Heraclit nu avea dreptate… Experții IPN

Print Send by email
13:12, 22 Oct 2018

Heraclit nu avea dreptate… Experții IPN

Adunarea Națională a Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 21 octombrie 2018, a fost foarte minuțios pregătită, fără niciun fel de limitări de ordin financiar, mediatic sau administrativ. Evenimentul organizat de PDM a fost, de fapt, un triumf al aplicării tehnologiilor moderne de comunicare. În acest sens, evenimentul a fost, în primul rând, un prilej pentru lansarea unei campanii propagandistice, pre-electorale, fără precedent pentru Republica Moldova. Vorba e că au mai fost organizate evenimente de anvergura celui al PDM, dar elementul inedit al efortului PDM constă în faptul că niciodată în scurta istorie a independenței Republicii Moldova un eveniment atât de important nu a fost garnisit cu împrumuturi, fardate cumva, din mesajele și programele politice ale altor partide de pe scena politică din Republica Moldova. În mod evident, PDM s-a inspirat masiv din elaborările Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Cu toate aceste, nimeni nu ar putea acuza PDM de plagiat. În primul rând, PDM este un vlăstar crescut din PDAM, lucru reamintit audienței de unul dintre fondatorii PDM – Dumitru Diacov. În al doilea rând, elaborările PSRM au fost preluate de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), iar la evenimentul PDM, pe scenă erau prezenți 2/3 din deputați PCRM, care au trecut la PDM. La fel, evenimentul PDM a fost onorat de prezența a ½ din deputații PLDM, care de asemenea au aderat la PDM. Deci, nu poate fi vorba de plagiat, ci de transfer de expertiză de la PCRM și PLDM către PDM.

Acest transfer de expertiză a ieșit în evidență, atât în cadrul evenimentului propriu-zis, cât și cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV. Astfel, unul dintre protagoniștii evenimentului – deputatul Eugen Niciforciuc, care a dat citire angajamentului PDM pentru viitorul ciclu electoral, a menționat în cadrul emisiuni “Replica” de la Prime TV că: „Orientarea pro-Moldova a Partidului Democrat înseamnă, în primul rând, păstrarea tradițiilor, valorilor, istoriei poporului”. Ce e nou în această orientarea a PDM? Oare nu găsim același lucru și în programul politic al PSRM, adoptat la Congresul XII extraordinar din 28 septembrie 2014, preconizat pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014? Sigur că da! Totuși, există o diferență, abordarea PSRM e mult mai elaborată și este dezvoltarea firească a lozincii: MOLDOVA – MOLDOVENI – MOLDOVENESC! Mai mult, pledoaria PDM în favoarea consolidării națiunii civice moldovenești, reconfirmată în discursul fondatorului PDM, Dumitru Diacov, tot de la PSRM a fost preluată. În acest sens, programul PSRM prevede în mod expres: „PSRM pledează pentru consolidarea națiunii civice moldovenești. Vom urma principiul „multe etnii – o singură națiune”. Vom asigura toleranța interetnică și protecția culturilor etniilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova”. În acest sens, am putea afirma că începând cu ziua de 21 octombrie 2018, programul politic al PSRM îl conține ca pe un capitol pe cel al PDM.

Pentru a evidenția dimensiunea practică a angajamentului PDM pentru viitorul ciclu electoral, Eugen Nichiforciuc a pus în evidență readucerea la viață a satelor moldovenești: „Asta înseamnă infrastructură, drumuri reparate, apeducte construite, canalizări date în exploatare, școli renovate, grădinițe reparate”. Acest efort al PDM parcă ar trage la indigou mesajele fostului partener de guvernare – Vlad Filat, cu care liderii PDM au semnat protocoale secrete de partajare a instituțiilor de drept și de reglementare. Este de remarcat că activiștii PDM nu se pot preface că nu au știut despre mesajele lui Vlad Filat, unul dintre fondatorii PDM și vice-președinte al formațiunii în perioada 1997-2007. Vorba e că chiar la baștina actualului lider al PDM, Vlad Plahotniuc – raionul Nisporeni, Vlad Filat a declarat următoarele acum mai bine de trei ani: „Împreună am construit drumuri și apeducte, am reparat școli și grădinițe”. De fapt, ex-vicepreședintele PDM, Vlad Filat a procedat așa în toate raionale, adică s-a ocupat de lucruri bune pentru Moldova - drumuri, apeducte, reparație de școli și grădinițe. Începând cu luna iunie 2013, după ce pierduse orice speranță de a reveni în funcția de premier, și până în ajunul alegerilor din 30 noiembrie 2014. Așa că asimilarea experienței respective a PLDM este chiar, oarecum, legitimă după ce o jumătate din deputații fracțiunii parlamentare a PLDM a trecut la PDM.

Dar cele mai valoroase împrumuturi ale PDM au fost totuși preluate de la PDAM. În acest sens, fondatorul PDM, Dumitru Diacov, a adus chiar un omagiu, oarecum camuflat, formațiunii respective, pe care a reprezentat-o în forul legislativ, în perioada 1994-1998. Vorba e că Dumitru Diacov a vorbit despre o istorie de succes a PDM de tocmai 23 de ani, deși PDM are doar 21 de ani, fiind fondat abia în februarie 1997. Și acest lucru nu e întâmplător. PDM își dorește probabil să poată pretinde că a avut tangență cu ceea a fost cel mai valoros din elaborările PDAM! Vorba e că cel mai important mesaj al evenimentului PDM din 21 octombrie 2018 este preluat de la PDAM. Evident, este vorba despre doctrina de stat. Este adevărat că unul dintre liderii PDAM, ex-președintele Parlamentului, Dumitru Molțpan, a lansat ideea elaborării unei ideologii de stat. În ajunul alegerilor parlamentare din 22 martie 1998, Dumitru Moțpan, a lansat un program amețitor de asemănător cu cel recent al PDM: „Fără a face uz de doctrine la modă care nu au sprijin social și ideologic în societate, Partidul Democrat Agrar din Moldova a propus mecanisme concrete de rezolvare a multor din problemele existente, acestea, repet, fiind adesea create artificial. Am propus și unele mecanisme de ieșire din criza social-economică în care ne-am pomenit. Cu toate obstacolele create, concepția noastră a devenit, în fond, unica ideologie de întremare a societății, ideologie împrumutată de multe partide și mișcări politice, prezentă fiind în programele sau platformele lor electorale„.

Într-adevăr, pledoaria liderului PDAM, Dumitru Moțpan, pentru o ideologie de stat a fost realizată de PCRM prin adoptarea Legii nr. 546 din 19 decembrie 2003 privind Concepția politicii naționale a Republicii Moldova. Acest lucru a fost menționat de primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova – Alexandru Moșanu, în interviul său pentru rubrica Martorii independenței. Totuși, existența ideologiei de stat nu dă bine, ea contravine  Articolului 5(2) din Constituție: „Nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. De aceea, în 2014, PSRM a înlocuit în programul său politic noțiunea de ideologie cu cea de doctrină: „PSRM se pronunță pentru elaborarea unei Doctrine de stat a Republicii Moldova. La ora actuală, guvernarea Republicii Moldova este exercitată în lipsa unei doctrine de stat, întrucât țara nu dispune de o strategie unică de dezvoltare pe termen lung, a cărei respectare ar fi obligatorie pentru orice guvern, indiferent de culoarea lui politică. O asemenea doctrină ar trebui să stabilească principiile fundamentale ale dezvoltării statalității și identității moldovenești, ale relansării economice și ale refacerii integrității teritoriale a Republicii Moldova”. Și iată că în acest context, începând cu pledoaria expresă a lui Dumitru Moțpan, preluată de PCRM și PSRM, constatăm că, la 21 octombrie 2018, PDM deschide o nouă filă în istoria Republicii Moldova, pornind pe cea de a patra cale (PDAM - 1, PCRM – 2, PSRM – 3, PDM – 4), cu o doctrină de stat pro-Moldova. Așa se acumulează și se contabilizează experiența și expertiza predecesorilor și eventualilor parteneri de alianță. Chiar am putea spune că așa creștem Moldova!  

În concluzie ar trebui să menționăm că, de fapt, PDM intră a patra oară în același torent ideologic sau doctrinar, ceea ce demonstrează că Heraclit nu a avut dreptate, atunci când afirma că „nimeni nu poate intra de două ori în același râu”, ba da, poate, chiar și de patru ori!  

Experții IPN

13:12, 22 Oct 2018

Alte știri

08 Aprilie 2013
RSS
ONG-uri media condamnă încercările liderului PL de a exercita presiune asupra presei
free
03 Aprilie 2013
PLDM nu-și schimbă candidatul. Vlad Filat este propus la funcția de premier
free
29 August 2016
Unioniști, stataliști și „nostalgici”: confruntare de idei. Dezbateri IPN
free
12 Mai 2014
Rogozin sau Bufonada ca stil în geopolitică, analiză IPN
free
27 August 2013
Mediul de afaceri moldovenesc s-a construit în paralel cu noul stat
free
28 Februarie 2013
Președintele, îndemnat să se implice mai mult în soluționarea conflictelor politice
free
27 Iulie 2015
Petru Bogatu: Maia Sandu este o șansă de relansare pentru PLDM
free
27 August 2013
Moldova a reușit să fie recunoscută pe arena internațională grație tehnologiilor informaționale
free
21 Iunie 2013
Parlamentul trebuie să ceară susținere internațională, opinie
free
05 Iunie 2013
Finanțele concurenților electorali vor fi monitorizate cu mai multă atenție
free
08 Mai 2013
Reformatorii PL cheamă partidele la consolidarea unei drepte politice pro-europene
free
27 Aprilie 2013
Tensiunile la Varnița urmăresc eliminarea prezenței constituționale din Bender, analist
free
15 Aprilie 2013
Societatea civilă din Moldova, pe o treaptă mai sus comparativ cu țările vecine
free
28 Februarie 2013
Nicolae Timofti trebuie să fie un arbitru pentru liderii partidelor de guvernare, opinie
free
28 Iulie 2015
Streleț e o persoană a sistemului și din acest punct de vedere e comod, analist
free
27 August 2013
Dezvoltarea agriculturii a fost afectată de mentalitatea oamenilor
free
09 Mai 2013
©tefan Füle vine în Moldova
free
03 Mai 2013
Apel către deputați să nu utilizeze sistemul electoral ca monedă de schimb
free
23 Aprilie 2013
Decizia Curții Constituționale poate fi ignorată, dar se va crea o situație revoluționară
free
28 Februarie 2013
Liderii politici vor mima o împăcare, Oazu Nantoi
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în ChișinăuConferințe IPN [HD] | Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex