Dar cine-s judecătorii? Experții IPN

Print Send by email
13:11, 15 Noi 2018

Dar cine-s judecătorii? Experții IPN

Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” a făcut publice o parte din întrebările la care trebuia să răspundă în cadrul audierilor lidera PAS, Maia Sandu, și liderul PPPDA, Andrei Năstase, care au refuzat să se prezinte la discuții. Membrii Comisiei au avut o ședință în seara de 14 noiembrie 2018, după care președintele Comisiei parlamentare, Igor Vremea, a enumerat întrebările care nu erau confidențiale și la care membrii Comisiei nu au primit răspuns.

Citind întrebările desecretizate de președintele comisiei, Igor Vremea, la care urmau să răspundă liderii opoziției, în primul rând, ne putem doar întrista că audierile nu au fost publice. Am ratat un spectacol, pur și simplu, extraordinar. În al doilea rând, trebuie să constatăm că există și partea bună a acestei istorii – întrebările comisiei! Ele reprezintă cea mai fidelă imagine a ceea ce este astăzi Republica Moldova. Conținutul, formulările, silogismele, inferențele etc., utilizate de-a valma la întocmirea întrebărilor, reprezintă o capodoperă a comisiei de anchetă, ceva inedit. Interogații, pur și simplu, nu putea sa evite să se acuze răspunzând la acele întrebări. E adevărat, ei aveau alternativa – să pară naivi sau complici la cele incriminate. Dar cel mai mare afront, anchetatorii parlamentari l-au adus Parlamentului European. Ei, practic, l-au stigmatizat ca fiind naiv, adoptând decizii sub influența unor agenți ai războiului hibrid. De aceea, întrebările anchetatorilor  urmează a fi traduse în limbile de circulație internațională și vehiculate peste tot unde există interes pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova.

Al treilea lucru important se referă la inițiatorii acestui proces și membrii acestei comisii. Este important să ne reamintim că inițiatorii anchetei  sunt cinci deputați ex-comuniști convertiți peste noapte în democrați. Din această perspectivă ar fi extrem de interesant ca unii dintre ei – președintele comisiei, Igor Vremea, și Artur Reșetnicov, aleși deputați pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), să răspundă la una dintre propriile întrebări, care-i vizează în mod direct. De exemplu, când au aflat domnii Igor Vremea și Artur Reșetnicov că serviciile speciale ale Federației Ruse desfășoară un război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova? Doar la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 ei au primit mandate de deputat pentru demararea imediată a negocierilor cu Rusia și restabilirea relațiilor de parteneriat! Mai mult, PCRM la fel ca și PSRM, a promis: Organizarea unui referendum național pe marginea problemelor integraționiste ale Republicii Moldova. Pentru asta au mandat de deputat domnii Vremea și Reșetnicov! Oare nu știau domnii anchetatori că Rusia introdusese embargourile împotriva Republicii Moldova încă din 2013, iar deja la 17 martie 2014, după așa-zisul referendum din Crimeea, atât SUA cât și UE au decis introducerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse? Acum, ce preferă domnii Vremea și Reșetnicov –  să fie considerați niște naivi sau complici ai războiului hibrid al Rusiei împotriva Moldovei, Ucrainei etc.? Și membrii comisiei de anchetă din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar avea de răspuns la câteva întrebări. Dacă îi întreabă pe reprezentanții opoziției despre războiul hibrid al Rusiei din Moldova, deci, recunosc că acesta există? Dacă recunosc acest război, de ce îndeamnă la aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică? Nu sunt ei complici ai Rusiei și, deci, trebuie condamnați pentru trădare?      

Dacă s-ar face referințe la surse media, așa cum fac anchetatorii noștri referințe la astfel de surse, inclusiv, wikipedia, n-ar dori anchetatorii respectivi să confirme sau sa infirme că metamorfozarea lor subită din comuniști eurasiatici în democrați pro-europeni a fost plătită copios? Doar se spune că ea a fost coordonată la pachet în ziua de 21 decembrie 2015, iar colegii lor parlamentari, care nu s-au convertit, au făcut declarații publice, în acest sens, precum și sumele propuse! 

În pofida ratării spectacolului, oricum trebuie să salutăm demersul comisiei de anchetă. Ea ne face o sugestie – să recitim cele două volume extraordinare ale lui Juan Antonio Llorente „Istoria Inchiziției spaniole”. Asta pentru a înțelege degradarea la care au ajuns anchetatorii noștri în comparație cu părinții lor spirituali. Inchizitorii, cel puțin, și-au elaborat foarte minuțios noțiunile cu care operau, precum și procedurile pe care le aplicau, iar omenirea le datorează, în mare parte, elaborarea minuțioasă a procedurilor penale. În această lumină, anchetatorii noștri parlamentari ne apar ca niște banali epigoni. De aceea, e mare păcat că nu au acceptat ca interogatoriul lor să fie public. Ah!

Experții IPN

13:11, 15 Noi 2018

Alte știri

10 September 2018
RSS
Rusia menține embargourile față de Moldova, dar vrea să beneficieze pe seama Acordului de Asociere, opinie
free
30 Iulie 2018
UE tratează diferit fenomenul „statului capturat” din Moldova și Georgia, opinie
free
23 Iulie 2018
Repetitio est mater studiorum, Experții IPN
free
11 Iunie 2018
Supraestimarea condiționalității europene descurajează protestele sociale în Moldova, opinie
free
19 Februarie 2018
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 12-18 februarie 2018
free
18 September 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 11-17 septembrie 2017
11 September 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 4-10 septembrie 2017
free
21 August 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 14-20 august 2017
free
20 Iulie 2017
Moldova se află în sfera de influență prioritar a Rusei, politolog
free
03 Iulie 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 26 iunie-2 iulie 2017
28 Iunie 2017
În Moldova lipsesc reformele pentru încurajarea capacității de producere, opinii
free
27 Februarie 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 20-26 februarie 2017
06 Februarie 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 30 ianuarie-05 februarie 2017
free
23 Ianuarie 2017
Implementarea DCFTA în regiunea transnistreană – are loc sau nu? OP-ED
free
05 Decembrie 2016
Moldova condiționează reformele cu sprijinul UE, OP-ED
free
28 Noiembrie 2016
Președintele pro-rus și politica externă a Moldovei în zigzag, OP-ED
free
05 September 2016
Asistența UE pentru Moldova: realitățile locale vs. deficiențele operaționale ale UE, OP-ED
free
29 August 2016
România și integrarea europeană a Republicii Moldova: puncte forte și slăbiciuni, OP-ED
free
03 Iunie 2016
Opinii împărțite privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”
free
18 Ianuarie 2016
Ideea alegerilor anticipate în Moldova: Noii pro-europeni de la Chișinău – „da”, voci de la Bruxelles – „mai bine nu”
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

[imas]

Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018Conferințe IPN [HD] | Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic din RM
Conferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165Conferințe IPN [HD] | Apelul activistuli civic Andrei Donica
Vezi toate
banner creditex