Modificările la Codul Muncii diminuează drepturile și garanțiile salariaților, opinii

Print Send by email
12:47, 25 Iul 2017

Modificările la Codul Muncii diminuează drepturile și garanțiile salariaților, opinii

Mai mulți lideri sindicali consideră că modificările operate recent la Codul Muncii și aprobate în Parlament au diminuat drepturile și garanțiile salariaților, întărind în schimb poziția angajatorilor. Reprezentanții mediului de afaceri notează însă că amendamentele aprobate aduc în sfârșit echilibru în reglementarea relațiilor dintre angajator și angajat și ușurează munca administrativă pentru agenții economici, scrie Radio Europa Liberă în pagina electronică, citată de IPN.

Ca urmare a completărilor aprobate, atingerea vârstei de pensionare a devenit un motiv pe care îl poate invoca angajatorul pentru desfacerea contractului de muncă. Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, notează că acest „temei” servit agenților economici pune stavilă în fața salariaților care vor să muncească după pensionare. „Dacă s-ar referi norma aceasta la o anumită categorie, atunci, mă rog, așa a decis statul ca să protejeze o anumită categorie de salariați. Dar în cazul de față se referă la toate persoanele și deci este o normă care în principiu ar trebui să fie declarată neconstituțională, fiindcă ea va îngrădi dreptul persoanelor în etate de a munci. Pe de o parte, vorbim că este necesar ca persoanele active să muncească în continuare, pe de altă parte – trebuie să le concediem”, a notat Sergiu Sainciuc.

Persoanele concediate în baza motivului de pensionare pot fi reangajate ulterior pe o perioadă de până la doi ani, doar că legea lasă acest lucru la discreția angajatorului. Directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, menționează că deși angajatorii au cerut această posibilitate, în companiile mari nu se renunță ușor la salariații în care s-a investit.

O altă normă pe care o salută angajatorii, dar o critică sindicatele se referă la perioada de probă. Agenții economici au fost scutiți de obligația de a motiva respingerea unui tânăr specialist. Sergiu Sainciuc crede însă că acest lucru va lăsa loc pentru abuz. „Era o normă care proteja tinerii specialiști, cu atât mai mult că statul cheltuiește sume enorme de bani pentru a-i pregăti. O normă mai drastică este aceea care s-a stabilit la articolul 63, adică mie nu mi-a plăcut tânărul specialist, mi-a lucrat trei luni de zile și i-am spus „la revedere”, fără a motiva de ce persoana respectivă nu a trecut perioada de probă”, spune Sergiu Sainciuc.

De cealaltă parte, Ana Groza susține că simplificarea procedurii de concediere după perioada de probă eliberează angajatorul de preocupări în plus și chiar are avantaje pentru un viitor salariat. „Perioada de probă pentru tinerii specialiști, asta o să combată munca la negru, deoarece foarte mulți angajatori, companiile mici și mijlocii se tem să ia tineri specialiști deoarece procedura de concediere în cazul în care ei nu corespundeau funcției, era foarte anevoioasă. Trebuia comisie, ordin, analiza CV-ului, ce competențe și ce nu corespunde competenței, deci este un plus”, a declarat Ana Groza.

Directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini spune că toate amendamentele operate la cele 36 de articole din Codul Muncii au fost discutate în cadrul unui grup de lucru creat la inițiativa premierului Filip. Votul din parlament este considerat un câștig de mediul de afaceri, sindicatele refuză însă să accepte unele modificări, deși nu mai există cale întoarsă.

Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la trei ani va fi acordat până la patru ani și nu până la șase, cum se făcea până acum. Ana Groza spune că au fost suficiente argumente pentru a fundamenta această cerere a angajatorilor. „Erau foarte multe cazuri când persoana, de jure era în concediul pentru îngrijirea copilului, concediu neplătit, dar de facto, dânsa ori făcea afaceri, ori era în Italia, ori pregătea documentele pentru emigrare. Și atunci, nici nu putem angaja pe altcineva în loc, iar dacă este totuși angajată o persoană, atunci este pe termen determinat și nu are garanții”, a mai spus Ana Groza.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor constată însă că această modificare a fost operată în lipsa unor statistici despre numărul femeilor care își iau în perioada 3-6 ani concediu neplătit și impactul acestui lucru. De altfel, mai mulți experți din mediul neguvernamental cred că această reducere trebuie să fie însoțită și de unele completări, de exemplu să fie majorate indemnizațiile de creștere a copilului pentru primul și al doilea an și concomitent să existe mai multe opțiuni pentru concediul de îngrijire a copilului.

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul ultimei ședințe a legislativului din această sesiune, deputații au aprobat modificări și completări pentru 36 de articole din Codul Muncii. Amendamentele adoptate reglementează între altele modalitatea de încheiere a contractelor individuale de muncă, acordarea perioadei de probă pentru tinerii specialiști și completează lista temeiurilor pentru concedierea salariatului.

12:47, 25 Iul 2017

Alte știri

19 Iulie 2017
RSS
Diagnosticarea precoce a tumorilor maligne la copii duce la creșterea supraviețuirii
free
Deținutul evadat de la Goian a fost reținut
free
18 Iulie 2017
20 de femei au început tratamentul gratuit de fertilizare in vitro
free
Modificarea Codului Muncii comportă riscuri sociale, studiu IDIS
Trei moldoveni au ajuns la spital în urma unui accident rutier în Ucraina
free
Șomerii beneficiari de ajutor social vor trebui să presteze servicii de interes comunitar
Acuzat pe nedrept de omor, un bărbat a făcut 5 ani de închisoare până să fie achitat
free
Grupul de lucru pentru elaborarea Legii ONG-urilor va fi extins
Strategia națională de dezvoltare ”Moldova 2030” în vizorul ONU și BM
free
17 Iulie 2017
Învățământul de alternativă în Moldova poate exista doar în limitele curriculumului general
free
Raioanele din sud, cele mai afectate de corupție
Taxele de studii universitare în Moldova oscilează între două și treizeci de mii de lei A cerut zece mii de euro pentru a urgenta obținerea cetățeniei române
15 Iulie 2017
Legea Biroului istoriilor de credit, în lectură finală Ministerul Sănătății investighează cazul femeii care nu ar fi fost ajutată la naștere
free
Dorin Chirtoacă rămâne în arest la domiciliu
free
14 Iulie 2017
Liderul Unirea - ODIP acuză intimidarea instituțiilor de învățământ
free
Otilia Nicolai este directorul Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale
Șomerii și tinerii absolvenți vor fi instruiți în cadrul întreprinderilor Parlamentul a votat crearea sistemului de adrese

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN | ???????????? ?????????? <<Moldova mea>>Conferințe IPN [HD] |  ,,David Davitean este deținut ilegal în închisoare"
Conferințe IPN [HD] |  Proiectul ,,Moldo Crescendo"Conferințe IPN [HD] | ,,Poziția comună vizavi de modificarea sistemului electoral"
Vezi toate
banner creditex