Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018
Analiștii despre nevalidarea alegerilor locale
Nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău de către instanța de fond și susținută de Curtea de Apel, este percepută diferit de analiști. În timp ce unii spun că instanța a…
06:43, 23 Iun 2018

Alte știri

08 Mai 2014
RSS
De 9 mai Poliția va activa în regim sporit, ciclu tematic IPN
free
24 Iunie 2013
Lideri de opinie sugerează soluții pentru a nu admite escaladarea conflictului la Nistru
free
18 Aprilie 2013
Corneliu Gurin a fost ales procuror general
free
10 Aprilie 2013
Ghimpu: Cu Filat pierdem alegerile din 2014. Și nu votăm
free
20 Martie 2013
Președintele îi împinge pe politicieni să urgenteze identificarea unor soluții, opinie
free
29 August 2016
Igor Boțan: Unirea cu România nu se dorește nici la București, nici la Chișinău, nici de marile puteri
free
27 August 2013
Moldova-22. Perioade și politicieni-simbol: Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat
free
24 Iunie 2013
Poziția față de conflictul transnistrean: fără drept la greșeală
free
29 Mai 2013
Parlamentul îndemnat să voteze nominal pentru Guvern
free
29 August 2016
Sergiu Prodan: Cei nostalgici după URSS sunt de fapt dezamăgiți
free
23 Noiembrie 2015
Ion Tăbârță: Campania electorală din regiunea transnistreană e caracterizată de o confruntare
27 August 2013
Politica externă a determinat în mare parte politica internă a Moldovei independente, analiști
free
28 Mai 2013
Guvernul va fi ales căci partidele nu sunt pregătite pentru alegeri anticipate, dezbateri
free
29 Martie 2013
Societatea civilă se poate uni ca să fie auzită de clasa politică, Igor Boțan
free
29 August 2016
Mihail Lupașco: Toate părțile societății trebuie să-și exprime opinia, dar într-un dialog pașnic
free
02 September 2015
Ludmila Andronic: Dreptul la viață privată al politicienilor trebuie respectat
free
08 Mai 2014
La Bălți niciodată nu au fost tendințe spre conflicte, ciclu tematic IPN
free
27 August 2013
Caracterul oscilant al politicii externe aduce puține beneficii Moldovei independente
free
19 Iunie 2013
Alianța Anticorupție solicită repetat informații de la procurori privind condamnarea lui Guma
free
05 Iunie 2013
61% dintre moldoveni nu știu nimic despre Summitul de la Vilnius, sondaj
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex