Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Print Send by email
07:18, 08 Dec 2018

Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Angajatorii care s-au remarcat pe parcursul anului 2018 prin cele mai bune practici în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități au fost premiați în cadrul Galei RemarcAbilitatea, ediția a IV-a, desfășurată pe 7decembrie. Companiile au fost premiate la cinci categorii, fiind anterior selectate de o comisie de experți alcătuită din reprezentanții ai instituțiilor promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, transmite IPN.


Cele mai multe persoane cu dizabilități în 2018 au fost angajate la Handitehnica SRL, fabrică care se ocupă de confecționarea hainelor pentru organele de forță. Aici, din puțin peste 50 de angajați, mai mult de jumătate sunt persoane cu dizabilități. Directoarea companiei, Olga Dodon, a menționat că apreciază la angajații săi cu dizabilități bunăvoința și dorința de a face ceva. Ea a mai spus că se mândrește cu lucrul pe care-l fac și e mulțumită de munca persoanelor angajate.

Angajatorul remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilități prin angajarea asistată a fost desemnată SRL Mozaic Creștin. Compania are șase angajați dintre care doi sunt cu dizabilități. Persoanele care lucrează aici creează icoane pentru biserici pe mozaic, din sticlă colorată. Nadejda Vioară, coordonator de producție a companiei, a ținut să menționeze că autocompătimirea permanentă de la nimicuri a oamenilor nu este motivată, pe fonul atitudinii persoanelor cu dizabilități care nu se plâng de nimic, activează, iubesc. „ Ei te fac să fii mai puternic, să mergi înainte și trebuie să fii mulțumit de ceea ce ai”, a spus Nadejda Vioară.

Dorin Stăvița a fost numit antreprenorul remarcabil, persoană cu dizabilități care a inițiat o afacere și a creat locuri de muncă pentru alte persoane cu dizabilități. Împreună cu soția sa, și ea cu dizabilitate, Dorin Stăvița a deschis o afacere ce vizează prestarea serviciilor de copiere, printare, laminare etc. Bărbatul spune că l-a motivat să pornească o afacere necesitatea de a avea un loc de muncă, iar acum, faptul că nu depinde de nimeni e cel mai important pentru că este mult mai independent.

Cei mai remarcabili angajatori care au întreprins măsuri de acomodare rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități au fost desemnați Agenția de Presă IPN și Centrul Psiho-socio-pedagogic al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău.

Directorul Agenției de Presă IPN, Valeriu Vasilică, a menționat că angajarea persoanelor cu anumite deficiențe de vedere nu a fost o provocare, ci mai degrabă un avantaj pentru instituția pe care o reprezintă, deoarece aceasta a câștigat doi colegi buni. De asemenea, nu e nimic remarcabil în astfel de angajări, ci e un proces firesc de selectare și creșterea a personalului, lucru necesar pentru prosperarea afacerii. Directorul IPN consideră că, dacă unor persoane li s-a luat ceva, în mod firesc li s-a dat ceva în plus, iar obligația celorlalți este să vadă în cei cărora li s-a luat, abilitatea.

Svetlana Gorea, șefa Centrului Psiho-socio-pedagogic a DGETS din municipiul Chișinău, a spus că de când a angajat persoane cu nevoi speciale, restul angajaților instituției privesc viața altfel și o iubesc mai mult. Potrivit Svetlanei Gorea, actualmente, circa 30 de copii în dificultate și din grupul de risc frecventează zilnic Centrul, iar părinții care îl văd pe Stanislav , băiatul cu dizabilități angajat, rămân cu convingerea că copii lor vor avea un viitor.

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în domeniul asistenței sociale la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei consideră că cel mai de bază trofeu îl merită de fapt angajații pentru că angajarea lor este un pas important și în cariera lor și în incluziunea socială. Secretarul de stat a spus că prin toate politicile pe care le-a promovat ministerul până acum și-a dat seama că stimularea angajatorilor de a crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități nu funcționează suficient de bine. Astfel, începând cu anul 2019, prin politici de susținere s-a decis subvenționarea angajatorilor care vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități și a celor care vor adapta locurile de muncă pentru aceste persoane.

Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a menționat că dreptul la muncă este un drept fundamental și nu este mai puțin important de restul drepturilor omului. Este un drept care contribuie la formarea persoanei ca și cetățean, ca și membru activ al societății, ca și contribuabil. „ Noi ne propunem ca persoanele cu dizabilități să fie acceptate nu doar ca beneficiari ai prestațiilor sociale, dar ca și deținători de drepturi ca și ceilalți membri ai societății. Pentru realizarea dreptului la muncă se necesită și asigurarea altor drepturi. Totuși, sunt multe persoane cu dizabilități care vorbesc despre dificultăți de angajare pentru că nu le este asigurat pe deplin dreptul la formare profesională”, a menționat Vitalie Meșter.

Olesea Perean, coordonatoare națională a Oficiului ONU pentru drepturile Omului, consideră că este caracteristica unui adevărat lider să vezi potențialul persoanei și să contribui la valorificarea acestuia. Ea spune că fiecare om trebuie să dea dovadă de un spirit de fraternitate unul față de altul. Potrivit Olesei Perean, angajatorii ce văd potențial și depun efort să integreze persoanele cu dizabilități sunt de fapt agenți ai schimbării în viața acestor oameni.

Gala RemarcAbilitatea 2018 a fost organizată de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Media pentru Tineri și Rabota.md, cu suportul financiar al Reprezentanței Swedish Development Partner și Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

 

07:18, 08 Dec 2018

Alte știri

16 Iulie 2018
RSS
Centrele comunitare pentru copii și tineri ale DMPDC, frecventate de circa 3400 de beneficiari
free
Mai multe centre multifuncționale ale ASP își extind programul de activitate
Peste patru mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
14 Iulie 2018
Ministerul Sănătății atenționează populația privind consumul de ciuperci
free
Arena Chișinău va fi construită de către o companie din Turcia
free
Construcția apeductului magistral Leova-Iargara va fi finalizată în octombrie
free
Va fi creată Rezervația biosferei „Prutul de Jos”
13 Iulie 2018
Venera Gasparean susține că fiul ei a fost bătut cu bestialitate în Penitenciarul nr. 13
free
14 Iulie 2018
Majorarea alocației pentru victimele represiunilor politice, votată în prima lectură
13 Iulie 2018
Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza profilurile viitorilor deputați
free
Pavel Filip la Leova: Am venit să discutăm problemele din teritoriu
free
Caz de intoxicație cu ciuperci. Un copil a murit, iar altul este în stare critică
free
Mai multe mituri care dăunează grav sănătății – spulberate de medicii Centrului de Dializă
free
Schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale La Chișinău, Comrat și Tiraspol au fost deschise centre pentru asistența victimelor torturii
free
Avocați: Veaceslav Platon a fost condamnat fără participarea sa și a avocaților săi
free
Republica Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare, expert economic
free
Ministerul Educației: Salariile vor crește cu până la 800 de lei
free
Antituberculoasele au provocat cele mai multe reacții adverse în primul semestru al anului, AMDM
free
12 Iulie 2018
93 de familii din raionul Nisporeni vor fi asigurate cu locuințe sociale

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex