Igor Boțan: Comunicatul semnat de oficialii europeni arată atitudinea lor față de Moldova
Print Send by email
17:43, 07 Aug 2017

Comunicatul de presă semnat de oficialii europeni, Federica Mogherini și Johannes Hahn, în care se menționează că Republica Moldova, atunci când a schimbat sistemul electoral, practic a ignorat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția, arată care este atitudinea europenilor față de Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, organizate de Agenția de presă IPN, de către Igor Boțan, director ADEPT, expert permanent al proiectului.

Igor Boțan a făcut referire la declarațiile oficialilor europeni, Federica Mogherini și Johannes Hahn, în care se menționează că Republica Moldova, atunci când a schimbat sistemul electoral, practic a ignorat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. „Or, Republica Moldova a semnat cu UE acel Plan de acțiuni și în respectivul document exista o mențiune că în procesele democratice, Uniunea Europeană va avea drept partener sau puncte de referință – Comisia de la Veneția și OSCE. După semnarea Acordului de Asociere, această abordare a rămas în picioare logic și legal” a spus el. 

Potrivit expertului, Comisia de la Veneția este punct de referință, iar Republica Moldova, inclusiv potrivit oficialilor europeni, a ignorat în totalitate acele recomandări. „Iată cum se caracterizează relațiile noastre cu principalul partener de dezvoltare, Uniunea Europeană”, spus Igor Boțan. El a mai menționat că cetățenilor ar trebui să li se explice cum o inițiativă personală a unui politician a devenit subiect de discuție la nivel național și internațional și care sunt motivațiile ca astfel de lucruri să se întâmple.

„Dacă la lansarea ideii de schimbare a sistemului electoral ni se spune că 80% susțin acest sistem, peste două luni spuneau că îl susțin 40%, ultimul sondaj arată că 30%. Cum o campanie de câteva zeci de milioane de lei a avut un efect total invers? Această logică pe care o promovează Partidul Democrat mi se pare oarecum neonestă”, a adăugat Igor Boțan.

Expertul este de părere că autoritățile Republicii Moldova folosesc la maxim contextul politic în care se află regiunea, inclusiv relațiile proaste dintre Rusia și Statele Unite, Uniunea Europeană și Federația Rusă. Potrivit lui, în ultimul sondaj realizat de IMAS la comanda PDM, se spune că pentru sistemul proporțional optau 40%, pentru uninominal 30% și cel mixt 25%. „Alegătorului i-au băgat un sistem pe car și l-a dorit cel mai puțin, iar un alegător, dacă este cu adevărat informat, el ar trebui să se răzbune”, a spus Igor Boțan.

În concluzie, expertul este de părere că s-a greșit când s-a promovat cu atâta insistență sistemul mixt. „La viitoarele alegeri parlamentare, dacă acestea vor fi libere și corecte, victoria absolută trebuie să-i revină Partidului Socialiștilor. Dacă va fi așa, înseamnă că Partidul Democrat a făcut un cadou generos socialiștilor. Dacă nu, vom asista la o campanie în care Partidul Socialiștilor va plânge că ea este neliberă și incorectă.

Dezbaterile publice „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, constituie ediția a 75-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(1) comentarii
Oleg
18:16, 07 August 2017

Da eu credeam că Botan pricepe ceva în politică, comunicatul de presă e unul politic, făcut de liderii unor partide politice care au în Moldova anumiți favoriți, nimic mai mult, Comisia Europeană, cea care dictează practic politica Uniunii Europene a declarat franc că relațiile cu RM nu se vor strica din motiv că a fost schimbat sistemul electoral, un drept fundamental al statului și a cetățenilor

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex