Alegeri pe înțelesul tuturor: cu ce acte mergem la vot

Votarea în cadrul scrutinelor electorale desfășurate în Republica Moldova se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.

Un alt act în baza căruia moldovenii pot să-și exprime dreptul la vot este buletinul de identitate provizoriu (formularul nr.9) cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titularului. Acesta poate fi eliberat chiar în ziua alegerilor, de către Agenția Servicii Publice, dacă cetățeanul care dorește să voteze nu dispune de buletinul de identitate cu fișă de însoțire. La scrutinele precedente, în ziua alegerilor, secțiile de evidență și documentare a populației au activat de la ora 7.00 până la ora 21.00, asigurând eliberarea buletinelor de identitate provizorii.

Termenul de valabilitate al buletinului de identitate provizoriu nu poate depăși un an. În cazul persoanelor care renunță la numărul de identificare de stat (IDNP) și la evidența automatizată în Registrul de stat al populației, buletinul de identitate provizoriu se eliberează pentru 10 ani. Buletinul de identitate provizoriu se înmânează în ziua depunerii cererii, contra semnătură, personal titularului sau, după caz, reprezentantului legal sau reprezentantului împuternicit prin procură.

Militarii în termen votează în baza legitimației de serviciu, eliberată odată cu încorporarea în serviciul în termen, la secția de votare din perimetrul în care este dislocată unitatea militară și, în cazul parlamentarelor, votează doar pe circumscripția națională. Dacă au domiciliu sau reședință în circumscripția uninominală unde își fac serviciul militar, vor putea vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală. Militarii prin contract votează în baza buletinului de identitate la secția de votare în baza domiciliului sau a vizei de reședință. Persoanele care fac serviciul civil (de alternativă) votează în baza livretului militar, unde își au reședința sau domiciliul.

Moldovenii aflați peste hotare votează în baza pașaportului Republicii Moldova sau a livretului de marinar, în cadrul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova. Cei cărora le expiră actele de identitate în ziua votării vor putea vota fără niciun impediment.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, carnetul de student/elev eliberat de instituția de învățământ unde își fac studiile. Dacă au domiciliu sau reședință în circumscripția uninominală unde se află instituția de învățământ în care sunt înmatriculați, vor putea vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.

În cazul în care nu vor putea merge la secția de votare în raza domiciliului sau reședinței valabile, alegătorii, până în ziua votării, pot solicita două tipuri de certificate pentru drept de vot. Un tip de certificat este pentru alegerile în circumscripția uninominală, care permite alegătorului să voteze într-o altă secție de vot, chiar și dintr-o altă localitate, însă doar în raza circumscripției în care are domiciliul sau reședința valabilă. Celălalt certificat se referă la circumscripția națională și care permite alegătorului să voteze la oricare secție de votare. În baza certificatului respectiv, alegătorul poate vota la o altă secție și la referendumul consultativ.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.