Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 20 septembrie 2018

Print Send by email
05:03, 21 Sep 2018

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 20 septembrie 2018

Deși au mimat semne de comunicare instituțională, președinția și guvernul își pun piedici unul altuia. Președintele Igor Dodon a expediat o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă candidații la funcțiile de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, precum și al agriculturii și industriei alimentare. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că aceasta este o nouă încălcare a Constituției și că va solicita Curții Constituționale depășirea blocajului instituțional din partea șefului statului.

Chiar și în aceste condiții neprielnice, „caravana” UE nu stă pe loc. Administrația publică centrală va beneficia de trei proiecte care fac parte din Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice. Se are în vedere o asistență tehnică, în valoare de 15 milioane de euro. Proiectele vor ținti consolidarea capacităților instituționale și a resurselor umane ale autorităților publice centrale și locale în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, precum și în îmbunătățirea calității prestării serviciilor publice, în conformitate cu așteptările și necesitățile cetățenilor.

Probabil, din cauza rivalității în perioada preelectorală, deputații socialiști și democrați explică diferit creșterea PIB-ului. În timp ce socialiștii consideră că sporul PIB-ului de 5,2% în al doilea trimestru al anului curent se datorează reexportului de mărfuri și remitențelor, democrații spun că acest lucru a fost posibil datorită creșterii producerii. Într-o confruntare televizată, democratul Sergiu Sârbu a spus că există o creștere substanțială în agricultură, în sectorul de producere, în domeniul IT. Oponentul său socialist Grigore Novac crede, însă, că PIB-ul a crescut datorită reexportului de mărfuri, remitențelor, în condițiile scăderii dramatice a investițiilor din cauza neîncrederii în justiție și a insuficienței forței de muncă calificate.

Moldovenii, deprinși că „toamna de aur” le aduce belșug în case, sunt anunțați și de abundența evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, care vor avea loc în 64 de localități din 18 raioane, în perioada 24-28 septembrie. Acțiunile organizate vor releva problemele protejării și punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecțiilor de artă, meșteșugurilor tradiționale și să ofere posibilitatea implicării active în salvgardarea patrimoniului.

Zilele Europene ale Patrimoniului se celebrează în fiecare an în circa 50 de țări, începând cu anul 1999, la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene.

Un eveniment nu mai puțin important pentru întreaga suflare românească este aniversarea a 330-cea a tipăririi Bibliei în limba română. În contextul aniversării, Biblioteca Națională a vernisat o expoziție de biblii în cadrul Muzeului Cărții. Printre lucrări este expusă și Biblia de la 1580, în slava veche, exemplare ale căreia mai sunt foarte puține în lume. La fel, a fost expusă și ediția reprodusă a Bibliei în limba română, de la 1688, care a ajuns în colecția Bibliotecii Naționale grație unei donații, originalul fiind păstrat la București. Din vernisaj face parte și originalul Bibliei de la 1819, în limba română, editată la Sankt Petersburg, pe timpul Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

O deschidere de excepție a stagiunii teatrale la Chișinău, prin cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, la care participă douăsprezece teatre naționale din Republica Moldova și România. Evenimentul marchează o sută de ani de la Marea Unire și se derulează în perioada 19-30 septembrie. Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a spus la deschiderea Reuniunii că anul acesta evenimentul este unul foarte important, iar toate piesele care se vor juca în cadrul Reuniunii, sunt scrise de scriitori români.

Concomitent, în municipiul Chișinău s-a dat startul identificării inițiativelor de dezvoltare durabilă a orașului și de promovare a energiei verzi, în cadrul proiectului „Planificare Strategică – Chișinău – Oraș Verde”. Alături de viceprimarul Nistor Grozavu, șefa biroului BERD din Republica Moldova, Angela Sax, a declarat că orașul Chișinău este unul verde, dar se dorește să fie și mai verde. „Chișinăul, ca și alte orașe, se confruntă cu multe probleme legate de mediu: aer poluat, ambuteiaje, puțin spațiu liber. Astăzi lansăm o inițiativă importantă, care are scopul de a ajuta la dezvoltarea sustenabilă a orașului”.

Veste bună pentru amatorii sportului: luptătoarea Anastasia Nichita a acces în finala Campionatului Mondial de tineret, care se desfășoară în Slovacia. Succes în continuare!

Amănunte pe IPN!

05:03, 21 Sep 2018

Alte știri

18 Aprilie 2013
RSS
Putem asista la un atac raider asupra fracțiunii PL, comentator politic
free
16 Aprilie 2013
Liberalii care vor să-l voteze pe Filat îi pot face un deserviciu, Igor Boțan
free
03 Aprilie 2013
Actuala guvernare nu este interesată să aducă lumină în dosarul 7 aprilie, declarație
free
28 Martie 2013
Politicienii încă nu au decis dacă sunt rivali sau asociați, opinie
free
26 Martie 2013
Igor Boțan: Pentru depășirea crizei politice oamenii compromiși trebuie să se retragă
free
30 Iulie 2018
Regimul oligarhic din Georgia s-a consolidat prin alegeri, cel din Moldova - prin scheme, opinie
free
23 Iulie 2018
Economie matură cu infrastructură dezvoltată pentru transport cu centuri de siguranță, Experții IPN
free
02 Iulie 2018
Acutizarea dialogului UE-Moldova și calculele guvernării de la Chișinău, OP-ED
free
14 Mai 2018
Intoleranța bisericii din Moldova față de anti-discriminarea prevăzută de Acordul cu UE, OP-ED
free
02 Octombrie 2017
Mandatul noului Șef al Delegației UE de la Chișinău și prima provocare majoră, OP-ED
free
15 Mai 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 8-14 mai 2017
02 Mai 2017
Cum Moldova a devenit “stat capturat”? OP-ED
free
20 Martie 2017
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 13-19 martie 2017
05 Decembrie 2016
Chișinăul substituie responsabilitatea cu așteptări față de UE, opinie
free
28 Noiembrie 2016
Incertitudini geopolitice legate de președinția lui Igor Dodon, politolog
free
05 September 2016
Deficiențele în asistența UE pentru Moldova: poziția Curții de Conturi a UE
free
27 Noiembrie 2015
Există problemă mai mare decât anticipatele pentru Republica Moldova, Ileana Racheru
free
09 Noiembrie 2015
De ce SUA promovează mai activ decât UE vectorul european al Moldovei?
free
27 Iulie 2015
Experții au opinii împărțite privind condițiile formulate de Maia Sandu
free
22 Iulie 2015
Reținerea fiului unui oficial transnistrean pune în pericol dialogul cu Tiraspolul, experți
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex