Dar cine-s judecătorii? Experții IPN

Print Send by email
13:11, 15 Noi 2018

Dar cine-s judecătorii? Experții IPN

Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” a făcut publice o parte din întrebările la care trebuia să răspundă în cadrul audierilor lidera PAS, Maia Sandu, și liderul PPPDA, Andrei Năstase, care au refuzat să se prezinte la discuții. Membrii Comisiei au avut o ședință în seara de 14 noiembrie 2018, după care președintele Comisiei parlamentare, Igor Vremea, a enumerat întrebările care nu erau confidențiale și la care membrii Comisiei nu au primit răspuns.

Citind întrebările desecretizate de președintele comisiei, Igor Vremea, la care urmau să răspundă liderii opoziției, în primul rând, ne putem doar întrista că audierile nu au fost publice. Am ratat un spectacol, pur și simplu, extraordinar. În al doilea rând, trebuie să constatăm că există și partea bună a acestei istorii – întrebările comisiei! Ele reprezintă cea mai fidelă imagine a ceea ce este astăzi Republica Moldova. Conținutul, formulările, silogismele, inferențele etc., utilizate de-a valma la întocmirea întrebărilor, reprezintă o capodoperă a comisiei de anchetă, ceva inedit. Interogații, pur și simplu, nu putea sa evite să se acuze răspunzând la acele întrebări. E adevărat, ei aveau alternativa – să pară naivi sau complici la cele incriminate. Dar cel mai mare afront, anchetatorii parlamentari l-au adus Parlamentului European. Ei, practic, l-au stigmatizat ca fiind naiv, adoptând decizii sub influența unor agenți ai războiului hibrid. De aceea, întrebările anchetatorilor  urmează a fi traduse în limbile de circulație internațională și vehiculate peste tot unde există interes pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova.

Al treilea lucru important se referă la inițiatorii acestui proces și membrii acestei comisii. Este important să ne reamintim că inițiatorii anchetei  sunt cinci deputați ex-comuniști convertiți peste noapte în democrați. Din această perspectivă ar fi extrem de interesant ca unii dintre ei – președintele comisiei, Igor Vremea, și Artur Reșetnicov, aleși deputați pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), să răspundă la una dintre propriile întrebări, care-i vizează în mod direct. De exemplu, când au aflat domnii Igor Vremea și Artur Reșetnicov că serviciile speciale ale Federației Ruse desfășoară un război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova? Doar la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 ei au primit mandate de deputat pentru demararea imediată a negocierilor cu Rusia și restabilirea relațiilor de parteneriat! Mai mult, PCRM la fel ca și PSRM, a promis: Organizarea unui referendum național pe marginea problemelor integraționiste ale Republicii Moldova. Pentru asta au mandat de deputat domnii Vremea și Reșetnicov! Oare nu știau domnii anchetatori că Rusia introdusese embargourile împotriva Republicii Moldova încă din 2013, iar deja la 17 martie 2014, după așa-zisul referendum din Crimeea, atât SUA cât și UE au decis introducerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse? Acum, ce preferă domnii Vremea și Reșetnicov –  să fie considerați niște naivi sau complici ai războiului hibrid al Rusiei împotriva Moldovei, Ucrainei etc.? Și membrii comisiei de anchetă din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar avea de răspuns la câteva întrebări. Dacă îi întreabă pe reprezentanții opoziției despre războiul hibrid al Rusiei din Moldova, deci, recunosc că acesta există? Dacă recunosc acest război, de ce îndeamnă la aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică? Nu sunt ei complici ai Rusiei și, deci, trebuie condamnați pentru trădare?      

Dacă s-ar face referințe la surse media, așa cum fac anchetatorii noștri referințe la astfel de surse, inclusiv, wikipedia, n-ar dori anchetatorii respectivi să confirme sau sa infirme că metamorfozarea lor subită din comuniști eurasiatici în democrați pro-europeni a fost plătită copios? Doar se spune că ea a fost coordonată la pachet în ziua de 21 decembrie 2015, iar colegii lor parlamentari, care nu s-au convertit, au făcut declarații publice, în acest sens, precum și sumele propuse! 

În pofida ratării spectacolului, oricum trebuie să salutăm demersul comisiei de anchetă. Ea ne face o sugestie – să recitim cele două volume extraordinare ale lui Juan Antonio Llorente „Istoria Inchiziției spaniole”. Asta pentru a înțelege degradarea la care au ajuns anchetatorii noștri în comparație cu părinții lor spirituali. Inchizitorii, cel puțin, și-au elaborat foarte minuțios noțiunile cu care operau, precum și procedurile pe care le aplicau, iar omenirea le datorează, în mare parte, elaborarea minuțioasă a procedurilor penale. În această lumină, anchetatorii noștri parlamentari ne apar ca niște banali epigoni. De aceea, e mare păcat că nu au acceptat ca interogatoriul lor să fie public. Ah!

Experții IPN

13:11, 15 Noi 2018

Alte știri

21 Noiembrie 2017
RSS
„Peștele” estic și „undița” europeană pentru Găgăuzia, OP-ED
free
26 August 2017
Andrian Candu: Ne-am amintit de ce am luptat pentru independență...
free
30 Decembrie 2015
Situația politică rămâne incertă și după interpretările CC, experți
free
18 Martie 2015
Ex-ministru al finanțelor face prognoze privind consecințele furtului de la BEM
free
26 August 2017
Vladimir Voronin: Cu siguranță văd viitorul Republicii Moldova unul european
free
30 Decembrie 2015
Președintele este obligat doar să consulte fracțiunile la desemnarea premierului, experți
free
05 Octombrie 2015
Protestele anti-guvernamentale de la Chișinău: între Est și Vest
free
26 August 2017
Vladimir Voronin: Dar cine și ce drepturi are astăzi în Moldova? Banul e la putere!
free
Liderul PCRM: Majoritatea clasei politice astăzi este coruptă
free
06 Februarie 2015
În viitorul guvern merită să rămână doar 2 miniștri din actualul executiv, opinie
free
25 Noiembrie 2013
Parteneriatul Estic – un cadru de cooperare a UE cu 6 state ex-sovietice
free
17 Martie 2015
Indicele Integrării Europene 2014: Moldova riscă să nu fie liderul Parteneriatului Estic
free
06 Februarie 2015
Alegerile locale generale ar trebui să aibă loc cel târziu pe 5 septembrie
free
25 Noiembrie 2013
Cotă pentru „transfugi”
free
07 Iunie 2017
Semnarea contractului cu ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu are argumente reale, experți
free
18 August 2016
În 25 de ani Moldova a ratat incredibil de multe șanse. Ciclu IPN
free
22 Ianuarie 2014
Imnul național reformator îi ghidează pe maghiari timp de trei secole
free
15 Noiembrie 2018
Igor Boțan: Proiectul de „vindere” a cetățeniei Republicii Moldova poate avea un impact despre care nici nu ne putem da seama
free
25 September 2013
Piața UE pentru vinurile moldovenești ar putea fi liberalizată în șase luni, analist
free
22 Iulie 2013
BAC-ul, politica și biletele de troleibuz
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

[imas]

Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018Conferințe IPN [HD] | Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic din RM
Conferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165Conferințe IPN [HD] | Apelul activistuli civic Andrei Donica
Vezi toate
banner creditex