Cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă

Print Send by email
12:14, 23 Iun 2018

Cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă

Inspectoratul General al Poliției anunță despre pornirea unei cauze penale în temeiul bănuielii rezonabile cu privire la pregătirea dezordinilor în masă. Oamenii legii au identificat pe rețelele de socializare mai multe persoane care instigă la violență, pogromuri, distrugerea de bunuri. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, sâmbătă, cu privire la măsurile de asigurare a ordinii publice și securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului anunțat pentru duminică, 24 iunie, în centrul capitalei, transmite IPN.

Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, a declarat că au fost acumulate suficiente probe care confirmă acțiunile unor persoane îndreptate spre destabilizarea acțiunilor pașnice. Potrivit lui, unii dintre suspecți au fost deja citați pentru a fi audiați. Totodată, s-a constat că unii dintre suspecți au statut de inculpat în cadrul cauzei penale pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc pe 24 aprilie 2016. Deocamdată nu poate fi făcută publică identitatea suspecților și nici numărul acestora, fiind invocat secretul anchetei, dar și imposibilitatea de a divulga date cu caracter personal.

Șeful Direcției a menționat că acțiunile oamenilor legii nu sunt îndreptate în privința persoanelor care vor protesta pașnic. Dimpotrivă, scopul este de a-i proteja de eventuale acțiuni ale persoanelor rău-voitoare.

Daniela Buzatu, șefa Secției prevenire din cadrul Direcției generale securitatea publică, a recomandat participanților la protest să respecte ordinea publică și cerințele forțelor de ordine. Este interzis ca participanții să dețină arme de foc, substanțe explozibile, bâte, obiecte tăioase, măști sau cagule. De asemenea, nu este indicată participarea la acțiune a persoanelor aflate în stare de ebrietate. Protestatarii sunt îndemnați, în cazul în care văd persoane suspecte, să anunțe imediat poliția. 

Potrivit lui Pavel Apostol, specialist principal al Centrului Unic de Monitorizare și Control al Traficului Rutier, în după-amiaza zile de duminică, circulația transportului în zona centrală va fi restricționată. Pentru persoanele care se deplasează la protest sunt amenajate câteva parcări: lângă Circ, pe străzile Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul conferinței, a fost prezentat un nou serviciu – „Dialog”, care va asigura intermedierea și îmbunătățirea comunicării dintre poliției și participanții la întruniri. Echipa „Dialog” va fi formată din 2-3 angajați, cu experiență și care au urmat un curs de instruire în domeniul comunicării eficiente în situații de criză. Aceștia vor gestiona eventuale situații de conflict. Membrii echipei vor purta veste cu inscripția pe spate „Poliția Dialog” și vor avea asupra lor stații radio, și echipament pentru înregistrare video.

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au anunțat pentru duminică, începând cu ora 14.00, o acțiune de protest de amploare în fața Primăriei. Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre.

12:14, 23 Iun 2018
Această sâmbătă este lucrătoare pentru bugetari
Sâmbătă, 23 iunie, este zi lucrătoare pentru bugetari. Aceștia muncesc pentru ziua de 1 iunie, când au avut liber, transmite IPN. Salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu…
06:59, 23 Iun 2018

Alte știri

18 Iunie 2018
RSS
Proiect de lege privind circulația în traficul internațional a automobilelor transnistrene
free
19 Iunie 2018
Mai multe întreprinderi de stat ale MAI trec în gestiunea APP
18 Iunie 2018
Un Centru Mobil de prevenire a infracțiunilor, lansat în UTA Găgăuzia Fondatoarea unei companii spune că este victima unor decizii judecătorești frauduloase
free
Deșeurile de bucătărie transformate în biohumus, în cadrul unui proiect socio-ecologic
15 Iunie 2018
Prima eliminare la BAC
free
18 Iunie 2018
Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei
16 Iunie 2018
Șoferii nemulțumiți de prețurile la carburanți au ieșit la o nouă acțiune de protest
free
15 Iunie 2018
Doi tineri sunt suspectați de furturi din locuințe
free
16 Iunie 2018
La Chișinău și Cahul vor avea loc activități consacrate culturii și civilizației japoneze
free
Îmbătrânirea activă trebuie să rămână pe agenda Guvernului, HelpAge
15 Iunie 2018
Parlamentul a numit cinci membri în Consiliul Antidiscriminare
16 Iunie 2018
BNS va fi reorganizat
15 Iunie 2018
Încă un dosar privind fraudele la BEM a fost trimis în judecată
16 Iunie 2018
Peste șapte mii de copii se odihnesc anual în instituții de reconfortare ale CNSM
14 Iunie 2018
Amendamente votate la legislația privind activitatea turistică
18 Iunie 2018
Ziua Internațională a Taților, marcată la Chișinău
free
15 Iunie 2018
Zece zile lucrătoare pentru concilierea părților conflictului colectiv de muncă
16 Iunie 2018
„Părinți Solidari” solicită camere video în grădinițe
free
15 Iunie 2018
Aproape 100 de tineri au devenit specialiști în domeniul securității frontierei

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex