Economie matură cu infrastructură dezvoltată pentru transport cu centuri de siguranță, Experții IPN

Print Send by email
05:40, 23 Iul 2018

Economie matură cu infrastructură dezvoltată pentru transport cu centuri de siguranță, Experții IPN

În cadrul emisiunii „Fabrika”, din 20 iulie 2018, de la postul Publika TV, ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, le-a împărtășit cetățenilor viziunea sa asupra viitorului economiei Republicii Moldova. Sintetic, această viziune este exprimată în titlul articolului de față. Și ea pare a fi încurajatoare, mai ales că ministrul Gaburici se bucură de imaginea unui tehnocrat competent, bun cunoscător al proceselor economice și al mediului de afaceri din țară. Evident, sunt și cei care contestă ascensiunea profesională a domniei sale, dar nu e cazul să ne referim aici la asta.

Este cert că în perioada când a fost prim-ministru, februarie – iunie 2015, activitatea sa a fost înalt apreciată și de reprezentanții partenerilor de dezvoltare, care și-au propus sincer să-l ajute să depășească perioada de criză intervenită după furtul miliardului. Dar de atunci au trecut trei ani și viziunile lui Chiril Gaburici au evoluat. Mai bine zis, s-au schimbat. În prezent, viziunea ministrului Gaburici este mult mai îngustă, focalizată, decât viziunea premierului Gaburici de acum trei ani. E și lesne de înțeles, premierul e responsabil de toate aspectele guvernării, iar un ministru din cabinet – doar de domeniul pentru care este mandatat, în cazul de față – domeniul economiei și infrastructurii. În plus, ministrul tehnocrat, Chiril Gaburici, actualmente face parte dintr-o garnitură guvernamentală coordonată de liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM). Iar asta impune rigori specifice, legate și de necesitatea promovării partidului în ajunul alegerilor parlamentare.

În contextul menționat, miniștrii, inclusiv cei tehnocrați, au fost sfătuiți de liderul PDM să descindă prin raioane și localități pentru a le explica cetățenilor politica partidului și pentru a le ridica optimismul social. Aflându-se săptămâna trecută în raionul Taraclia, ministrul economiei, Chiril Gaburici, anume asta a și făcut, atunci când s-a referit la criza de maturitate a economiei Republicii Moldova, care trebuie depășită frumos. Ce e nevoie pentru asta? Ca statul să fie mai deschis pentru investiții! Simplu și frumos. Deschizi larg ușa pentru investiții, faci drumuri bune pentru Moldova și... Dar, aici se iscă un șir de întrebări, la care ministrul Gaburici ar putea furniza răspunsuri competente. Mai cu seamă că știe că PDM este la guvernare de nouă ani, din 2009. În acești nouă ani, ministerul economiei cu toate întreprinderile de stat, numit și guvern în cadrul Guvernului, a fost fără întrerupere fieful PDM, la fel ca și sfera socială, oarecum responsabilă de cantitatea și calitatea forței de muncă.

Ministrul Gaburici știe și despre angajamentele asumate în scris de către PDM. Pentru cei care le-au uitat, le putem ușor reproduce din programele electorale ale PDM și din cele de guvernare, în care PDM a fost responsabil de dezvoltarea economică. Începând cu anul 2009, programele PDM evidențiază obiectivul major al formațiunii: 1) modernizarea economiei; 2) creșterea competitivității economiei prin tranziția la un model economic bazat pe investiții, inovații și calitate; 3) restabilirea relațiilor de încredere cu organismele donatoare internaționale; 4) dezvoltarea economică și socială uniformă pe întreg teritoriul țării; 5) atragerea investițiilor necesare în infrastructura economică și socială: drumuri, construcții, servicii, produceri, instituții educaționale, culturale și medicale; 6) susținerea industriilor generatoare de export și promovarea activă a exportului produselor moldovenești etc. Mai mult, pentru ca aceste obiective să aibă un suport solid, PDM s-a angajat în cadrul alegerilor parlamentare din 2014 să atragă anual investiții de câte un miliard de dolari(!), asigurându-ne că anume Așa creștem Moldova!

Acum, la distanță de nouă ani de la angajarea plenară a PDM în modernizarea economiei, ministrul tehnocrat al economiei ne anunță că mai avem nevoie de ceva timp pentru a ajunge la o economie matură. De fapt, implicit, el ne-a răspuns la întrebarea – unde a fost concentrat infantilismul economic și social al guvernării? Corect, acolo. Tocmai de aceea, declarațiile ministrului Chiril Gaburici nu prea inspiră optimism. Vorba e că în documentul Note informative din partea partenerilor de dezvoltare, care i-au servit drept călăuză premierului Gaburici, se spune foarte clar că un mediu economic stabil e absolut necesar pentru mediul de afaceri și investitori, iar pentru asta, printre altele, e nevoie primordială de o justiție echitabilă și independentă, care să asigure protejarea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului pentru fiecare persoană. În acord total cu aceste constatări ale partenerilor de dezvoltare, premierul Gaburici și-a prezentat demisia din funcție după ce constatase că pledoariile sale publice pentru depolitizare instituțiilor de drept și de reglementare au fost ignorate. Mai mult, el acuzase atunci că lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului se datorează faptului că instituțiile respective erau controlate politic.   

Au trecut trei ani, actualmente reprezentanții de vârf ai guvernării, dar și partenerii de dezvoltare, sunt practic unanimi în aprecierile că reforma justiției a eșuat, aceasta fiind selectivă. Acum, ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, poate compara sugestiile partenerilor de dezvoltare din Notele informative cu nota dată de fapt realizărilor guvernării, exprimate sintetic în ultima Rezoluție a Parlamentului European referitoarea la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Deci, domnia sa poate răspunde franc la întrebarea dacă justiția moldovenească este capabilă să inspire încredere potențialilor investitori, cărora guvernanții le deschid larg ușile, atrăgându-i.    


Totuși, trebuie să recunoaștem că ministrul Gaburici s-ar putea să aibă dreptate. Investitorii, de exemplu, atunci când se vor confrunta eventual cu probleme ar putea să evite să se adreseze justiției. Ei s-ar putea adresa la sediul PDM pentru a-și rezolva problemele și apăra investițiile. Asta chiar are sens pe motiv că liderul PDM este și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova. Deja există practici pozitive în acest sens. Spre exemplu, șefi de instituții publice independente, miniștri tehnocrați etc., care n-ar trebui să aibă vreo relație cu PDM, procedează deja așa și chiar înregistrează succese în activitatea lor. Cu puțină fantezie, ei chiar își pot consolida relațiile interpersonale cu liderii PDM, ceea ce poate fi de mare utilitate. În acest sens, chiar exemplul ministrului Gaburici este unul edificator. Pledoaria domniei sale pentru asigurarea tuturor mijloacelor de transport din țară, care circulă pe drumurile de calitatea cărora este responsabil, este manifestare de suport foarte subtil și demn de admirație a inițiativei personale a președintelui Parlamentului, Andrian Candu – siguranța la volan, care este și vicepreședinte al PDM.

Experții IPN

05:40, 23 Iul 2018
Repetitio est mater studiorum, Experții IPN
Săptămâna trecută am avut oportunitatea să ne convingem o dată în plus că strămoșii noștri latini aveau dreptate, atunci când afirmau că repetarea este mama învățăturii. Asta cu ajutorul ministrei…
05:45, 23 Iul 2018

Alte știri

04 Ianuarie 2016
RSS
Acțiunile lui Ion Sturza nu sunt mai mult decât PR politic, declarații
free
06 Iulie 2015
Coaliția pro-europeană între interesele naționale și cele de partid
free
22 Iunie 2015
Există trei variante de coaliții majoritare posibile, IPN
free
17 Noiembrie 2014
Soluții de la concurenții electorali: economia nedeclarată. Ciclu IPN. Alegeri-2014
free
08 Iulie 2014
Mituri și adevăruri despre Acordul de Asociere: calitatea de membru al UE
free
17 Martie 2014
Acum e momentul să se ceară retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei, opinie
free
27 August 2013
În Moldova jurnaliștii nu ajung să stea la închisoare pentru materialele pe care le fac
free
12 Iunie 2013
În Moldova procentajul nașterilor multiple s-a mărit
free
06 Iunie 2013
A fost lansată cartea „Politica externă a UE și conflictele post-sovietice”
free
04 Iunie 2013
Spiridon Vangheli: Cărțile pentru copii nu mai au substanța de odinioară
free
28 Mai 2013
Miza noului guvern este promovarea reformelor și acordul cu UE, dezbateri publice
free
23 Mai 2013
Negocierile de la Odesa în problema transnistreană se anunță tensionate, opinie
free
11 Mai 2013
CSM nu a evaluat complex cum se distribuie cauzele în instanțele judecătorești, raport
free
02 Mai 2013
„Boala fluturașului”, necunoscută în Moldova până acum câțiva ani
free
29 Aprilie 2013
Candidatura lui Iurie Leancă la funcția de premier este practic inevitabilă, opinie
free
22 Aprilie 2013
Negocierile se vor încheia cu un acord secret PDM-PLDM, analist
free
18 Aprilie 2013
Putem asista la un atac raider asupra fracțiunii PL, comentator politic
free
16 Aprilie 2013
Liberalii care vor să-l voteze pe Filat îi pot face un deserviciu, Igor Boțan
free
03 Aprilie 2013
Actuala guvernare nu este interesată să aducă lumină în dosarul 7 aprilie, declarație
free
28 Martie 2013
Politicienii încă nu au decis dacă sunt rivali sau asociați, opinie
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fărădelegi în stilul anilor 90 la FăleștiConferințe IPN [HD] |Sesizarea Curții Constituționale privind  invalidarea alegerilor
Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Vezi toate
banner creditex