Codul Electoral trebuie modificat, opinii
Print Send by email
05:25, 17 Feb 2017

Codul Electoral trebuie modificat sau chiar schimbat, deoarece majoritatea prevederilor sunt depășite, iar ineficiența lor a fost demonstrată la mai multe scrutine. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul neafiliat, Anatolie Zagorodnîi, s-a pronunțat pentru schimbarea sistemului electoral. „Codul Electoral trebuie modificat, ajustat, dar suntem în criză de timp. Este necesar ca proiectul să fie supus dezbaterilor publice, expertizei internaționale, iar aceasta va dura. Noi avem nevoie de un model, pe care să-l preluăm, care să convină cetățenilor”, a spus parlamentarul.

Secretarul general al Curții Constituționale, Rodica Secrieru, a optat pentru elaborarea unui nou Cod Electoral. „Curtea Constituțională nu o singură dată s-a expus asupra mai multor articole din Codul Electoral. La modul practic, ar fi mai simplu de elaborat un nou Cod Electoral, deoarece dacă se va merge pe modificare, va fi mai dificil”, a opinat Secrieru.

Sergiu Gurduza, membru al CEC, de asemenea a optat pentru modificarea Codului Electoral. ”Avem nevoie de un Cod Electoral nou. În timpul scrutinelor au ieșit în evidență mai multe neajunsuri, multe prevederi se bat cap în cap”.

Pavel Postică, director de programe în cadrul organizației obștești „Promo-LEX”, consideră că prin modificarea Codului Electoral se urmărește de fapt schimbarea sistemului electoral. „Se poate de modificat Codul Electoral, dar fără a modifica sistemul electoral”, a spus Postică. 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Pe 25 martie înfăptuim Unirea la Marea Adunare CentenarăConferințe IPN [HD] | Autoritățile favorizează Mitropolia Moldovei în detrimentul comunității locale
Conferințe IPN [HD] | Declarația veteranilor de război despre organizarea  Marii Adunări CentenareConferințe IPN [HD] | Președintele Republicii Moldova - ales contrar Constituției!
Vezi toate
banner ceu
banner creditex