Alegeri pe înțelesul tuturor: observatorii

Print Send by email
05:02, 23 Ian 2019

Alegeri pe înțelesul tuturor: observatorii

Modul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie va fi urmărită de observatorii naționali și internaționali. Potrivit Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, observatorii naționali pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, reprezentanți ai asociațiilor obștești calificate din Republica Moldova sau reprezentanți ai concurenților electorali, acreditați de organele electorale în condițiile Codului Electoral. Observatorii internaționali pot fi reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai guvernelor statelor străine și ai organizațiilor neguvernamentale din străinătate, precum și experți internaționali în domeniul electoral, acreditați de Comisia Electorală Centrală. La cererea concurenților electorali, consiliul electoral de circumscripție acreditează câte un observator pentru monitorizarea alegerilor în secțiile de votare. Persoanele de încredere, la fel, pot fi acreditate ca observatori.

Cererile privind acreditarea observatorilor naționali se depun la sediul Comisiei Electorale Centrale. Termenul-limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este de șapte zile până la ziua alegerilor. Invitarea organizațiilor internaționale, reprezentanților guvernelor statelor străine și organizațiilor non-guvernamentale din străinătate în calitate de experți sau observatori internaționali se face de către Comisia Electorală Centrală direct sau prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.

Observatorii au dreptul să asiste, fără a se implica în proces, la toate ședințele organelor electorale, la controlul, sigilarea și deschiderea urnelor de vot, la numărarea și totalizarea voturilor, la operațiile legate de listele electorale, buletinele de vot, certificatele pentru drept de vot, la întocmirea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor alegerilor. Observatorii au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procese verbale întocmite de organele electorale. La fel, ei pot efectua filmări, foto și video cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul și securitatea votării. La fel, observatorii naționali pot depune sesizări privind neregulile depistate.

Observatorii sunt obligați să fie imparțiali în exercitarea obligațiilor și să nu și exprime părerile personale sau preferințele vizavi de anumiți concurenți electorali sau participanți la referendum, sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor, să-și îndeplinească obligațiile de o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor etc. În cazul încălcării de către observator a normelor electorale, organul electoral care a acreditat observatorul este în drept să anuleze acreditarea prin adoptarea unei hotărâri în acest sens.

Până în data de 22 ianuarie, erau acreditați circa 160 de observatori internaționali și în jur de 700 de observatori naționali. Majoritatea dintre ei reprezintă Asociația obștească „Promo-LEX”, dar și organizații internaționale precum: Misiunea de observare a Comunității Statelor Independente, Ambasada Letoniei și Ungariei, Italiei sau Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Termenul de depunere a cererilor pentru înregistrarea observatorilor se încheie cu șapte zile înainte de alegeri.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.

05:02, 23 Ian 2019
Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 ianuarie 2019
În cadrul unei întrevederi cu Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli, premierul Pavel Filip a trecut în revistă progresele obținute în soluționarea conflictului transnistrean prin semnarea mai multor decizii…
05:01, 23 Ian 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: observatorii
Modul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie va fi urmărită de observatorii naționali și internaționali. Potrivit Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora,…
05:02, 23 Ian 2019

Alte știri

12 Iunie 2018
RSS
Prețurile la carburanți trebuie reduse și pârghia poate fi accizul rezonabil, expert
free
Apare o speranță că cinematograful „Gaudeamus” nu va fi distrus, opinie
free
11 Iunie 2018
Falșii Prooroci sau După faptele lor îi veți cunoaște...
free
08 Iunie 2018
Andrei Năstase între Bismark și Churchill
free
09 Iunie 2018
Tatiana Răducanu: Nu avem în prezent o independență reală a judecătorului
free
08 Iunie 2018
Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
free
07 Iunie 2018
Dezbaterile privind funcționarea limbilor vorbite trebuie ferite de confruntările propagandistice
free
06 Iunie 2018
Trădarea în politica moldovenească
free
Valeria Biagiotti: Italia sprijină soluționarea conflictului transnistrean și nevoia de securitate a Moldovei
free
Valeria Biagiotti: Acordul privind pensiile moldovenilor este primul parafat de Italia după mulți ani
free
Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
free
05 Iunie 2018
Lucruri previzibile post-factum
free
Reapropierea dintre UE și Rusia poate spori simpatiile moldovenilor pentru Uniunea Euroasiatică, opinie
free
Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
free
03 Iunie 2018
Poliția a intervenit pentru a calma un alegător băut
free
04 Iunie 2018
Limitele patriotismului. Unde se sfârșește respectul față de sine la găgăuzi și începe dragostea față de Rusia? OP-ED
free
03 Iunie 2018
Andrian Candu: Să câștige cel care este mai bun și dorit de orășeni
free
31 Mai 2018
Legile sunt bune, iar justiția e strâmbă! Cine-i de vină?
free
Actuala campanie electorală a fost interesantă ca niciodată, opinie
free
30 Mai 2018
Show must go on! Dezbateri electorale: Ion Ceban vs. Andrei Năstase
free