Cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă

Print Send by email
12:14, 23 Iun 2018

Cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă

Inspectoratul General al Poliției anunță despre pornirea unei cauze penale în temeiul bănuielii rezonabile cu privire la pregătirea dezordinilor în masă. Oamenii legii au identificat pe rețelele de socializare mai multe persoane care instigă la violență, pogromuri, distrugerea de bunuri. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, sâmbătă, cu privire la măsurile de asigurare a ordinii publice și securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului anunțat pentru duminică, 24 iunie, în centrul capitalei, transmite IPN.

Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, a declarat că au fost acumulate suficiente probe care confirmă acțiunile unor persoane îndreptate spre destabilizarea acțiunilor pașnice. Potrivit lui, unii dintre suspecți au fost deja citați pentru a fi audiați. Totodată, s-a constat că unii dintre suspecți au statut de inculpat în cadrul cauzei penale pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc pe 24 aprilie 2016. Deocamdată nu poate fi făcută publică identitatea suspecților și nici numărul acestora, fiind invocat secretul anchetei, dar și imposibilitatea de a divulga date cu caracter personal.

Șeful Direcției a menționat că acțiunile oamenilor legii nu sunt îndreptate în privința persoanelor care vor protesta pașnic. Dimpotrivă, scopul este de a-i proteja de eventuale acțiuni ale persoanelor rău-voitoare.

Daniela Buzatu, șefa Secției prevenire din cadrul Direcției generale securitatea publică, a recomandat participanților la protest să respecte ordinea publică și cerințele forțelor de ordine. Este interzis ca participanții să dețină arme de foc, substanțe explozibile, bâte, obiecte tăioase, măști sau cagule. De asemenea, nu este indicată participarea la acțiune a persoanelor aflate în stare de ebrietate. Protestatarii sunt îndemnați, în cazul în care văd persoane suspecte, să anunțe imediat poliția. 

Potrivit lui Pavel Apostol, specialist principal al Centrului Unic de Monitorizare și Control al Traficului Rutier, în după-amiaza zile de duminică, circulația transportului în zona centrală va fi restricționată. Pentru persoanele care se deplasează la protest sunt amenajate câteva parcări: lângă Circ, pe străzile Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul conferinței, a fost prezentat un nou serviciu – „Dialog”, care va asigura intermedierea și îmbunătățirea comunicării dintre poliției și participanții la întruniri. Echipa „Dialog” va fi formată din 2-3 angajați, cu experiență și care au urmat un curs de instruire în domeniul comunicării eficiente în situații de criză. Aceștia vor gestiona eventuale situații de conflict. Membrii echipei vor purta veste cu inscripția pe spate „Poliția Dialog” și vor avea asupra lor stații radio, și echipament pentru înregistrare video.

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au anunțat pentru duminică, începând cu ora 14.00, o acțiune de protest de amploare în fața Primăriei. Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre.

12:14, 23 Iun 2018
Această sâmbătă este lucrătoare pentru bugetari
Sâmbătă, 23 iunie, este zi lucrătoare pentru bugetari. Aceștia muncesc pentru ziua de 1 iunie, când au avut liber, transmite IPN. Salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu…
06:59, 23 Iun 2018

Alte știri

08 Mai 2018
RSS
Prevederi din Codul Contravențional, declarate neconstituționale Asiguratul care își stabilește domiciliul în străinătate are dreptul la pensie
10 Mai 2018
Reprezentanții Moldovei evoluează în această seară în semifinala Eurovision
free
Ambasada României organizează un concert dedicat Zilei Europei
free
08 Mai 2018
Parcursul european al Moldovei, într-o expoziție la Biblioteca Națională
free
10 Mai 2018
Tinerii pot arăta cum văd ei reintegrarea țării, în cadrul unui concurs de desene
free
08 Mai 2018
Locatarii blocului din strada Socoleni nr. 12 acuză compania de construcție de fărădelegi
free
07 Mai 2018
Un copil de 9 ani a fost operat cu succes de o tumoare intratoracală
free
10 Mai 2018
Ziua Victoriei împotriva fascismului și Ziua Europei au fost marcate la Chișinău
free
20 Mai 2016
Înalt consilier UE, despre evoluția Serviciului Vamal
free
08 Mai 2018
Peste 3500 de polițiști vor asigura ordinea publică pe 9 mai
free
20 Mai 2016
CAPC: Promovarea proiectului Legii cu privire la Serviciul Vamal este inoportună
free
07 Mai 2018
Amenzi de patru ori mai mari pentru neacordarea priorității pietonilor și bicicliștilor
08 Mai 2018
Plăți pentru proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol
23 Mai 2016
Marșul solidarității „Fără frică”, desfășurat la Chișinău s-a soldat cu incidente
free
07 Mai 2018
Trei ani de închisoare pentru șoferul care a accidentat mortal un polițist la Coșnița Orășelul European 2018 are loc în acest week-end la Chișinău
free
20 Mai 2016
Tinerii moldoveni își pot depune dosarele pentru bursele oferite de Bundestagul german
free
08 Mai 2018
Numirea lui Ion Druță la CSJ a fost previzibilă, opinie
free
07 Mai 2018
Moldova pregătește un program de țară pentru a accesa resurse din Fondul Verde pentru Climă

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex