Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Print Send by email
05:11, 21 Ian 2019

Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale ar trebui să permită, în mod firesc, un acces mai larg și mai rapid la informație. Mai ales când este vorba despre date care îi vizează direct pe solicitanți, cum ar fi accesul la propriile date medicale. În multe țări, pacienții demult le pot accesa în format electronic, chiar de acasă sau de oriunde există un calculator cu acces la internet, fără a deranja personalul medical. În Moldova, oamenii încă trebuie să se deplaseze la instituția medicală. Mai mult, trebuie să respecte proceduri și formalități care le iau din timp și, uneori, pot genera și confruntări cu medicii, pe care nu și le doresc. În timp ce autoritățile dau asigurări că accesul pacientului la propriile date din documentația de evidență medicală este asigurat fără limitări, experții în politici de sănătate cred că unele prevederi sunt depășite și necesită modificate.

Proceduri prevăzute de lege

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că, în conformitate cu prevederile Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului, pacientul are dreptul la opinie medicală alternativă și primirea recomandărilor altor specialiști, la solicitarea sa ori a reprezentantului său legal. În conformitate cu prevederile Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, medicul nu poate împiedica pacientul în alegerea unui alt medic curant.

Potrivit Ordinului (din 2010) cu privire la asigurarea accesului la propria informație medicală și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat, responsabil de asigurarea accesului la datele medicale ale pacientului este conducătorul instituției medico-sanitare. Informația poate fi oferită sub forma unui rezumat în scris, la cererea în scris sau verbală a solicitantului (extras din fișa medicală de ambulatoriu sau de staționar (F 027 e) și/sau copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale). În cazul când informația este deja disponibilă, se efectuează mențiunea respectivă în documentația de evidență medicală primară și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare sau subdiviziunii, după caz.

În cazul când informația solicitată necesită timp pentru pregătire, va fi pusă la dispoziția solicitantului, în baza cererii în scris, nu mai târziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Cererea se întocmește pe numele conducătorului instituției medicale și se depune la cancelaria/secretariatul instituției. Persoana responsabilă de eliberarea informației din dosarul medical, desemnată prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, va asigura eliberarea informației solicitate prin cerere.

Solicitat de IPN după un caz în care registratorul i-a recomandat pacientului să se programeze la mediul de familie pentru a obține permisiunea de a face o copie din propria fișă medicală pentru a consulta opinia altui specialist, vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, Alexandru Barbăroșie a spus că pacientul poate obține copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Registratorul, conform obligațiunilor, ca salariat fără studii medicale, n-a avut competența să rezolve problema accesului pacientului la propriile date medicale, de aceea propunerea de a se adresa către medicul de familie a fost corectă. Medicul de familie este specialistul de prim contact la care apelează persoana și care are obligația de acordare a asistenței medicale primare și, după caz, de a organiza accesul la celelalte tipuri de asistență și servicii medicale prevăzute de Programul unic. În lipsa circumstanțelor urgenței medico-chirurgicale, solicitantul urma să se adreseze medicului de familie în baza unei programări prealabile.

Întrebat cât de corectă i se pare această procedură, în condițiile în care informarea medicului de familie despre decizia de a consulta un alt medic ar putea prejudicia relația de viitor cu acesta, Alexandru Barbăroșie a menționat că situații în care pacienții solicită opinie alternativă de la alți prestatori de servicii medicale, publici sau privați, din clinici medicale din țară sau de peste hotarele Republicii Moldova, au loc. Aceste situații nu provoacă nemulțumirea personalului medical sau alte reacții negative. Mai mult ca atât, astfel de opinii ale specialiștilor calificați  pot contribui la rezolvarea unor cazuri clinice mai complicate, a menționat vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, recomandând pacienților să comunice cu medicul despre problemele și așteptările pe care le are.

Ancorați în veacuri demult apuse

Ordinul din 2010 cu privire la asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat este unul depășit, crede Ala Nemerenco, expertă în politici de sănătate. Ala Nemerenco afirmă că trăim în era tehnologiilor și dacă ne învârtim în jurul procedurilor birocratice precum „cerere în scris” pentru obținerea datelor și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare, se fură din timpul medicilor și al pacienților. Atunci când se eliberează o parte din dosarul medical este normal să se facă o înscriere, dar astăzi, în era copiatoarelor, nimeni nu mai extrage părți din dosar, ci se fac copii.

Ala Nemerenco afirmă că este dreptul fiecărui pacient să aibă acces la orice informație despre sănătate sa, rezultatele analizelor, investigațiilor și tratamentelor administrate. În toată lumea există sisteme informaționale prin intermediul cărora pacienții își accesează datele medicale prin portaluri, nederanjând personalul medical. Experta spune că noi am rămas ancorați încă în veacuri demult apuse, când încă se desemnează o persoană responsabilă de eliberarea informației prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, ceea ce este birocrație și tocare de timp și nervi. „Este timpul ca ministerul să-și alinieze politicile la cele internaționale creând sisteme informaționale viabile”, spune experta.

Ala Nemerenco crede că eliberarea unei copii poate și trebuie să fie simplificată, să nu mai fie necesară semnătura pacientului, ci doar verificarea identității celui care solicită informația, pentru a asigura confidențialitatea și siguranța că informația nu va nimeri în mâini străine.
 

Maria Procopciuc, IPN

05:11, 21 Ian 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: certificatele de integritate
Legea integrității, adoptată la 25 mai 2017 și intrată în vigoare la 7 iulie 2017, prevede în articolul 31(1) că Autoritatea Națională de Integritate eliberează certificate de integritate pentru persoanele…
05:06, 21 Ian 2019

Alte știri

04 Mai 2017
RSS
Sic!: Ce știa Dorin Chirtoacă despre schema parcărilor cu plată?
free
26 Noiembrie 2014
Publicitatea electorală tălmăcită onest: BeAMUV și PPM. Ciclu de analize IPN. Alegeri-2014
free
19 Noiembrie 2014
Acțiunile Tiraspolului sunt îndreptate spre destabilizarea situației, experți
free
05 Noiembrie 2014
Referitor la „posedarea” limbilor … Rubrică susținută de Alexei Axan
free
14 Mai 2014
Ambasadorul României despre pericolele de ordin intern ale Republicii Moldova
free
10 Mai 2014
Experții despre sărbătoarea de 9 mai la Chișinău
free
17 Octombrie 2018
Cine și de ce complică relațiile moldo-ruse? Experții IPN
free
26 Noiembrie 2014
Soluții de la concurenții electorali: corupția. Ciclu IPN. Alegeri-2014
free
19 Noiembrie 2014
Experții se arată sceptici privind formarea unei coaliții proeuropene după alegeri
free
17 Octombrie 2017
Găgăuzia este amenințată de imunodeficit. Deputații Adunării Populare își impun dreptul lor la imunitate, OP-ED
free
11 Noiembrie 2015
Vitali Catană: Ultimul sondaj demonstrează că electoratul nu s-a maturizat
19 Mai 2015
Așteptările Republicii Moldova la summitul de la Riga sunt mici, experți
free
06 Mai 2015
Cristian Ghinea: Scandalurile de corupție pun sub presiune relația UE-Moldova
free
19 Noiembrie 2014
Soluții de la concurenții electorali: asistența socială. Ciclu IPN. Alegeri-2014
free
10 Iulie 2014
Mituri și adevăruri despre Acordul de Asociere: activitatea economică
free
14 Mai 2014
Experți ucraineni: Moldova trebuie să-și găsească un alt aliat decât NATO
free
12 Martie 2014
Rusia aplică în Ucraina un scenariu periculos și pentru Moldova, opinii
free
29 August 2013
Comrat-Chișinău: Ce ne va aduce toamna?
free
14 Iulie 2016
Gânduri despre și pentru Moldova
free
24 Iulie 2015
Legalitatea și legitimitatea AIE puse permanent pe cântar, IPN
free