Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018

Alte știri

05 Iunie 2018
RSS
Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
free
03 Iunie 2018
Poliția a intervenit pentru a calma un alegător băut
free
04 Iunie 2018
Limitele patriotismului. Unde se sfârșește respectul față de sine la găgăuzi și începe dragostea față de Rusia? OP-ED
free
03 Iunie 2018
Andrian Candu: Să câștige cel care este mai bun și dorit de orășeni
free
31 Mai 2018
Legile sunt bune, iar justiția e strâmbă! Cine-i de vină?
free
Actuala campanie electorală a fost interesantă ca niciodată, opinie
free
30 Mai 2018
Show must go on! Dezbateri electorale: Ion Ceban vs. Andrei Năstase
free
29 Mai 2018
Dacă Ucraina va insista pe construirea hidrocentralelor, relația cu Moldova se va înrăutăți, opinie
free
28 Mai 2018
Ce a spus și ce nu a spus Vladimir Plahotniuc la Londra?
free
Forumul Economic de la Sankt Petersburg: viziuni contrarii la intervale scurte de timp
free
PDM l-ar prefera pe Ion Ceban în fruntea primăriei din raționamente geopolitice, opinie
free
Geopolitica alegerilor pentru capitala Moldovei și factorul european, OP-ED
free
24 Mai 2018
Șaizeci de momente din viața lui Chiril Moțpan, interviu aniversar cu foarte puțină politică
free
25 Mai 2018
Este foarte important ca cetățenii să înțeleagă puterea pe care o au prin exercițiul de vot, opinie
free
02 Iunie 2016
Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chișinăul, opinie
24 Mai 2018
Rezultatul primului tur de scrutin din Chișinău a fost neașteptat, opinie
free
Guvernul înăsprește pedepsele aplicate șoferilor care urcă la volan în stare de ebrietate
free
02 Iunie 2016
IPN retrage o știre
free
24 Mai 2018
Interesul Republicii Moldova este să aibă acces la fondurile europene, politolog
free
01 Iunie 2016
Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coșuri de subiecte, opinie
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex