Tatiana Răducanu: Nu avem în prezent o independență reală a judecătorului
Print Send by email
05:59, 09 Iun 2018

În Republica Moldova actualmente sunt două probleme grave pe domeniul justiției: lipsa de independență a judecătorului și promovarea în funcții a oamenilor fără merite. Declarația a fost făcută de fosta membră a Consiliului Superior al Magistraturii, Tatiana Răducanu, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit ei, în Moldova nu există în prezent o independență reală a judecătorului, o independență de a pronunța o hotărâre legală, de a nu se teme de a pronunța o hotărâre când există un interes politic, curaj de a pronunța o hotărâre conform legii. „A doua problemă este promovarea persoanelor fără merite în funcții la Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, promovarea unor persoane controversate, care nu merită, care nu au o autoritate în justiție, dar sunt promovate”, a declarat fosta membră CSM.

Totodată, judecătoarea spune că judecătorii nu simt suportul CSM. „Judecătorul trebuie să știe că dacă el va avea probleme ca rezultat al pronunțării unei hotărâri sau în cazul în care cineva va insista pe pronunțarea unei hotărâri, el poate pleca la Consiliul Superior al Magistraturii și acolo va fi înțeles și va găsi susținere”, a spus Tatiana Răducanu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, consideră că dacă există judecători lași, șantajabili, corupți și incompetenți, aceștia își aleg membri ai CSM tot astfel de oameni. În opinia lui, judecătorii au o misiune socială, ei nu trebuie doar să rezolve dosare, ci să apere statul de drept și să garanteze drepturile omului. „Dacă acești oameni care sunt astăzi judecători cred că a fi jurist este suficient, se înșeală. Ei trebuie să-și asume un rol social pentru că de hotărârea unui judecător depinde o bancă de la care se fură miliarde, depinde cariera unor politicieni, depinde, probabil, jurisprudența unei țări”; spune Cristi Danileț. Potrivit lui, dacă judecătorii nu realizează acest lucru, înseamnă că există o prolemă legată de lipsa unei culturi profesionale.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex