Un an cu șef de stat acceptat de unii și contestat de alții
Print Send by email
06:42, 16 Mar 2013
Președintele Nicolae Timofti împlinește astăzi, 16 martie, un an de când a fost ales în funcție. Analistul politic Viorel Cibotaru a declarat pentru Info-Prim Neo că șeful statului și în acest moment este acceptat de unii și contestat de cea mai numeroasă formațiune din Parlament – Partidul Comuniștilor. Viorel Cibotaru consideră că Nicolae Timofti trebuie să depășească situația de contestare a alegerii sale în funcție până la sfârșitul mandatului acestui legislativ.

„S-au confirmat așteptările privind alegerea președintelui, că va stabiliza situația din țară și procesele politice. Alegerea lui Nicolae Timofti la Președinție și activitatea sa de un an a stabilizat activitatea acestei instituții după o perioadă de interimate tensionate”, a spus Viorel Cibotaru.

Prin activitatea sa, președintele a reușit să confere un grad de credibilitate crescândă Președinției și Republicii Moldova în fața partenerilor europeni, spune analistul. „Nu i-a reușit însă sub nicio formă să se manifeste în spațiul estic, inclusiv în Federația Rusă și statele CSI. Aici are un handicap serios, probabil din incapacitatea personală a președintelui, modestie, frică, reticență de a emana caracterul Republicii Moldova față de un partener puternic cum este Federația Rusă”, a subliniat Viorel Cibotaru.

Analistul politic apreciază ca fiind pozitive calitățile președintelui, care prind bine în situație de criză cum este cea apărută după denunțarea acordului de constituirea a alianței de guvernare de o parte semnatară. Până acum președintele s-a comportat protocolar perfect, spune Viorel Cibotaru. Nicolae Timofti constituie acum un liant important, un colac de salvare care poate scoate orice proces politic din impas.

Viorel Cibotaru crede că influența personală a lui Nicolae Timofti este limitată de anumite circumstanțe, dar că președintele are o influență instituțională. Analistul remarcă faptul că nu a auzit reproșuri din partea liderilor alianței de guvernământ, decât amenințări din partea președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, că va vota pentru demiterea șefului statului dacă insistă pe candidatura liberal-democratului Vlad Filat în fruntea Guvernului. „Dar această amenințare nu-l caracterizează pe Timofti, ci îl caracterizează pe Ghimpu. Sub aspect protocolar, domnul președinte își exercită influența sa. Nu are o influențe dominantă, ci mai degrabă una pozitivă”, a menționat analistul.

Nicolae Timofti a fost ales în funcție la 16 martie 2012 cu voturile a 62 deputați, 58 din alianța de guvernământ, un vot al deputatului neafiliat Mihai Godea și 3 voturi ale deputaților socialiști. PCRM a contestat alegerea președintelui, a declarat-o neconstituțională și de fiecare dată spun că ziua de 16 martie 2012 a fost o zi neagră pentru Republica Moldova deoarece a fost încălcată grav Constituția.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex