Pirkka Tapiola: Moldova are nevoie de un simț al identității
Print Send by email
05:39, 11 Iul 2017

În Republica Moldova se fac eforturi insuficiente în direcția creării unei identități civice comune. Despre aceasta Șeful Delegației UE Pirkka Tapiola vorbește într-un interviu pentru Agenția IPN.

În opinia lui, principalul factor destructiv este discursul polarizant.

“Cu cât se polarizează discursul, cu atât polarizarea devine mai evidentă și la nivel de cetățeni. Aceasta-i atmosfera. Nu ajută deloc la consolidarea unui „noi”.”, explică diplomatul european.

El evidențiază că au existat inițiative dedicate sporirii coeziunii în societatea moldovenească pe durata mandatului său: „Totuși, s-au întâmplat și lucruri bune la acest capitol. Aprobarea Strategiei de Integrare a Minorităților Naționale a fost unul dintre ele, acesta fiind un pas important pentru care a pledat UE și statele membre.”

“Este important să se creeze un sentiment al identității, identiții civice în primul rând, nici nu vorbesc de identitatea națională sau altceva. E ceea ce ne unește.”, a menționat Pirkka Tapiola.

Lipsa unei identități determină cetățenii moldoveni să aibă așteptări mai mari vis-a-vis de forțele externe, precum Rusia, UE sau state membre ale UE, decât față de forțele politice interne.

“În lipsa acestui „noi” care trebuie edificat între cetățeni, fiecare având experiențe personale foarte diferite, identificări de sine diferite și așa mai departe, există așteptarea că altcineva va veni și va prelua grijile, fie că vorbim de Rusia, de Uniunea Europeană sau de un membru aparte al UE. Că cineva din afară, cumva, poate veni și prelua responsabilitatea”, notează Pirkka Tapiola.

Diplomatul accentuează că “o mână de ajutor poate să vină și din afară” și că UE sprijină, oferă finanțări și sfaturi, dar “restul trebuie să vină din interior”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Conferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuăConferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație
Vezi toate
banner ceu
banner creditex