Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018

Alte știri

24 Iunie 2015
RSS
Duminică. Misiune imposibilă. ALEGERI 2015
free
03 Iunie 2015
În municipiul Chișinău e lipsă de conlucrare la nivel local și central. ALEGERI 2015
free
18 Februarie 2015
Opinii împărțite privind soluționarea conflictului transnistrean
free
25 Iunie 2013
Integritatea statului trebuie să fie la baza soluțiilor diferendului transnistrean, opinie
free
14 Iulie 2016
Ex-miniștri moldoveni ai apărării despre summitul Rusia-NATO
free
24 Iulie 2015
Olga Nicolenco: Viitorul premier va fi unul de sacrificiu
free
18 Februarie 2015
Șah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluții
free
25 Iunie 2013
Parlamentul trebuie să consulte societatea civilă privind situația la Nistru, opinie
free
18 Iunie 2013
Oficial european îndeamnă autoritățile de la Chișinău să dea caracter durabil reformelor
free
06 Iunie 2016
Actorii internaționali neglijează problema drepturilor omului în stânga Nistrului, opinie
free
06 Ianuarie 2015
Găgăuza după Formuzal
free
24 Iulie 2015
Anatolie Golea: Referendumul de modificare a Constituției reprezintă o capcană pentru Ghimpu
free
06 Ianuarie 2015
PCRM ar putea să rămână fără deputați, opinie
free
30 Noiembrie 2015
UE față în față cu realitățile moldovenești: Dezamăgire versus imperativul găsirii unei soluții politice
free
05 Mai 2015
UE va accepta decizia Moldovei, oricare ar fi, și nu va trimite „omuleți verzi”. Interviu
free
10 Mai 2014
Pirkka Tapiola: Voi veți decide dacă veți fi ostaticii trecutului
free
05 Ianuarie 2015
Negocierile privind crearea coaliției de guvernare sunt în dificultate, opinie
free
30 Noiembrie 2015
Cornelia Cozonac: Nu este normal ca un guvern să neglijeze doleanțele cetățenilor
free
21 September 2016
Sic!: De ce-l vrea Usatîi pe Trump președinte?
free
03 September 2015
Euroscepticismul - consecința modului cum politicienii au înțeles să facă reforme, opinie
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex