Reformele pot fi impulsionate prin perfecționarea “bicelor”, nu printr-o perspectivă europeană mai clară, opinie
Print Send by email
05:33, 10 Iul 2017

Stimularea reformelor în Moldova, Georgia și Ucraina, poate reuși cu adevărat nu prin acordarea unei perspective europene mai clare, ci prin perfecționarea condiționalităților (“bicelor”), și alocarea asistenței financiare („turtelor”) în strânsă corelație cu progresul practic al reformelor, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

În opinia politologului, o perspectivă europeană mai clară decât ceea ce s-a oferit până acum nu poate nicidecum spori atașamentul față de reforme în interiorul clasei politice, în mare parte reformo-fobă.

Dionis Cenușă exprimă convingerea că reiterarea perspectivei europene pentru Moldova, Ucraina și Georgia de către Parlamentului European ar putea ameliora imaginea șifonată a guvernărilor din cele trei țări. Aceasta le-ar permite acestora să fugă de responsabilitatea pentru reformele eșuate.

O asemenea decizie la fel ar putea crea valuri de confuzie în rândul cetățenilor, care vor de la UE o poziție mai principială și mai critică față de guvernările din cele trei țări, scrie politologul.

El amintește despre faptul că factorul rusesc trebuie luat în considerațre, însă în mod obiectiv, pentru a evita hiperbolizarea riscurilor reale.

Dionis Cenușă propune încurajarea reformelor prin condiționări reînnoite, compartimentate și individualizate. La fel, politologul vede potențial în precondițiile politice, legate de mecanismele instituțiilor democratice, precum statul de drept, buna guvernare, drepturile omului, sistem multipartid etc.

Autorul face referință la condiționarea asistenței macro-financiare pentru Moldova cu precondiții politice (iunie 2017), bazată pe recomandările/avizul Comisiei de la Veneția privind sistemul electoral, care ar putea servi ca sursă de inspirație și replicată în cazul Ucrainei și Georgiei.

La fel, impulsionarea reformelor depinde de monitorizarea implementării lor. În acest sens, Dionis Cenușă consideră că accentul trebuie pus atât pe rezultate, cât și pe cauzele neatingerii obiectivelor – ineficiențe instituționale, politizarea deciziilor sau lipsa de resurse financiare și umane.

Cu cât mai detaliată și ilustrativă va fi monitorizarea, cu atât mai eficientă va fi dinamizarea și respectiv finalizarea reformelor, conchide politologul.


(6) comentarii
Popescu Vladimir
09:13, 10 Iulie 2017

da, e bine lucru acesta, dar să nu uităm că Moldova a avut stagnare economică, și dacă UE acuma mai taie din finanțare, Putin cu Dodon vor fi cei mai fericiți, și Plaha știe asta foarte bine, de aceea acuma intens implementează reformele europene

Alin
09:16, 10 Iulie 2017

Pentru Moldova acum conteaza safie cit mai multa stabilitate politica, doar asa cursul european va fi unul ireversibil. Insa vedem ca Maia, Nastase, Usatii cauta in permanenta ce provocari sa mai organizeze. Pe USatii il inteleg el vrea sa ne intoarca in zona de influienta a Rusiei, insa Maia si Nastase de ce accepta acest joc?

Vasea
09:38, 10 Iulie 2017

Oricum Moldova va reuși, dacă se vor pune cu strictețe toate reformele cerute de UE!

Vasea
09:39, 10 Iulie 2017

Oricum Moldova va reuși, dacă se vor pune cu strictețe toate reformele cerute de UE!

andrei
11:38, 10 Iulie 2017

Reformele trebuie cu orice preț de implementat - doar așa e posibil de integrat în UE!

andrei
11:39, 10 Iulie 2017

Reformele trebuie cu orice preț de implementat - doar așa e posibil de integrat în UE!

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex