Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Print Send by email
04:31, 19 Sep 2017

Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Obiectivul principal al organizatorilor protestelor de duminică, 17 septembrie, a fost obținerea unui scor bun la viitoarele alegeri parlamentare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că acest miting face parte dintr-un șir de acțiuni de protest care au drept obiectiv să aducă la cunoștința oamenilor despre problemele guvernării. „Acest protest nu mai are drept obiectiv central răsturnarea puterii pentru că au fost mitinguri, proteste mult mai agresive care atunci alimentau această speranță că alegerile anticipate sunt posibile”, spune Corneliu Ciurea.

Analistul politic Victor Ciobanu a menționat că la televiziunile care fac parte din holdingul lui Vladimir Plahotniuc au fost difuzate știri în care s-au spus minciuni despre protestul de duminică. Analistul a declarat că afirmațiile despre faptul că în mulțime a intrat un microbuz sunt total false. Potrivit lui, acesta era microbuzul cu aparatajul sonor, inclusiv microfonul, care era folosit de protestatari. „Este o aberație să spui că a intrat în protestatari. Asta a fost minciuna de ieri”, a spus Victor Ciobanu. Potrivit lui, la unele televiziuni s-a operat în mod speculativ cu termenul de „teroriști” și s-a făcut o paralelă cu actele de terorism din Europa.

Deputatul liberal democrat Iurie Țap susține că guvernarea are obligația să întreprindă măsurile de rigoare pentru a asigura protestele pașnice. „Nu cred că presa are dreptul să învinuiască cetățenii, pentru că aceștia sunt în drept să înainteze revendicări, să aducă învinuiri puterii”, a spus deputatul PLDM. Iurie Țap a declarat că folosirea gazelor lacrimogene în timpul protestelor de duminică constituie un abuz de putere al autorităților, fapt pe care îl va pune în discuție în Parlament acest lucru.

Duminică, 17 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naționale a organizat o acțiune de protest în cadrul căreia a solicitat abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral și revenirea la sistemul electoral proporțional; demonopolizarea pieței mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt și întoarcerea banilor; aplicarea sancțiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova. Acțiunea s-a desfășurat atât în fața Parlamentului, cât și în fața Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.

04:31, 19 Sep 2017

Alte știri

09 September 2017
RSS
Păreri împărțite privind conflictul dintre guvernare și președinție
free
07 September 2017
Sic!: Ștefan cel Mare întârzie iar. Unde-s sancțiunile promise?
free
Igor Dodon a încercat să dea semnal alegătorilor săi că este ferm pe poziție, opinie
free
06 September 2017
Păreri împărțite privind sesizarea CC la subiectul sistemului electoral mixt
free
05 September 2017
Pentru soluționarea conflictului de pe Nistru, este necesar un proiect de țară, opinie Ion Costaș: Suntem într-o stare de amenințare permanentă din partea Kremlinului
free
Igor Boțan: Retragerea trupelor militare din stânga Nistrului este un demers politic
free
04 September 2017
Cererea de retragere a trupelor rusești: legalitate, avantaje, riscuri și pericole. Dezbateri IPN
free
UE are de cucerit mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc, opinie
free
Integrarea europeană în Moldova: proiect elitist sau nu? OP-ED
free
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 28 august - 3septembrie 2017
free
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 28 august - 3 septembrie
31 August 2017
Moldova este dispusă să urmeze mai degrabă o restaurație decât o revoluție, opinie
free
Sărbătoarea Limbii: retrospectiva evenimentelor
free
30 August 2017
Anatol Țăranu: Alegerile din 2018 fac ca PDM și Igor Dodon să aibă interese diferite
free
28 August 2017
Situația poate fi ameliorată doar cu o clasă politică nouă și prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, opinie
free
Moldova la 26 de ani: între sustenabilitate și europenizare , Op-Ed
free
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 21-27 august 2017
free
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 21-27 august 2017
26 August 2017
Simbolurile Independenței, viziunea IPN
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Obștească Ecolanima

S-a scris o nouă filă de istorie în Gordinești, la #DORfest! Nordul s-a sărbătorit 2 zile cu muzică, oameni cu spirit liber și tradiții.

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | IDOM. O nouă victimă de maltratare într-un spital psihiatric.Conferințe IPN [HD] | ONG-uri: Cerem eliberarea lui Alexei Alexeev!
Conferințe IPN [HD] | Mamei i se propune să vândă ficatul fiului.Conferințe IPN [HD] |Festivalul Internațional de Filme Documentare MOLDOX.
Vezi toate
banner creditex