Acutizare de primăvară în Găgăuzia. Ce se află în spatele amânării alegerii bașkanului? OP-ED

 

 
În condițiile unui grad relativ stabil de activism al populației în cadrul exercițiului electoral, indicatorii de participare la vot în baza listelor întocmite de primării au fost cu circa 10 la sută mai mari decât în cadrul alegerilor derulate conform listelor alcătuite de Registru... În condițiile create, utilizarea bazei de date ale registrului de stat devine nu atât o problemă pentru realegerea Irinei Vlah, susținute, conform sondajelor, de circa 70 la sută de locuitori, cât pentru desfășurarea alegerilor ca atare...


 

Veaceslav Craciun
 

Cu o zi înainte de demararea oficială a campaniei pentru alegerea bașkanului Gagauz-Yeri, deputații din adunarea legislativă a autonomiei au transferat data votării pentru sfârșitul lunii iunie. Concomitent, au fost adoptate o serie de amendamente în codul electoral local, care au ridicat pragul de participare de la 30 la 50 la sută. Echipa bașkanului în exercițiu Irina Vlah este convinsă că în spatele acestor aranjamente stă vechiul ei oponent, liderul organizației „Noua Găgăuzie”, care fiind apropiată PDM, urmărește scopul torpilării alegerilor. Pe când deputații găgăuzi susțin că doar au corectat neconcordanțele din legislația autonomiei, iar acuzele din partea bașkanului sunt niște speculații. Experții, la rândul lor, admit că amânarea alegerilor ar putea fi în interesul chiar Irinei Vlah.

Reguli noi pentru alegeri

Pe 19 martie în Găgăuzia urma să înceapă înregistrarea candidaților pentru alegerile bașkanului, fixate pentru 19 mai. Însă în ajun, pe 18, Adunarea populară a Găgăuziei (APG-Y), s-a reunit într-o sesiune specială, în cadrul căreia s-a decis amânarea scrutinului pentru 30 iunie. Cauza formală a acestei decizii este de a da posibilitate bașkanului în exercițiu să promulge o serie de proiecte de legi, legate de modificarea regulilor de alegere a conducătorului regiunii, adoptate în cadrul aceleiași sesiuni.

Se au în vedere amendamentele din codul electoral al Găgăuziei privind ridicarea pragului de participare a alegătorilor în scrutinul de desemnare a bașkanului de la 30 la 50 la sută și derularea votării în baza registrului alegătorilor întocmit de întreprinderea de stat „Registru”, în loc de listele alcătuite de organele puterii locale.

Ridicarea pragului de participare a fost salutată și de Irina Vlah. Pe bună dreptate, norma respectivă se conține în Regulamentul (Constituția) Găgăuziei și aplicarea amendamentului în cauză a adus Codul electoral în corespundere cu documentul juridic cu statut mai înalt. Chiar și în lipsa lui, toate alegerile precedente ale bașkanului s-au produs cu respectarea cerinței respective, precum impunea legislația electorală locală și se respecta până în prezent. În acest mod, deputații care au adoptat câțiva ani în urmă codul în cauză, au eliminat propria greșeală de ordin tehnic.

„Miracole” de prezență

Chestiunea privind listele alegătorilor, în baza cărora are loc votarea, nu se pretează de a fi tehnică. Datele din ambele liste diferă la mărimi de zeci de mii. Conform datelor din primăriile locale, în Gagauz-Yeri sunt 110 mii de alegători, iar conform Registrului – aproape 132 de mii. În ce măsură se poate deosebi cota de participare, arată gradul de activism al locuitorilor autonomiei la alegerile precedente a bașkanului și la ultimele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019.

 

Au participat în alegeri (pers.)

Numărul alegătorilor pe liste

Participarea (%)

Alegerea bașkanului anul 2010 (turul II)

61900

108924

56,83

Alegerile bașcanului anul 2015

64034

109998

58,21

Alegerile în parlament anul 2019

60462

131700

45,78

Se poate constata că în condițiile unui grad relativ stabil de activism al populației în cadrul exercițiului electoral, indicatorii de participare în cazul votării pe listele întocmite de primării sunt mai mari cu mai mult de zece la sută decât în cadrul alegerilor desfășurate pe listele întocmite de Registru.

Alegeri amânate, dar campanie începută

Deciziile adoptate de deputații APG-Y au fost înțelese de Irina Vlah ca o „comandă politică” din partea ex-deputatului pe listele PDM Nicolai Dudoglo, care a făcut deja trei tentative nereușite de a accede în funcția de bașkan, dar „nu a exasperat de a lua puterea în Găgăuzia”. Adunarea de o mie de adepți ai lui Vlah pe 23 martie în satul Congaz s-a constituit ca un răspuns specific ședinței APG-Y, fiind sonorizată intenția de a aduce la votare „atâția alegători, cât va fi necesar”. Mai mult, contorizând discursurile de susținere, bașcanul a declarat că nu va semna amendamentele votate de APG-Y.

Dacă adunarea adepților Irinei Vlah a marcat, de fapt, startul campaniei electorale, Dudoglo, deocamdată, alege espectativa. În locul lui a comentat speakerul Adunării populare, membrul PDM Vladimir Cîssa. În video-adresarea, difuzată duminică, el a respins învinuirile formulate în Congaz și, vorbind de modificările adoptate de APG-Y, a chemat „să nu se dea sens politic unei chestiuni strict juridice”.

„Modificările din Codul electoral s-au făcut absolut legal. Ne adresăm bașkanului Găgăuziei cu solicitarea de a nu destabiliza situația din autonomie și de a desfășura alegerile din 30 iunie în condiții legale și o atmosferă calmă”, a declarat Vladimir Cîssa.

În condițiile create, utilizarea bazei de date ale registrului de stat devine nu atât o problemă pentru realegerea Irinei Vlah, susținute, conform sondajelor, de circa 70 la sută de locuitori, cât pentru desfășurarea  alegerilor ca atare. Sarcina devine și mai complicată din cauza că sfârșitul lui iunie vine pe perioada concediilor, dar și a plecărilor peste hotare în scopul unui câștig sezonier. Conform deputatului în Parlament din partea Partidului socialiștilor Fiodor Gagauz, APG-Y ar urmări torpilarea alegerilor printr-o prezență redusă și neadmiterea ulterioară cu orice preț a Irinei Vlah la alegerile repetate, folosind inclusiv urmărirea penală.

„Impunerea organizării alegerilor repetate sau amendării legislației, în condițiile epuizării împuternicirilor actualului conducător al autonomiei, va crea premise pentru uzurparea puterii în Găgăuzia”, consideră Gagauz.

Imitarea unui conflict?

Apropo, unii consideră că opunerea dintre bașkan și Adunarea populară îi convine Irinei Vlah. Conform directorului Mihail Sirkeli al asociației obștești din Comrat „Piligrim-Demo”, conflictul examinat ar putea fi doar o imitare.

„Pentru Vlah, Nicolai Dudoglo este un comod „cal de bătaie”, „înfruntându-l” pe care ea își creează o imagine de „luptător cu dezmățul democraților în Găgăuzia”, consideră Sirkeli.

Cu titlu de argument că pentru Vlah există foloase ascunse, el invocă viitoarele alegeri locale la scară națională.

„Dacă alegerile locale vor avea loc în iunie, aceasta îi va crea Irinei Vlah posibilitatea de a suprapune peste ele campania de alegere a bașkanului și de a-i promova pe adepții săi în funcțiile de primari și consilieri sau de a favoriza realegerea lor în aceste funcții. Cu atât mai mult că experiența deja există – în cadrul recentelor alegeri parlamentare candidații PSRM au învins în mare parte grație susținerii directe a Irinei Vlah”, a conchis Sirkeli.

Între timp, CEC al Găgăuziei s-a întrunit în urma sesiunii APG-Y. Printre deciziile adoptate se numără și prelungirea perioadei electorale pentru alegerea bașkanului Găgăuziei. Președintele CEC Ivan Comur a comunicat în cadrul unui briefing că nu există precedent de contramandare a alegerilor și numirea unei noi date. Dar Codul electoral conține o asemenea noțiune precum e perioada electorală, care începe cu ziua anunțării alegerilor și se încheie cu anunțarea rezultatelor finale. Comur nu a explicat care sunt reperele practice ale acestei decizii. La fel nu se știe ce va face Comisia dacă bașkanul nu va semna amendamentele aprobate de deputați și, formal, data alegerilor va rămâne neschimbată, 19 mai. Acestea sunt împrejurările, în care CEC, responsabil de organizarea procesului electoral, este, probabil, cel mai dezavantajat.

 
Veaceslav Craciun, Comrat

 


IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.