Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Print Send by email
04:31, 19 Sep 2017

Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Obiectivul principal al organizatorilor protestelor de duminică, 17 septembrie, a fost obținerea unui scor bun la viitoarele alegeri parlamentare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că acest miting face parte dintr-un șir de acțiuni de protest care au drept obiectiv să aducă la cunoștința oamenilor despre problemele guvernării. „Acest protest nu mai are drept obiectiv central răsturnarea puterii pentru că au fost mitinguri, proteste mult mai agresive care atunci alimentau această speranță că alegerile anticipate sunt posibile”, spune Corneliu Ciurea.

Analistul politic Victor Ciobanu a menționat că la televiziunile care fac parte din holdingul lui Vladimir Plahotniuc au fost difuzate știri în care s-au spus minciuni despre protestul de duminică. Analistul a declarat că afirmațiile despre faptul că în mulțime a intrat un microbuz sunt total false. Potrivit lui, acesta era microbuzul cu aparatajul sonor, inclusiv microfonul, care era folosit de protestatari. „Este o aberație să spui că a intrat în protestatari. Asta a fost minciuna de ieri”, a spus Victor Ciobanu. Potrivit lui, la unele televiziuni s-a operat în mod speculativ cu termenul de „teroriști” și s-a făcut o paralelă cu actele de terorism din Europa.

Deputatul liberal democrat Iurie Țap susține că guvernarea are obligația să întreprindă măsurile de rigoare pentru a asigura protestele pașnice. „Nu cred că presa are dreptul să învinuiască cetățenii, pentru că aceștia sunt în drept să înainteze revendicări, să aducă învinuiri puterii”, a spus deputatul PLDM. Iurie Țap a declarat că folosirea gazelor lacrimogene în timpul protestelor de duminică constituie un abuz de putere al autorităților, fapt pe care îl va pune în discuție în Parlament acest lucru.

Duminică, 17 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naționale a organizat o acțiune de protest în cadrul căreia a solicitat abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral și revenirea la sistemul electoral proporțional; demonopolizarea pieței mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt și întoarcerea banilor; aplicarea sancțiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova. Acțiunea s-a desfășurat atât în fața Parlamentului, cât și în fața Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.

04:31, 19 Sep 2017

Alte știri

23 Decembrie 2016
RSS
Laura Grecu: Majorarea vârstei de pensionare înseamnă o pensie mai mare, dar și o bătrânețe activă. Interviu IPN
free
22 Decembrie 2016
Parcul de ambulanțe din posesia statului urmează a fi renovat în următorii 5 ani
free
Unele din realizările sociale ale anului vin după o muncă de peste zece ani, dezbateri
free
Anul 2016 în evenimente și imagini: Aprilie
free
21 Decembrie 2016
Anul 2016 în evenimente și imagini: martie
free
20 Decembrie 2016
Anul 2016 în evenimente și imagini: februarie
free
19 Decembrie 2016
Anul economic 2016, văzut de experții din domeniu
free
Provocări și oportunități pentru agenda europeană în 2016, OP-ED
free
14 Decembrie 2016
Președinția malteză în UE și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
free
13 Decembrie 2016
Igor Boțan: În Moldova ar putea fi efectuată reforma electorală
free
12 Decembrie 2016
Ion Ceban: PSRM va veni cu multe proiecte prezidențiale
free
Igor Boțan: Guvernarea nu a primit mandat la alegerile din 2014 pentru așa-zisele reforme
free
Anatolie Zagorodnîi: Anul 2016 a adus stabilitate politică
free
Ștefan Vlas: A fost un an extrem de complicat politic, dar s-a reușit
free
Igor Grosu: Pentru cetățean anul 2016 a fost unul prost
free
Andrei Spînu: În 2016, cetățenii și-au pierdut speranța în viitorul Republicii Moldova
free
Dezbateri IPN: Cum a fost anul politic 2016
free
Reformele din Ucraina sunt împiedicate de existența “clanurilor oligarhice”, opinie
free
Defectele asistenței UE în Ucraina și Moldova: probleme și soluții, OP-ED
free
09 Decembrie 2016
Procurorul general a fost învestit în grabă, experți
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Obștească Ecolanima

S-a scris o nouă filă de istorie în Gordinești, la #DORfest! Nordul s-a sărbătorit 2 zile cu muzică, oameni cu spirit liber și tradiții.

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | IDOM. O nouă victimă de maltratare într-un spital psihiatric.Conferințe IPN [HD] | ONG-uri: Cerem eliberarea lui Alexei Alexeev!
Conferințe IPN [HD] | Mamei i se propune să vândă ficatul fiului.Conferințe IPN [HD] |Festivalul Internațional de Filme Documentare MOLDOX.
Vezi toate
banner creditex