Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018

Alte știri

22 Mai 2013
RSS
ONG–urile din Moldova vor presta servicii sociale după o formulă nouă
free
04 Mai 2013
Comisia de la Veneția consideră că Parlamentul a încălcat Constituția
free
20 Aprilie 2013
50 de copii morți de pneumonie anul trecut – consecința nevacinării la timp
free
18 Aprilie 2013
Președintele nu este obligat să dizolve Parlamentul dacă nu este ales premierul, expert
free
12 Aprilie 2013
Procurorul general îl va ține pe Filat permanent în șah, politician
free
27 Martie 2013
Moldova se confruntă cu o criză atipică, opinie
free
19 Martie 2018
Regenerarea regimului Putin și implicațiile pentru PaE și Moldova,OP-ED
free
15 Decembrie 2017
IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 15.12.2017
free
02 Octombrie 2017
Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
free
04 Ianuarie 2016
UE în Moldova: o rețetă pentru reanimarea vectorului european în 2016
free
13 Noiembrie 2015
Andrei Stoiciu: Politicienii de la Chișinău au compromis ideea de integrare europeană
free
06 Iulie 2015
În negocierile pentru coaliție PL are cea mai tare și ceai mai slabă poziție, IPN
free
24 Noiembrie 2014
Publicitatea electorală tălmăcită onest: PCR și PPR. Ciclu de analize IPN. Alegeri-2014
free
06 August 2014
Experții despre rolul Transnistriei în proiectul „Novorossia”
free
08 Iulie 2014
Moldova nu mai este „singură acasă”, analiză IPN
free
08 Mai 2014
Ziua de 9 mai sărbătorită în stânga Nistrului, ciclu tematic IPN
free
27 August 2013
Natura din Moldova mai resimte urmele sovietice
free
21 Iunie 2013
Escaladarea conflictului de pe Nistru nu este posibilă, analist militar român
free
07 Iunie 2013
Statutul incert al regiuni transnistrene împiedică dezvoltarea ONG-urilor, declarație
free
20 Mai 2013
Pensionarii vor ridica suplimentul financiar la Banca de Economii până la sfârșitul anului
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex