Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018

Alte știri

10 Aprilie 2017
RSS
Europarlamentar: Cetățenii își doresc reforma clasei politice și nu vot uninominal
free
26 Octombrie 2013
Doar companiile care vor respecta cerințele impuse vor avea succes în urma asocierii cu UE CAMPANIE IPN
free
10 Aprilie 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană” , 3-9 aprilie 2017
free
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 3-9 aprilie 2017
11 Ianuarie 2018
Oferta turistică a Moldovei: vinării, gastronomie și tradiții
free
22 Noiembrie 2016
Prezența companiilor nipone în Moldova – un barometru al climatului investițional, interviu IPN
free
10 Martie 2016
Ex-ministru: Legile nu lipsesc în Moldova, problema este că ele nu sunt aplicate la timp
08 Aprilie 2017
SIC: Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
23 Octombrie 2014
Ambasadori din UE despre posibilitățile acordurilor de asociere
free
Bucatele roșii ale revanșei comuniste
free
09 Martie 2016
Eseist și analist politic american: Diferențele dintre Moldova și România sunt izbitoare
free
18 Aprilie 2015
Moldovenii și-au pierdut totalmente încrederea în clasa politică, experți
free
25 Octombrie 2013
Lupta împotriva corupției se face de ochii europenilor, experți
free
Kalman Mizsei: De ce integrare europeană și nu integrare euro-asiatică? CAMPANIE IPN
free
17 Aprilie 2015
Decizia CC cu privire la testarea integrității va avea un impact de relaxare, Sergiu Ostaf
free
07 Aprilie 2017
Actele de vandalism: o ecuație cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
free
07 Martie 2016
Anatol Țăranu: Decizia CC are mai puțin efecte de jurisprudență
free
22 Octombrie 2014
Moldovenii sunt dezamăgiți în actuala clasă politică, opinii
07 Martie 2016
Chișinăul accelerează reformele pentru a seduce Uniunea Europeană
free
22 Octombrie 2014
Când se va împăca „дездедиминяцэ” cu „dis-de-dimineață”?
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex