Cazul Moldovei poate inspira regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, opinie

Print Send by email
05:53, 16 Iul 2018

Cazul Moldovei poate inspira regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, opinie

Precedentul moldovenesc ar putea deveni o sursă de inspirație pentru regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, dacă acestea vor simți amenințarea unei anihilări iminente a sistemelor clientelistice care le aparțin, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Într-o formă subtilă, partidul de la conducerea țării a reușit să îmbine implementarea parțială a unor prevederi ale Acordului de Asociere (aspecte tehnice în comerț, sectorul vamal etc.) cu ignorarea, amânarea sau încălcarea altora (politicile anti-corupție, asigurarea concurenței libere, statul de drept etc.), explică politologul.

În opinia lui Dionis Cenușa, implementarea hibridă a angajamentelor față de UE creează o marjă largă de manevră pentru guvernare, în care avansurile sunt diminuate de regrese, iar progresul general este foarte fragil. 

El consideră că cele întâmplate deja în Moldova în contextul „invalidării alegerilor din municipiul Chișinău” deschide noi „perspective” pentru regimurile politice similare din regiune, al căror punct comun de comparație este monopolul forțelor oligarhice asupra procesului de luare a deciziilor politice.

Precedentul moldovenesc exemplifică o competiție dintre actorii oligarhici și instituțiile UE. Deocamdată, primii dovedesc faptul că UE poate fi indusă în eroare, iar relația cu aceasta poate fi exploatată în folosul propriei agende politice, accentuează Dionis Cenușa. În același timp, el crede că UE își dezvăluie slăbiciunile, care decurg din gândirea strategică, stricta ghidare de prevederile legale agreate și refuzul de a intra în jocul actorilor locali.

Primul aspect al precedentului moldovenesc ține de faptul că acesta proiectează capacitatea unei guvernări de a se confrunta cu UE, atunci când vine vorba de supraviețuirea sa politică, punctează politologul.

Mai mult ca atât, guvernarea în cauză poate trece cu vederea pre-condițiile politice cu care este condiționată asistența macro-financiară din partea UE. La fel ca și Moldova, reamintește Dionis Cenușa, Ucraina și Georgia beneficiază de asistența UE, care implică cerințe tehnice cu privire la respectarea instituțiilor democratice. El precizează că guvernarea de la Chișinău a fost mereu reticentă vizavi de precondițiile politice de la bun început și chiar le-a comparat cu intervenții în afacerile interne sau limitarea suveranității.

Iar cel de-al doilea aspect, descris de Dionis Cenușa, denotă gradul de sacrificiu pe care și-l poate permite o guvernare în deteriorarea conștientă și deliberată a dialogului cu UE, cu condiția că pot fi accesate ajutoare financiare și legitimitate externă din alte surse.

Mai exact, specifică politologul, guvernarea a reușit să coordoneze în mod excelent relația cu FMI și Banca Mondială, compensând astfel relația șifonată cu UE.

Totodată, centralizarea atenției spre soluționarea dosarului transnistrean a echilibrat atitudinea guvernelor naționale din interiorul UE care, odată cu preluarea președinției de către Austria, este preocupată în primul rând de probleme existențialiste (migrația, frontierele externe) și Balcanii de Vest, subliniază politologul.

Fără o reacție dureroasă pentru guvernare, precedentul moldovenesc riscă să se extindă spre Georgia și Ucraina în viitorii ani, concluzionează Dionis Cenușa.

05:53, 16 Iul 2018

Alte știri

18 Mai 2015
RSS
În raionul Cantemir autoritățile locale au un nivel înalt de politizare. ALEGERI 2015
free
25 Noiembrie 2014
Experții au păreri împărțite privind adresarea către cetățeni a șefului statului
free
09 Mai 2014
Pe 9 mai, municipalitatea sărbătorește viitorul, ciclu tematic IPN
free
17 Decembrie 2013
CAMPANIE IPN Interesele personale au menținut criza politică
free
28 August 2013
Moldova va scăpa de birocrația sufocantă, Iurie Leancă
free
16 Octombrie 2017
Forțele pro-ruse câștigă dublu de urma competiției dintre integrarea europeană și unionism, opinie
free
24 Ianuarie 2017
Analiști, despre numărul în creștere al persoanelor cărora le e frică să spună ce cred
free
27 Octombrie 2015
Ion Dron: Viitorul alianței depinde de maturitatea PLDM
free
18 Mai 2015
Promisiunile electorale în raionul Telenești s-au realizat în proporție de 35%. ALEGERI 2015
free
09 Mai 2014
La Bălți niciodată nu au fost tendințe spre conflicte, ciclu tematic IPN
free
28 August 2013
Încă nu putem vorbi despre ireversibilitatea reformelor, Iurie Leancă
free
25 Iulie 2013
Rusia a amintit Republicii Moldova despre slăbiciunile ei, experți
free
16 Octombrie 2017
Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
free
03 Octombrie 2017
Cum ajung moldovenii în fața judecătorului pentru a împărți o moștenire. Interviu IPN
free
10 Noiembrie 2015
Ca astăzi a început criza politică în Moldova
free
18 Mai 2015
De ce vin liderii europeni în Moldova?
free
09 Mai 2014
Ungheniul marchează la 9 mai și Ziua Victoriei și Ziua Europei, ciclu tematic IPN
free
28 August 2013
Premier: Suntem în stare să avem o interacțiune civilizată dintre autorități și cetățeni
free
16 Octombrie 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 9-15 octombrie 2017
free
18 Noiembrie 2014
Publicitatea electorală tălmăcită onest: PSRM. Ciclu de analize IPN. Alegeri-2014
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex