Reapropierea dintre UE și Rusia poate spori simpatiile moldovenilor pentru Uniunea Euroasiatică, opinie
Print Send by email
05:33, 05 Iun 2018

Apropierea UE de Rusia poate favoriza simpatiile publicului moldovenesc față de Uniunea Economică Euroasiatică, în care Moldova a obținut recent statutul de observator, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Politologul consideră că, spre deosebire de Ucraina și Georgia, apropierea UE de Rusia nu va favoriza nicidecum poziția NATO, ci atitudinea față de Uniunea Economică Euroasiatică.

Popularitatea scăzută a vectorului euro-atlantic și statutul de neutralitate împiedică consolidarea aspirațiilor pro-NATO în rândul moldovenilor, explică Dionis Cenușă.

În prezent, scrie politologul, preferințele moldovenilor sunt practic egal repartizate între UE și Uniunea Euroasiatică, iar îmbunătățirea relațiilor cu Rusia dorită de UE ar putea avantaja forțele pro-ruse din Moldova, care promovează o politică externă multivectorială.

O evoluție pozitivă în relațiile UE-Rusia va crea dificultăți pentru Partidul Democrat din Moldova, care și-a croit profilul politic pe criteriul polarizării geopolitice a populației și încorporarea constantă a amenințărilor rusești în discursul politic autohton, evidențiază Dionis Cenușa.

În opinia lui, agenda anti-rusească promovată de către Democrați se va ciocni cu realitatea de pe loc unde europenii depun eforturi pentru reînnoirea raporturilor dintre Bruxelles și Moscova.

În timp ce eventuala apropiere dintre UE și Rusia va dezarma Democrații, aceasta va fortifica poziția opoziției extra-parlamentare, care pe lângă afilierea europeană au articulat demersuri anti-oligarhice, ale căror termen nu expiră cel puțin până la alegerile parlamentare din decembrie 2018, concluzionează politologul.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în ChișinăuConferințe IPN [HD] | Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex