intervenţie chirurgicală, însă este o minune că a supravieţuit.

Incidentul a avut loc luni seara, 27 mai, în jurul orei 21.00. Lăsat nesupravegheat, copilul a urcat pe pervaz, a împins plasa pentru ţânţari şi a căzut de la înălţime. Fetiţa a fost găsită de vecini, care au alertat părinţii şi medicii. Din fericire, aceasta a căzut pe pământ şi nu pe asfalt.

Copilul a suportat un traumatism sever, are fracturi de coaste, traumă şi contuzie cerebrală. De asemenea, i-au fost afectate diafragma şi splina. Elena Şauga a mai spus că plasele pentru ţânţari sunt periculoase, deoarece copiii le cred stabile şi se reazemă cu mâinile de acestea. De la începutul anului este deja al doilea caz de cădere de la etaj prin fereastră cu plasă anti-ţânţar. Un incident similar a avut loc la Bălţi. La spital în stare gravă a ajuns un copil care a căzut în gol de la etajul trei.

Potrivit medicului, aceste plase se desprind la un efort neînsemnat, chiar depus şi de un copil mic. Părinţii nu trebuie să pună scaune, mese sau dulapuri la balcon sau lângă fereastră, deoarece copiii pot urca pe ele şi pot cădea de la înălţime. La aerisirea încăperilor, adulţii nu vor lăsa copiii singuri în cameră şi vor folosi doar sistemul de deschidere pe orizontală al ferestrei.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut 2900 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în Republica Moldova, 60 dintre aceştia au decedat. Potrivit unui studiu al proiectului „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova” REPEMOL, 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.