Ambasadorul Lituaniei: În procesul de integrare europeană e nevoie de o societate unită
Print Send by email
05:06, 01 Iun 2016

În procesul de integrare europeană a Republicii Moldova totul este în mâinile cetățenilor și ale statului. De asemenea, pentru a parcurge calea integrării europene este nevoie de o societate unită. De această părere este ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Rimantas Latakas. În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, ambasadorul a relatat și despre experiența de integrare europeană a Lituaniei.

Diplomatul a declarat că în procesul de integrare europeană totul depinde de cetățenii Republicii Moldova. Potrivit lui Rimantas Latakas așa s-a întâmplat și în țara sa, când lituanienii au înțeles că nimeni în afară de ei nu va face ceva pentru ca Lituania să devină membră a Uniunii Europene.

„Noi înțelegeam că dacă avem un stat spre care am tins, un stat pe care nu l-am uitat cât am fost în Uniunea Sovietică, atunci tot noi trebuie să purtăm responsabilitate pentru această țară”, a precizat Rimantas Latakas.

De asemenea, ambasadorul a relatat că în Lituania, în 1995, între partide a fost semnată o înțelegere cu privire la politica externă, prin care se prevedea că țara se orientează spre UE și NATO. Această înțelegere a contribuit ca deja în anul 2004 Lituania să intre în familia statelor UE.

Rimantas Latakas a subliniat că toți oamenii au muncit în procesul de integrare europeană, pentru că întregul popor a fost de acord că direcția pe care trebuia să o urmeze Lituania era Uniunea Europeană. Ambasadorul a spus că, potrivit sondajelor, lituanienii și astăzi sunt cei mai proeuropeni dintre cetățenii UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație” este ediția a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex