Prima provocare a noului Șef al Delegației UE va fi asistența macro-financiară pentru Moldova, opinie
Print Send by email
02:09, 02 Oct 2017

Până la alegerile parlamentare din 2018, soldate cu previzibila extindere a Socialiștilor în Parlament și îndoielile vizavi de durabilitatea vectorului european, noul Șef al Delegației trebuie să înfrunte manevrele politice ale Democraților, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Politologul crede că urmează un proces dureros de comunicare cu opoziția extra-parlamentară, care deși s-a arătat mulțumită de prima conversație cu Peter Michalko, va reacționa negativ dacă asistența macro-financiară va fi inițiată în cele din urmă.

Cea mai apropiată în timp provocare ține de asistența macro-financiară și ce fel de impact politic aceasta va avea asupra discursului politic de la Chișinău, subliniază Dionis Cenușă.

El descrie trei scenarii legate de asistența macro-financiară.

Primul scenariu, descris de politolog, implică acordarea asistenței de către UE, sub motivul că guvernarea a urmat unele din recomandările Comisiei de la Veneția privind votul mixt, a renunțat la legea privind organizațiile non-comerciale revizuită, ce putea limita finanțarea externă sau alte argumente oferite de către Democrați. Scenariul dat este pozitiv pentru guvernare, dar negativ pentru opoziția extra-parlamentară, a cărei critică împotriva votului mixt va fi deteriorată.

Ce de-al doilea scenariu, invocat de Dionis Cenușă, reprezintă o tentativă a UE de a lega guvernarea de noi angajamente și condiționalități, prevăzute de Acordul privind asistența macro-financiară. În acest fel, europenii pot să folosească asistența ca pe o pârghie pentru a le cere autorităților moldovenești să asigure funcționarea instituțiilor democratice într-un an electoral - 2018.

Politologul anticipează că dezavantajul celui de-al doilea scenariu este că orice înghețare a asistenței va fi exploatată de către Președintele Dodon și Socialiști pentru a-și consolida electoratul.

Cel de-al treilea scenariu este cel mai improbabil, scrie politologul. Acesta constă în neacordarea asistenței pe motivul că prin schimbarea votului mixt a fost afectat sistemul multipartinic și denaturată competiția între forțele politice în procesul de alegeri.

Astfel, concluzionează politologul, UE ar putea deveni ținta anumitor acuzații din partea instituțiilor media pro-guvernamentale pentru că “penalizează” guvernarea și, totodată, lipsește țara de asistența financiară vitală.


(1) comentarii
Radu
09:25, 02 Octombrie 2017

A venit o persoana din UE, pregatita, eu cred ca el cunoaste politica si manevrele politicienilor. Asa ca democratii nu cor avea sanse, pe seful delegatii UE, nu-l cumperi cu cuvinte frumoase sau bani.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex