Femeile și-au schimbat abordarea față de violența în familie
Print Send by email
05:49, 17 Sep 2013

În prima jumătate a acestui an, numărul cazurilor raportate de violență în familie a crescut cu peste 80%, în comparație cu primele șase luni ale anului trecut. Procurorul Lilia Agapie, din cadrul Procuraturii Căușeni, a declarat pentru IPN că femeile și-au schimbat abordarea față de violență și au început să apeleze tot mai mult la organele de protecție. Ordonanța de protecție încet, dar sigur devine solicitată, pentru că la modul practic oferă victimei protecție și descurajează agresorii.

Procurorul de Căușeni, Ion Oboroceanu, spune că femeile au început să conștientizeze riscurile și consecințele maltratărilor. Ee înțeleg că nu mai pot trăi marginalizate, abuzate și cu frică. Procurorul a mai spus că anterior agresorii erau sancționați doar cu amendă. Pe lângă faptul că aceasta era nesemnificativă pentru agresor, mai și era plătită din bugetul familiei. Astăzi, în 24 de ore de la sesizare, instanța de judecată emite ordonanță de protecție și agresorul este izolat de victimă pe o perioadă de 90 de zile.

În primele luni ale acestui an au fost emise peste 300 de ordonanțe de protecție.

Pe parcursul a câtorva luni, Inspectoratul General al Poliției a organizat o sesiune de instruire a polițiștilor de sector privind fenomenul violenței în familie. Polițiștii au fost familiarizaț cu legislația în domeniu, intervenția și rolul poliției în emiterea, executarea și supravegherea ordonanței de protecție. Sesiunile vor continua și în perioada următoare. 550 angajați ai poliției vor fi instruiți în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru sărăcie extremă și drepturile omului, Magdalena Sepulveda, care și-a prezentat recent raportul preventiv asupra monitorizării situației din Republica Moldova, a remarcat că violența în familie continuă să fie privită ca o problemă privată, inclusiv de către cei care aplică legea, ceea ce încurajează abuzurile asupra femeilor.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS