Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018
Opinii împărțite privind nevalidarea alegerilor locale
Opinii împărțite privind nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău. În timp ce unii participanți la ediția specială a postului public de televiziune Moldova 1consideră că cei care au încălcat legea,…
06:44, 21 Iun 2018

Alte știri

09 Mai 2014
RSS
Pe 9 mai, municipalitatea sărbătorește viitorul, ciclu tematic IPN
free
17 Decembrie 2013
CAMPANIE IPN Interesele personale au menținut criza politică
free
28 August 2013
Moldova va scăpa de birocrația sufocantă, Iurie Leancă
free
16 Octombrie 2017
Forțele pro-ruse câștigă dublu de urma competiției dintre integrarea europeană și unionism, opinie
free
24 Ianuarie 2017
Analiști, despre numărul în creștere al persoanelor cărora le e frică să spună ce cred
free
27 Octombrie 2015
Ion Dron: Viitorul alianței depinde de maturitatea PLDM
free
18 Mai 2015
Promisiunile electorale în raionul Telenești s-au realizat în proporție de 35%. ALEGERI 2015
free
09 Mai 2014
La Bălți niciodată nu au fost tendințe spre conflicte, ciclu tematic IPN
free
28 August 2013
Încă nu putem vorbi despre ireversibilitatea reformelor, Iurie Leancă
free
25 Iulie 2013
Rusia a amintit Republicii Moldova despre slăbiciunile ei, experți
free
16 Octombrie 2017
Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
free
03 Octombrie 2017
Cum ajung moldovenii în fața judecătorului pentru a împărți o moștenire. Interviu IPN
free
10 Noiembrie 2015
Ca astăzi a început criza politică în Moldova
free
18 Mai 2015
De ce vin liderii europeni în Moldova?
free
09 Mai 2014
Ungheniul marchează la 9 mai și Ziua Victoriei și Ziua Europei, ciclu tematic IPN
free
28 August 2013
Premier: Suntem în stare să avem o interacțiune civilizată dintre autorități și cetățeni
free
16 Octombrie 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 9-15 octombrie 2017
free
18 Noiembrie 2014
Publicitatea electorală tălmăcită onest: PSRM. Ciclu de analize IPN. Alegeri-2014
free
09 Mai 2014
Ziua de 9 mai sărbătorită în stânga Nistrului, ciclu tematic IPN
free
28 August 2013
Moldova urmează să se integreze economic într-o piață cu 500 milioane de oameni, premier
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex