Vectorul agățat de giruetă, Experții IPN

Print Send by email
14:44, 12 Oct 2018

Vectorul agățat de giruetă, Experții IPN

Pregătirile pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 le dau bătăi de cap politicienilor. Aceștia se dau în tot felul de spectacole pentru a capta simpatiile alegătorilor. Ultimii nu au decât... privitorii ca la teatru ... să-nțeleagă din a lor artă ce e rău și ce e bine. Astfel, în cadrul emisiunii „În profunzime”, din 11 octombrie 2018, de la postul de televiziune Pro TV a avut loc preludiul spectacolului politic ce urma să se desfășoare a doua zi în Parlamentul Republicii Moldova. Protagoniști ai emisiunii au fost deputații Sergiu Sîrbu, Vadim Pistrinciuc și Vasile Bolea, reprezentând în ordinea respectivă fracțiunile Partidului Democrat din Moldova (PDM), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Dezbaterile s-au derulat pe marginea introducerii pe agenda Parlamentului a proiectului legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova (preambulul, articolul 1 și articolul 8’).

Esența dezbaterilor a constat în intenția PDM de introducere în Constituție a prevederii privind integrarea europeană a Republicii Moldova ca obiectiv strategic a dezvoltării țării. Reprezentantul PDM, Sergiu Sîrbu, a declarat tranșant: „Noi vrem să punem punct odată și pentru totdeauna că vectorul nostru de dezvoltare este integrarea europeană, noi ne dorim să fie introdusă această noțiune în Constituție și să executăm acea decizie a Curții Constituționale și de azi înainte să ne ocupăm de problemele interne ale Republicii Moldova”. Pledoaria PDM de a face ceva odată și pentru totdeauna este împărtășită de alte trei grupuri parlamentare, care alături de PDM ar asigura numărul necesar de 68 (cel puțin 2/3 din 101) de voturi pentru adoptarea proiectului de modificare a Constituției. Numai că fracțiunile Partidului Liberal (PL) și PLDM doresc ca abordarea referitoare la soluționarea problemelor odată și pentru totdeauna să fie aplicată în egală măsură și altor subiecte majore, care divizează chiar mai abitir societatea moldovenească – denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova. Anume jumătățile de măsură aplicate pentru soluționarea odată și pentru totdeauna a problemelor care divizează societatea moldovenească pun în evidență caracterul propagandistic al inițiativei PDM. Într-adevăr, dacă Curtea Constituțională (CC) a consacrat prin Hotărârea nr.36 din 5 decembrie 2013 un adevăr științific și istoric – limba română este limba oficială a Republicii Moldova în virtutea recunoașterii acesteia ca atare, deopotrivă, de către cel mai înalt for științific național și de Declarația de Independență, atunci de ce PDM se opune adecvării articolului 13 din Constituție la hotărârea CC? De ce un adevăr științific, confirmat de un document juridic, nu poate fi consacrat în Constituție, iar o opțiune politică, fie ea și foarte importantă, este promovată, în acest sens? Răspunsul este evident – fiindcă interesul politic prevalează și de dragul acestui interes se recurge la tot felul de subterfugii. 

Jumătățile de măsură a membrilor PDM față de problemele ce divizează Republica Moldova pot fi elucidate prin prisma așa-ziselor principii și valori. Astfel, proiectul de lege privind introducerea în Constituție a clauzei privind integrarea europeană a Republicii Moldova ca obiectiv strategic a dezvoltării țării a fost semnat și este promovat, inclusiv, de deputații ex-comuniști, aleși în noiembrie 2014 pentru promovarea integrării eurasiatice, care au aderat la PDM și, respectiv, peste noapte au devenit pro-europeni. Acest comportament de giruetă politică, ce schimbă vectorul de orientare în funcție de interesele politice oportuniste, iată că nu este aplicabil față de convingerile ce sfidează un adevăr științific. Ironia sorții este că demersul pro-european al PDM se produce pe fundalul unor aprecieri dezolante ale instituțiilor europene față de progresele autorităților moldovene în procesul de implementare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, lucru menționat de deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, în cadrul emisiunii vizate:  În preambulul Acordului de Asociere sunt anumite condiții pe care trebuie să le respecte Republica Moldova – valorile europene, drepturile omului și demnitatea umană, libertatea, echitatea, statul de drept etc. La toate aceste capitole, fără nicio excepție, în ultimul an avem critici fără precedent. Noi în loc să facem audieri, dezbateri în Parlament să vedem de ce se întâmplă acest lucru, facem ceea ce nu trebuie de făcut. Astfel, concluzia deputatului PLDM a fost că, de fapt, inițiativă PDM are menirea pur propagandistică de a se pretinde promotor al integrării europene, dar care nu este susținut în acest demers de cei care doar pretind a fi pro-europeni.

În contextul menționat mai sus, deputatul PSRM, Vasile Bolea a susținut că  într-o societate dezbinată, atunci când guvernarea încearcă să impună unele chestiuni legate de ideologia unor partide pro-europene, acest lucru va aduce dezbinare și mai mare în societate... Privind vectorul de dezvoltare trebuia să fie consultat poporul la un referendum, ceea ce nu s-a făcut. E straniu că reprezentanții PSRM confundă în mod deliberat ideologia politică cu un proces integraționist. Doar liderii PSRM, descendenți din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care a propus, la 24 martie 2005, fracțiunilor parlamentare semnarea DECLARAȚIEI Parlamentului Republicii Moldova cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene, care menționa: Fiind oponenți politici, împărtășind opinii diferite asupra metodelor, etapelor și termenelor de reformare a economiei și a sferei sociale a Republicii Moldova, menționând existența anumitor divergențe în problemele politicii interne și celei externe, deputații în Parlamentul Republicii Moldova adoptă următoarea Declarație cu privire la parteneriatul politic pentru patru ani (2005-2009) în vederea realizării obiectivelor integrării europene. Noi pornim de la faptul că dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova nu poate fi asigurată decât prin promovarea consecventă și ireversibilă a cursului strategic spre integrarea europeană ... Toate fracțiunile parlamentare, toți cei 101 deputați, indiferent de ideologia împărtășită, au votat declarația respectivă.

Deci, confundarea ideologiei cu vectorul european este un simplu truc propagandistic. O dovadă în plus a acestui fapt este că actualii lideri ai PSRM – Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, în calitate de primi conducători a Guvernului instaurat de PCRM, și-au reconfirmat în 2009 opțiunea proeuropeană ireversibilă: Deziderat incontestabil al majorității concetățenilor noștri, integrarea țării în Uniunea Europeană reprezintă prioritatea ireversibilă și firească a politicii interne și externe a Guvernului Republicii Moldova. Mai mult, din 2009 până în prezent, actualii liderii ai PSRM și-au schimbat opțiunea privind procesul integraționist din pro-european în eurasiatic și invers de câteva ori. Ultimul mesaj al șefului statului, în acest sens, a fost cel din 28 iunie 2018, adresat unui for internațional: Scopul nostru constă în a moderniza și dezvolta Republica Moldova. Reformele urmează a fi implementate exclusiv pentru binele poporului. Urmează să elaborăm un plan strategic al reformelor în așa fel, încât atunci când se va pune în dezbatere subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara să fie pregătită din toate punctele de vedere.

În concluzie, am putea menționa că în ajunul alegerilor parlamentare partidele, care din considerente de interes politic se comportă ca giruetele, își actualizează vectorul integraționist pentru atragerea suportului alegătorilor.     

Experții IPN

14:44, 12 Oct 2018

Alte știri

30 Noiembrie 2016
RSS
Alexandru Arseni: Nicolae Timofti trebuie să numească procurorul general
free
30 Octombrie 2014
Uniunea dezbinării
free
29 Noiembrie 2016
Stratfor: Victoria lui Dodon nu va schimba vectorul politicii externe a Moldovei
free
15 Aprilie 2017
Lituania va continua să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova, ambasador
free
16 Martie 2016
Victoria Bucătaru: Partenerii europeni așteaptă realizări concrete
free
Planul de acțiuni pentru piața medicamentului facilitează asistența farmaceutică, opinie
free
27 Aprilie 2015
Raportul Kroll: întârziere fatală
free
16 Martie 2016
Victor Pușcaș: Curtea Constituțională a început să-și depășească atribuțiile
free
Plecarea lui Andrei Popov din PDM este salutabilă, experți
free
23 Ianuarie 2018
Veronica Cojocaru: Modificările la legislație nu vizează posturi TV retransmise, ci emisiuni
free
„Hai să gândim critic”, este îndemnul pentru public în contextul legii „anti-propagandă”
free
Igor Boțan: Instituțiile statului nu trebuiau să permită ca propaganda străină să facă ravagii în Moldova
free
27 Februarie 2014
Doar renunțarea la parcursul european ar deschide ușile Kremlinului pentru Chișinău , analiști
free
23 Ianuarie 2018
Legea „anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri, dezbateri IPN
free
27 Februarie 2014
Negocierile 5+2 din acest an vor fi mai complicate, analist
free
25 Aprilie 2015
Raportul Kroll va fi publicat după ce vor fi scoase anumite informații, experți
free
Baghirov a fost lăsat să părăsească Moldova pentru că a început să dea informații despre politicieni, experți
free
29 Octombrie 2014
Azi intenționez să cinez cu ... un chinez! Rubrică de cultivare a limbii, susținută de Alexei Axan
free
24 Ianuarie 2018
Valentin Balan: Cetățeanului i se spune că se fac lucruri bune, dar el încă nu le simte
free
28 Octombrie 2014
Totalurile Săptămânii Naționale a Voluntarului
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"Conferințe IPN [HD] Fundația Roma Awareness
Conferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism IndependentConferințe IPN [HD] | Grupul de inițiativă al Adunării Consultative
Vezi toate
banner creditex