Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Print Send by email
16:19, 17 Noi 2017

Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Fostul șef de la Comisia Electorală Centrală și cel care a condus comisia de formare a circumscripțiilor electorale, Iurie Ciocan, a încercat să explice deciziile controversate privind numărul de circumscripții alocate Transnistriei (două) și diasporei din Europa (una). Autorii unui nou articol Sic! menționează că Iurie Ciocan, vorbind în calitate de „tehnician”, a invocat recomandările Comisiei de la Veneția și „teoria științelor politice”. „În ambele cazuri însă ori a greșit din neștiință, ori a manipulat intenționat”, se spune în articol.

Întrebat despre Transnistria, Iurie Ciocan nu se arată deranjat că pentru o regiune în care la prezidențiale au votat 16 mii de oameni să se deschidă tocmai două circumscripții, iar pentru diaspora europeană, unde au votat 115 mii de alegători, doar una. El argumentează astfel: „teoria și standardele propuse de Comisia de la Veneția, de Consiliul Europei, spun în felul următor: „Circumscripțiile uninominale reprezintă anumite teritorii, pentru a da reprezentare politică acestor teritorii”. De fapt, Comisia de la Veneția zice altceva și anume că: „delimitarea circumscripțiilor este un mijloc important de promovare a egalității votului în toate sistemele electorale”, menționează autorii Sic!

„Potrivit Codului Bunelor Practici Electorale, «egalitatea puterii de vot presupune o distribuție clară și echilibrată a scaunelor (de deputat) între circumscripții pe baza unuia dintre următoarele criterii de alocare: populație, număr de cetățeni rezidenți (inclusiv minori), numărul de alegători înregistrați și posibil numărul de alegători care chiar votează. Poate fi considerată și o combinație potrivită dintre aceste criterii. Criteriul administrativ și geografic, sau chiar granițele istorice tot pot fi considerate»”, se precizează în articol.

Potrivit autorilor, așadar, este recomandabil să se ia în calcul nu doar numărul alegătorilor înregistrați, ci și numărul celor care chiar merg la vot. Din nou, Comisia îl contrazice pe Iurie Ciocan, care afirmă că „legea scrie nu numărul cetățenilor de facto, dar numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază la ultimele alegeri naționale”. Iurie Ciocan, spun autorii Sic!, uită să menționeze că legea scrie asta fiindcă autorii ei au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția.

În articol se face referire la declarația recentă a ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a spus foarte clar în cadrul unei emisiuni TV că recomandările Comisiei „nu au fost respectate în modul în care ar fi satisfăcător pentru a putea spune că nu generează întrebări”.

Autorii articolului mai menționează că până la urmă, nici teoria științelor politice și nici Comisia de la Veneția nu-l ajută foarte mult pe Iurie Ciocan. Afirmațiile sale fie manipulează intenționat, ceea ce l-ar face pe domnul Ciocan mai mult politician decât „tehnician”, fie arată că dânsul a citit superficial opinia Comisiei de la Veneția, dar și „teoria științelor politice”. În ambele cazuri, afirmațiile sale ridică noi semne de întrebare privind calitatea reformei a cărei implementare a condus-o.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

16:19, 17 Noi 2017

Alte știri

27 August 2013
RSS
Odată cu proclamarea independenței, fenomenul migrației a luat amploare în Republica Moldova
free
19 August 2013
În Moldova jurnaliștii nu ajung să stea la închisoare pentru materialele pe care le fac
free
21 Iunie 2013
Declarația Parlamentului trebuie să vizeze stabilizarea situației din regiunea de est
free
17 Iunie 2013
Acum Moldova poate obține de la UE orice. Doar să vrea și să poată
free
29 Mai 2013
Există riscul ca alegătorii să fie manipulați, iar voturile cumpărate, dezbateri
free
27 Mai 2013
UE face ultima încercare să ajute Moldova, director APE
free
18 Mai 2013
Tiraspolul urmărește să obțină controlul deplin în Bender, Leonid Litra
free
07 Mai 2013
Noul candidat la funcția de premier va fi cel vechi – Vlad Filat
free
26 Aprilie 2013
Neînțelegeri vizavi de atribuțiile vicepreședintelui Parlamentului după demiterea lui Lupu
free
09 Aprilie 2013
Doar o procuratură nepolitizată poate aduce adevărut despre 7 aprilie 2009, opinii
free
06 Aprilie 2013
Averile demnitarilor au trezit solidaritatea jurnalistică
free
19 September 2016
O nouă agendă pentru o Europă fragmentată și efectele acesteia asupra Moldovei, OP-ED
free
06 Iulie 2015
Poziția PDM pentru coaliție va fi la fel de dură ca și a PL, IPN
free
02 Ianuarie 2015
Incendiile și situațiile excepționale în 2014, retrospectivă IPN
free
06 August 2014
Guvernul va lansa strategia pentru relații cu diaspora până la alegerile parlamentare
free
08 Mai 2014
Ungheniul marchează la 9 mai și Ziua Victoriei și Ziua Europei, ciclu tematic IPN
free
10 Martie 2014
Moldova se poate aștepta la urgentarea asocierii cu UE
free
27 August 2013
Sărăcia și migrația au afectat negativ calitatea studiilor în Moldova
free
19 August 2013
Ziua Republicii Găgăuze: de la separatism spre integrare
free
22 Iunie 2013
Dirk Schuebel apreciază adoptarea declarației privind situația din stânga Nistrului
free