Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Print Send by email
05:11, 21 Ian 2019

Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale ar trebui să permită, în mod firesc, un acces mai larg și mai rapid la informație. Mai ales când este vorba despre date care îi vizează direct pe solicitanți, cum ar fi accesul la propriile date medicale. În multe țări, pacienții demult le pot accesa în format electronic, chiar de acasă sau de oriunde există un calculator cu acces la internet, fără a deranja personalul medical. În Moldova, oamenii încă trebuie să se deplaseze la instituția medicală. Mai mult, trebuie să respecte proceduri și formalități care le iau din timp și, uneori, pot genera și confruntări cu medicii, pe care nu și le doresc. În timp ce autoritățile dau asigurări că accesul pacientului la propriile date din documentația de evidență medicală este asigurat fără limitări, experții în politici de sănătate cred că unele prevederi sunt depășite și necesită modificate.

Proceduri prevăzute de lege

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că, în conformitate cu prevederile Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului, pacientul are dreptul la opinie medicală alternativă și primirea recomandărilor altor specialiști, la solicitarea sa ori a reprezentantului său legal. În conformitate cu prevederile Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, medicul nu poate împiedica pacientul în alegerea unui alt medic curant.

Potrivit Ordinului (din 2010) cu privire la asigurarea accesului la propria informație medicală și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat, responsabil de asigurarea accesului la datele medicale ale pacientului este conducătorul instituției medico-sanitare. Informația poate fi oferită sub forma unui rezumat în scris, la cererea în scris sau verbală a solicitantului (extras din fișa medicală de ambulatoriu sau de staționar (F 027 e) și/sau copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale). În cazul când informația este deja disponibilă, se efectuează mențiunea respectivă în documentația de evidență medicală primară și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare sau subdiviziunii, după caz.

În cazul când informația solicitată necesită timp pentru pregătire, va fi pusă la dispoziția solicitantului, în baza cererii în scris, nu mai târziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Cererea se întocmește pe numele conducătorului instituției medicale și se depune la cancelaria/secretariatul instituției. Persoana responsabilă de eliberarea informației din dosarul medical, desemnată prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, va asigura eliberarea informației solicitate prin cerere.

Solicitat de IPN după un caz în care registratorul i-a recomandat pacientului să se programeze la mediul de familie pentru a obține permisiunea de a face o copie din propria fișă medicală pentru a consulta opinia altui specialist, vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, Alexandru Barbăroșie a spus că pacientul poate obține copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Registratorul, conform obligațiunilor, ca salariat fără studii medicale, n-a avut competența să rezolve problema accesului pacientului la propriile date medicale, de aceea propunerea de a se adresa către medicul de familie a fost corectă. Medicul de familie este specialistul de prim contact la care apelează persoana și care are obligația de acordare a asistenței medicale primare și, după caz, de a organiza accesul la celelalte tipuri de asistență și servicii medicale prevăzute de Programul unic. În lipsa circumstanțelor urgenței medico-chirurgicale, solicitantul urma să se adreseze medicului de familie în baza unei programări prealabile.

Întrebat cât de corectă i se pare această procedură, în condițiile în care informarea medicului de familie despre decizia de a consulta un alt medic ar putea prejudicia relația de viitor cu acesta, Alexandru Barbăroșie a menționat că situații în care pacienții solicită opinie alternativă de la alți prestatori de servicii medicale, publici sau privați, din clinici medicale din țară sau de peste hotarele Republicii Moldova, au loc. Aceste situații nu provoacă nemulțumirea personalului medical sau alte reacții negative. Mai mult ca atât, astfel de opinii ale specialiștilor calificați  pot contribui la rezolvarea unor cazuri clinice mai complicate, a menționat vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Centru, recomandând pacienților să comunice cu medicul despre problemele și așteptările pe care le are.

Ancorați în veacuri demult apuse

Ordinul din 2010 cu privire la asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat este unul depășit, crede Ala Nemerenco, expertă în politici de sănătate. Ala Nemerenco afirmă că trăim în era tehnologiilor și dacă ne învârtim în jurul procedurilor birocratice precum „cerere în scris” pentru obținerea datelor și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare, se fură din timpul medicilor și al pacienților. Atunci când se eliberează o parte din dosarul medical este normal să se facă o înscriere, dar astăzi, în era copiatoarelor, nimeni nu mai extrage părți din dosar, ci se fac copii.

Ala Nemerenco afirmă că este dreptul fiecărui pacient să aibă acces la orice informație despre sănătate sa, rezultatele analizelor, investigațiilor și tratamentelor administrate. În toată lumea există sisteme informaționale prin intermediul cărora pacienții își accesează datele medicale prin portaluri, nederanjând personalul medical. Experta spune că noi am rămas ancorați încă în veacuri demult apuse, când încă se desemnează o persoană responsabilă de eliberarea informației prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, ceea ce este birocrație și tocare de timp și nervi. „Este timpul ca ministerul să-și alinieze politicile la cele internaționale creând sisteme informaționale viabile”, spune experta.

Ala Nemerenco crede că eliberarea unei copii poate și trebuie să fie simplificată, să nu mai fie necesară semnătura pacientului, ci doar verificarea identității celui care solicită informația, pentru a asigura confidențialitatea și siguranța că informația nu va nimeri în mâini străine.
 

Maria Procopciuc, IPN

05:11, 21 Ian 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: secțiile de votare
Pentru a efectua votarea și numărarea voturilor, circumscripțiile electorale se divizează în secții de votare. Secțiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripție, cu cel puțin 35…
05:03, 22 Ian 2019

Alte știri

26 August 2014
RSS
Semnarea Declarației de Independență a succedat perestroika gorbaciovistă, opinie
free
15 Mai 2014
Ultimatumul comuniștilor este o acțiune concertată cu altele de acest gen, opinie
free
27 Iulie 2018
Veaceslav Negruța: Reforma fiscală adoptată de Parlament poartă grija celor cu bani mulți și murdari
free
23 September 2016
Svetlana Rusnac: Mituit poate fi alegătorul care este incert în ziua de mâine
free
12 Noiembrie 2015
Igor Boțan: Să nu mai fim naivi și șmecheri
free
27 Noiembrie 2014
Publicitatea electorală tălmăcită onest: PDA, PAD, PVE, UCM, PpNȚ. Ciclu de analize IPN. Alegeri-2014
free
20 Noiembrie 2014
Alegerile din Moldova sunt mai libere, dar mai puțin corecte, Igor Boțan
free
26 August 2014
„Democrația Acasă” e un proiect bine inițiat, dar fără șanse la alegerile din toamnă CAMPANIE IPN
free
15 Mai 2014
Actualii și foștii funcționari despre acordul de liber schimb cu uniunea europeană
free
31 Octombrie 2013
Legislația muncii din Moldova nu corespunde realității și complică activitatea patronilor
free
03 Iulie 2017
Bunăvoința Estoniei nu poate substitui progresul reformelor din Moldova, opinie
free
12 Noiembrie 2015
Ion Dron: Acordul de constituire a unei alianțe are puțină valoare, nu este un document serios
free
18 Octombrie 2017
Vitalie Spînceană: Examinarea „la microscop” ar trebui aplicată și partidelor în parte
free
03 Iulie 2017
Președinția Estoniei în cadrul UE și implicațiile pentru Moldova
free
23 September 2016
Olga Nicolenco: Important e să conștientizezi influența negativă a limbajului sexist
free
18 Noiembrie 2015
Igor Boțan: Formațiunile extraparlamentare pot schimba situația din țară
free
27 Noiembrie 2014
Șansa resetării. Cum vor fi relațiile dintre Chișinău și Comrat după 30 noiembrie?
free
23 September 2016
Vreau să știu DESPRE ALEGERI: actele necesare pentru votare
free
12 Noiembrie 2015
Lilia Snegureac: Partidele politice, cu desăvârșire, sunt discreditate
free
22 Mai 2014
Ambasadorul ungar despre perspectivele europene ale Republicii Moldova
free