Parcursul european al țării este în mâinile Moldovei și ale moldovenilor, dezbateri IPN
Print Send by email
17:59, 30 Mai 2016

În procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană totul depinde de țară, de gradul de implementare al reformelor în Acordul de Asociere, dar și de cât de mult se va îmbunătăți viața cetățenilor. De această părere sunt șefii misiunilor diplomatice ai Poloniei, Letoniei și Lituaniei la Chișinău. Totodată, aceștia consideră că Republica Moldova a înregistrat atât succese, cât și anumite regrese în procesul integrării europene. De asemenea, diplomații au menționat că Parteneriatul Estic oferă Moldovei o serie de oportunități. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație”, din ciclul  „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Ambasadorul Republicii Polonia la Chișinău, Artur Michalski, a declarat că dacă Republica Moldova nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și nu obținea regimul liberalizat de vize, atunci, probabil lucrurile în țară se desfășurau mai rău. Referindu-se la beneficiile aduse de Parteneriatul Estic, Artur Michalski a spus că Republica Moldova a început să folosească toate instrumentele și posibilitățile oferite în cadrul acestui program. Ambasadorul Poloniei la Chișinău  este de părerea că unii cetățeni se arată neîncrezători față de Uniunea Europeană din cauza implementării insuficiente la Chișinău a reformelor în stil european.

La rândul său, însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia la Chișinău, Vita Dobele, a spus că prezența Moldovei în Parteneriatul Estic reprezintă cadrul de colaborare a Uniunii Europene și statelor membre cu țările parte ale acestui parteneriat. Vita Dobele a menționat că după semnarea Acordului de Asociere, în Moldova s-au înregistrat mai multe rezultate pozitive. Printre acestea, ea a menționat creșterea exportului în UE, posibilitatea de a călători fătă vize. Totodată, Vita Dobele a spus că Republica Moldova are posibilitatea de a implementa în practică acele recomandări pe care le fac experții UE, care au analizat scrupulos situația din țară. Potrivit acesteia, Letonia va susține Republica Moldova în procesul de implementare al reformelor.

Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Rimantas Latakas, a declarat că semnarea Acordului de Asociere, regimul de circulație fără vize în țările UE sunt rezultatele pozitive obținute de Moldova pe calea sa europeană. Totodată , diplomatul a declarat că Parteneriatul Estic oferă pentru Moldova posibilități enorme în domeniul reformei administrative, a luptei împotriva corupției, în sfera securității, dar și a învățământului. Rimantas Latakas a menționat că în procesul de integrare europeană totul este în mâinile Republicii Moldova și a cetățenilor săi. Făcând o paralelă cu Lituania, diplomatul a spus că în Lituania, practic toți cetățenii își doreau integrarea în UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație” este ediția a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(3) comentarii
Daniel
20:41, 30 Mai 2016

Reformele se implementează în dependență de Guvernare, și cît aceasta mai mult lucrează, cu atît acestea sunt mai vizibile. Iar cazul actualului premier ne arată cel mai bine că o Guvernare puternică poate există și există.

andrei
21:51, 30 Mai 2016

Acum este important ca guvernarea actuală să puie accentul pe reforme și pe schimbări reale în sectorul economiei și în domeniul legislației! Dl Filip în acest sens a demonstrat determinare destulă după părerea mea pentru a aduce aceste schimbări!

andrei
21:51, 30 Mai 2016

Acum este important ca guvernarea actuală să puie accentul pe reforme și pe schimbări reale în sectorul economiei și în domeniul legislației! Dl Filip în acest sens a demonstrat determinare destulă după părerea mea pentru a aduce aceste schimbări!

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex