Dacă UE va stopa toată finanțarea către Moldova, vor fi paralizate o serie de reforme, opinie
Print Send by email
02:09, 31 Iul 2017

Partidele pan-europene Popularii Europeni și Alianța Liberalilor și Democraților Europeni au deplâns regresul “statului de drept și al standardelor democratice” și au cerut suspendarea fondurilor UE pentru Moldova, într-o reacția comună la votul mixt, observă politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic semnat pentru Agenția IPN.

Aceste partide vor stoparea oricăror fonduri europene, nu doar a asistenței macro-financiare de 100 mln EUR, care deja este compromisă din cauza încălcării pre-condițiilor politice provocată de aprobarea votului mixt, scrie Dionis Cenușă.

Politologul consideră că oprirea tuturor finanțărilor ar afecta o serie de reforme sectoriale, precum dezvoltarea rurală și agricultură, educația vocațională, sectorul energetic etc.

La fel, ar putea fi împiedicate eforturile UE de promovare a beneficiilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și susținerea angajamentelor legate de regimul fără vize cu UE.

O asemenea decizie va însemna că Acordul de Asociere urmează să fie pus pe regim de așteptare (stand-by), scrie Dionis Cenușă, considerând că aceasta poate afecta interesele UE în Moldova.

“Stoparea tuturor finanțărilor oferite de UE ar deveni o lovitură puternică atât pentru legitimitatea Democraților, cât și pentru întregul proces de reforme, cel din urmă fiind păgubos pentru obiectivele UE în Moldova.”, subliniază politologul.

Totodată, Dionis Cenușă crede că în topul opțiunilor UE trebuie să prevaleze înăsprirea condiționalităților și înghețarea asistenței macro-financiare.


(2) comentarii
Oleg
09:42, 31 Iulie 2017

Dacă moșneagul nu avea testicule era să fie babă, ap așa și aici, dacă, dacă? da chiar îmi este interesant cu cîți oficiali UE a discutat acest expert? de ce să lansezi prostii și speculații dacă nu ai idee de nimic, a ?

Victor
10:12, 31 Iulie 2017

Finantarea catre Moldova se face pentru implementarea reformelor, de altfel ne blocam si ramanem in continuare in sistemul sovietic.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex