Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Print Send by email
05:11, 21 Ian 2019

Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale ar trebui să permită, în mod firesc, un acces mai larg și mai rapid la informație. Mai ales când este vorba despre date care îi vizează direct pe solicitanți, cum ar fi accesul la propriile date medicale. În multe țări, pacienții demult le pot accesa în format electronic, chiar de acasă sau de oriunde există un calculator cu acces la internet, fără a deranja personalul medical. În Moldova, oamenii încă trebuie să se deplaseze la instituția medicală. Mai mult, trebuie să respecte proceduri și formalități care le iau din timp și, uneori, pot genera și confruntări cu medicii, pe care nu și le doresc. În timp ce autoritățile dau asigurări că accesul pacientului la propriile date din documentația de evidență medicală este asigurat fără limitări, experții în politici de sănătate cred că unele prevederi sunt depășite și necesită modificate.

Proceduri prevăzute de lege

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că, în conformitate cu prevederile Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului, pacientul are dreptul la opinie medicală alternativă și primirea recomandărilor altor specialiști, la solicitarea sa ori a reprezentantului său legal. În conformitate cu prevederile Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, medicul nu poate împiedica pacientul în alegerea unui alt medic curant.

Potrivit Ordinului (din 2010) cu privire la asigurarea accesului la propria informație medicală și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat, responsabil de asigurarea accesului la datele medicale ale pacientului este conducătorul instituției medico-sanitare. Informația poate fi oferită sub forma unui rezumat în scris, la cererea în scris sau verbală a solicitantului (extras din fișa medicală de ambulatoriu sau de staționar (F 027 e) și/sau copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale). În cazul când informația este deja disponibilă, se efectuează mențiunea respectivă în documentația de evidență medicală primară și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare sau subdiviziunii, după caz.

În cazul când informația solicitată necesită timp pentru pregătire, va fi pusă la dispoziția solicitantului, în baza cererii în scris, nu mai târziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Cererea se întocmește pe numele conducătorului instituției medicale și se depune la cancelaria/secretariatul instituției. Persoana responsabilă de eliberarea informației din dosarul medical, desemnată prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, va asigura eliberarea informației solicitate prin cerere.

Solicitat de IPN după un caz în care registratorul i-a recomandat pacientului să se programeze la mediul de familie pentru a obține permisiunea de a face o copie din propria fișă medicală pentru a consulta opinia altui specialist, vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, Alexandru Barbăroșie a spus că pacientul poate obține copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Registratorul, conform obligațiunilor, ca salariat fără studii medicale, n-a avut competența să rezolve problema accesului pacientului la propriile date medicale, de aceea propunerea de a se adresa către medicul de familie a fost corectă. Medicul de familie este specialistul de prim contact la care apelează persoana și care are obligația de acordare a asistenței medicale primare și, după caz, de a organiza accesul la celelalte tipuri de asistență și servicii medicale prevăzute de Programul unic. În lipsa circumstanțelor urgenței medico-chirurgicale, solicitantul urma să se adreseze medicului de familie în baza unei programări prealabile.

Întrebat cât de corectă i se pare această procedură, în condițiile în care informarea medicului de familie despre decizia de a consulta un alt medic ar putea prejudicia relația de viitor cu acesta, Alexandru Barbăroșie a menționat că situații în care pacienții solicită opinie alternativă de la alți prestatori de servicii medicale, publici sau privați, din clinici medicale din țară sau de peste hotarele Republicii Moldova, au loc. Aceste situații nu provoacă nemulțumirea personalului medical sau alte reacții negative. Mai mult ca atât, astfel de opinii ale specialiștilor calificați  pot contribui la rezolvarea unor cazuri clinice mai complicate, a menționat vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, recomandând pacienților să comunice cu medicul despre problemele și așteptările pe care le are.

Ancorați în veacuri demult apuse

Ordinul din 2010 cu privire la asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat este unul depășit, crede Ala Nemerenco, expertă în politici de sănătate. Ala Nemerenco afirmă că trăim în era tehnologiilor și dacă ne învârtim în jurul procedurilor birocratice precum „cerere în scris” pentru obținerea datelor și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare, se fură din timpul medicilor și al pacienților. Atunci când se eliberează o parte din dosarul medical este normal să se facă o înscriere, dar astăzi, în era copiatoarelor, nimeni nu mai extrage părți din dosar, ci se fac copii.

Ala Nemerenco afirmă că este dreptul fiecărui pacient să aibă acces la orice informație despre sănătate sa, rezultatele analizelor, investigațiilor și tratamentelor administrate. În toată lumea există sisteme informaționale prin intermediul cărora pacienții își accesează datele medicale prin portaluri, nederanjând personalul medical. Experta spune că noi am rămas ancorați încă în veacuri demult apuse, când încă se desemnează o persoană responsabilă de eliberarea informației prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, ceea ce este birocrație și tocare de timp și nervi. „Este timpul ca ministerul să-și alinieze politicile la cele internaționale creând sisteme informaționale viabile”, spune experta.

Ala Nemerenco crede că eliberarea unei copii poate și trebuie să fie simplificată, să nu mai fie necesară semnătura pacientului, ci doar verificarea identității celui care solicită informația, pentru a asigura confidențialitatea și siguranța că informația nu va nimeri în mâini străine.
 

Maria Procopciuc, IPN

05:11, 21 Ian 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: secțiile de votare
Pentru a efectua votarea și numărarea voturilor, circumscripțiile electorale se divizează în secții de votare. Secțiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripție, cu cel puțin 35…
05:03, 22 Ian 2019

Alte știri

22 Noiembrie 2018
RSS
Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 noiembrie 2018
free
14 Iunie 2017
Moldovenii mănâncă ca în tinerețe, dar se mișcă ca la bătrânețe – medic endocrinolog
free
21 Martie 2015
Sergiu Ostaf: Partidul lui Leancă are șanse să acceadă în viitorul Parlament
free
21 Noiembrie 2018
Cornel Ciurea: Este riscant de a se veni cu unele schimbări în preajma alegerilor din 2019
free
27 Ianuarie 2014
„Incendiul” referendumurilor și noile relații ale Chișinăului cu Comratul
free
21 Noiembrie 2018
Veaceslav Berbeca: Există mai multe îngrijorări și riscuri referitoare la viitoarele alegeri
free
14 Iunie 2017
Inițiativa PDM privind combaterea propagandei străine este nereușită, politicieni de opoziție
06 Martie 2017
Simpatiile pro-europene și rostul opoziției pro-UE, OP-ED
free
21 Noiembrie 2018
Igor Boțan: Concurenții electorali trebuie să lase într-o parte animozitățile, iar alegătorii nu trebuie să se lase intimidați
free
Serghei Mișin: Invalidarea alegerilor din Chișinău trezește îngrijorări în privința desfășurării alegerilor din 2019
free
30 Decembrie 2014
Experți despre prima ședință a noului legislativ
free
25 Ianuarie 2014
Răspunsul IGP: Polițiștii rămân la Bender cât timp CUC își va exercita atribuțiile
free
21 Noiembrie 2018
Pavel Postica: La alegerile libere și corecte trebuie să contribuie în primul rând cetățenii
free
Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă? Dezbateri IPN
free
10 September 2018
Aglomerația de pe segmentul unionist, Experții IPN
free
08 Octombrie 2015
Dan Dungaciu: Relațiile moldo-române trebuie să avanseze la o nouă treaptă
free
27 Noiembrie 2017
Principiul de condiționalitate va domina procesul de reformă din Moldova, opinie
free
06 Martie 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 27 februarie-5 martie 2017
27 Noiembrie 2017
Viitorul PaE și Moldova după Declarația de la Bruxelles – între pragmatism și realități locale, OP-ED
free
12 August 2014
Reprezentanții societății civile vor demara o campanie de informare a populației
free