Alegeri pe înțelesul tuturor: rezultatele alegerilor

Print Send by email
05:09, 16 Feb 2019

Alegeri pe înțelesul tuturor: rezultatele alegerilor

În ziua alegerilor, la ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare anunță încheierea procesului de votare, dispune închiderea secției de votare și începe numărarea voturilor. Înainte de a se deschide urnele de vot, toate buletinele de vot rămase neutilizate se numără, președintele biroului aplică pe ele ștampila „Anulat”, apoi le leagă separat și le sigilează.

După verificarea sigiliilor de pe urnele de vot, președintele biroului electoral, în prezența membrilor biroului și a persoanelor autorizate să asiste la numărare, deschide urnele. Mai întâi se deschid urnele mobile, se numără buletinele din ele, se confruntă cu numărul de buletine eliberate în acest scop, apoi se deschid celelalte urne și se determină pentru care concurent electoral s-a votat. Președintele biroului electoral predă consiliului electoral de circumscripție, nu mai târziu de 18 ore după anunțarea închiderii secțiilor de votare, buletinele cu vot valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral, procesul verbal, buletinele nevalabile, anulate sau contestate, cererile și contestațiile, toate fiind sigilate într-o cutie.

Consiliul electoral de circumscripție consemnează rezultatele totalizării voturilor pe întreaga circumscripție într-un proces-verbal. Copii ale procesului-verbal respectiv se înmânează reprezentanților concurenților electorali și observatorilor, la solicitarea acestora. Totodată, Consiliul electoral de circumscripție prezintă documentul respectiv Comisiei Electorale Centrale în decurs de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare.

În baza actelor prezentate de către consiliile electorale de circumscripție, CEC întocmește, în termen de 5 zile, un proces verbal cu rezultatele alegerilor. În cazul unui dezacord cu rezultatele prealabile, concurenții electorali pot solicita renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de instanța de judecată și se efectuează de către aceleași organe electorale, substituindu-se organele electorale vinovate de fraudă. Până nu se pronunță toate instanțele pe caz, CEC nu transmite actele către Curtea Constituțională.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituțională validează mandatele deputaților aleși și confirmă listele candidaților supleanți.

Prag de participare pentru validarea alegerilor parlamentare nu există, iar referendumul va fi valabil dacă la el vor participa 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

După expirarea termenului de 6 luni, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile și buletinele anulate, precum și certificatele cu drept de vot remise instanței de judecată se nimicesc, iar listele electorale se transmit Comisiei Electorale Centrale în termen de 10 zile de la confirmarea legalității alegerilor. Comisia Electorală Centrală asigură accesul la documentele menționate în prezentul articol în conformitate cu Legea privind accesul la informație și cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.

05:09, 16 Feb 2019

Alte știri

29 Martie 2013
RSS
Societatea civilă se poate uni ca să fie auzită de clasa politică, Igor Boțan
free
29 August 2016
Mihail Lupașco: Toate părțile societății trebuie să-și exprime opinia, dar într-un dialog pașnic
free
02 September 2015
Ludmila Andronic: Dreptul la viață privată al politicienilor trebuie respectat
free
08 Mai 2014
La Bălți niciodată nu au fost tendințe spre conflicte, ciclu tematic IPN
free
27 August 2013
Caracterul oscilant al politicii externe aduce puține beneficii Moldovei independente
free
19 Iunie 2013
Alianța Anticorupție solicită repetat informații de la procurori privind condamnarea lui Guma
free
05 Iunie 2013
61% dintre moldoveni nu știu nimic despre Summitul de la Vilnius, sondaj
free
27 Mai 2013
Vineri elevii vor participa la careul de sfârșit de an școlar
29 August 2016
Republica Moldova are nevoie de relații economice cu toți partenerii, Emil Ciobu
free
27 August 2013
Natalia Gherman: Transformarea țării are cel mai bun model de dezvoltare cunoscut până în prezent - UE
free
11 Iunie 2013
E o idee bună ca miniștrii să-și facă propria echipă, analist
free
07 Mai 2013
La prima rundă de consultări cu PLDM nu s-a vorbit despre candidatul la funcția de premier
free
23 Aprilie 2013
PLDM ar putea înainta un nou candidat la funcția de prim-ministru, Anatol Țăranu
free
19 Aprilie 2013
Persoanele cu pașapoarte de tip sovietic nu vor putea participa la alegeri
free
03 Aprilie 2013
Alexandru Oleinic: Moldova încă nu a avut un șef de Guvern anticomunist
free
28 August 2018
Rosian Vasiloi: În 27 de ani de independență, Moldova a pierdut avântul spre democrație
free
29 August 2016
Vlad Bilețchi:Poporul este cel care trebuie să decidă unirea
free
30 Iulie 2015
Opinii împărțite privind necesitatea revizuirii Constituției
free
27 August 2013
Moldova are nevoie de o strategie națională de reintegrare a țării
free
31 Mai 2013
Lupta politică nu s-a încheiat prin învestirea noului guvern, opinie
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex