Sergiu Ostaf: Rusia a implementat aceeași strategie de expansiune pentru Moldova și Georgia
Print Send by email
11:32, 27 Mai 2016

Federația Rusă are implementată în Republica Moldova o strategie de expansiune asemănătoare cu cea din Georgia, care constă în dominația spațiului informațional, decredibilizarea instituțiilor publice, divizarea societății și formarea unor imagini negative pe fundalul unor crize. Constatarea a fost făcută de către Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

„Una din componentele strategiei a reușit, fiind știrbită imaginea ce ține de integrarea europeană. Atât în Republica Moldova, cât și în Georgia, a scăzut încrederea privind perspectiva integrării europene. Nu este o glumă când potrivit sondajelor peste 60% din populație nu-si dorește integrarea europeană” a spus Ostaf.

Un alt aspect al politicii de expansiune a Federației Ruse în Republica Moldova și Georgia o reprezintă dominația spațiului informațional. „Rusia a reușit prin intermediul posturilor de televiziune rusești, dar și a posturilor de radio și rețelelor de socializare, să-și creeze o imagine favorabilă pentru majoritatea cetățenilor din Moldova și din Georgia. Rusia este favorizată în raport cu Ucraina privind anexarea Crimeii. Astfel au fost determinați să creadă o bună parte din cei care locuiesc în Republica Moldova sau Georgia”, a precizat directorul CReDO.

Referindu-se la lipsa de credibilitate în instituțiile statului, Sergiu Ostaf a menționat că prin strategia sa, Kremlinul a reușit să scoată în evidență elementul oligarhic. „Sondajele arată că în Republica Moldova doar 10% au încredere în instituțiile statului. Lipsa credibilității în aceste instituții este justificată prin faptul că anumiți oligarhi dețin controlul asupra lor”, a declarat directorul Centrului..

Sergiu Ostaf susține că la ordinul Kremlinului anumiți experți analizează punctele vulnerabile și problemele cu care se confruntă fiecare țară, pentru a le folosi ulterior în politicile lor de expansiune.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex