Fiecare al cincilea condamnat își ispășește pedeapsa pentru infracțiuni privind viața sexuală

Print Send by email
14:55, 20 Mai 2019

Fiecare al cincilea condamnat își ispășește pedeapsa pentru infracțiuni privind viața sexuală

Procuratura Generală atenționează asupra nivelului alarmant al abuzurilor sexuale în Republica Moldova. Potrivit statisticilor, pe parcursul anului trecut, în țară au fost comise 611 infracțiuni privind viața sexuală, perioadă în care, 115 inculpați au fost condamnați la pedepse cu executare. Experții admit că numărul cazurilor poate fi mai mare, întrucât de multe ori victimelor le este frică sau rușine să raporteze. Uneori se recurge la împăcarea părților.

Solicitată de IPN, Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei la Centrul „La Strada”, a declarat că, atunci când făptuitorul nu este reținut, el are acces la victimă și o poate influența prin diverse metode. În multe situații, din cauza acestor presiuni care vin din mediul făptuitorului, victima cedează, mai ales când nu beneficiază de serviciile unui avocat. Victima se simte neprotejată când toată povara probării a ceea s-a întâmplat este pusă pe umerii ei. Se simte singură în fața acestui sistem și de cele mai multe ori își retrage plângerea sau acceptă procedura de împăcare, fie de mediere. În cazul condamnărilor, pedepse cu executare sunt dictate mai mult în cazul violurilor, mai puțin în cazurile de acțiuni perverse cu caracter sexual. În ceea ce ține de hărțuire, aici este vorba în general de cazuri unice de condamnare, deoarece lucrurile se complică din cauza complexității mecanismului de probare. Sunt declarațiile victimei contra declarațiilor făptuitorului.

Directoarea de program consideră că victimele mai puțin țin cont de statistice cu privire la pedepsele cu executare sau cu suspendare aplicate agresorilor, pentru că ele trăiesc propria dramă. De la primele interacțiuni cu organele de drept și sistemul de justiție, de cele mai multe ori victima se dezamăgește. Aceasta, în condițiile în care omul legii îi adresează întrebări care nu sunt relevante investigării, ci sunt mai degrabă umilitoare. Este vorba despre întrebări de genul: „Ați consumat împreună alcool? sau „Atunci când ai mers la el la domiciliu, nu ți-ai dat seama ce o să se întâmple?”, adică întrebări ce se bazează pe prejudecățile sau stereotipurile pe care le au reprezentanții sistemului.

Daniela Misail-Nichitin mai spune că victima infracțiunilor sexuale nu ține neapărat ca infractorul să fie condamnat cu închisoare sau să i se dea o pedeapsă mai mare, ci are nevoie să fie recunoscută ca victimă, pentru că de cele mai multe ori comunitatea o blamează și o face vinovată de cele întâmplate. Astfel, mai degrabă acțiunile de raportare a cazurilor mai rar sunt îndreptate pe așteptarea la o pedeapsă reală, ci mai des așteptarea este de a obține această justiție socială, când comunitatea spune că într-adevăr agresorul a comis fapta și el trebuie să fie responsabil de cele comise și nu victima este cea care a provocat infracțiunea prin comportament, prezență etc.

Daniela Misail-Nichitin a mai spus că în țară există mai multe rapoarte care denotă că sunt cazuri în care victima vorbește pentru prima dată despre o infracțiune sexuală după mulți ani de la cele întâmplate. Iar motivele sunt diverse: rușine, frică, lipsa unei susțineri. Victimele acestui tip de infracțiuni trebuie să înțeleagă că ele pot și trebuie să vorbească despre cele întâmplate. Să cunoască unde se pot adresa și beneficia de ajutor și protecție. Organele de drept și alți profesioniști care interacționează cu victimele acestor infracțiuni trebuie instruiți ca să răspundă cât mai etic și corect la necesitățile victimei în procesul de investigare și judecare a acestor cauze.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în prezent, în penitenciarele din țară își ispășesc pedepsele pentru infracțiuni privind viața sexuală 1189 de persoane.

14:55, 20 Mai 2019
La Ungheni, proiect european pentru o Mare Neagră curată
Miniștri ai șapte țări din regiune – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina – se întrunesc pe 21 mai în capitala română, București, la o reuniune ministerială…
06:05, 21 Mai 2019

Alte știri

29 Ianuarie 2007
RSS
Iurie Bucinschi a fost numit noul șef al Direcției municipale a Sănătății
free
Cei mai mulți pasageri s-au deplasat în anul 2006 cu autobuzul și microbuzul
27 Ianuarie 2007
Locuitorii din preajma parcului „Alunelul” protestează împotriva edificării unor construcții în mijlocul acestuia
free
R. Moldova va adera la Acordul cu privire la transporturile internaționale de produse alimentare perisabile
free
Un sondaj de opinie atestă scăderea popularității lui Vladimir Voronin
free
Cele mai bune instituții ale audiovizualului în 2006 au fost declarate posturile «Pro TV Chișinău” și radio „Antena C”
free
Condamnații vor putea fi vizitați mai des și de alte persoane decât rudele
free
Guvernul va lansa un nou program de promovare a utilizării exclusive a sării iodate
free
Frontiera de stat a R. Moldova a fost traversată în anul 2006 de peste 10 mil. persoane
free
Epidemiologii susțin că numărul virozelor se menține aproximativ la același nivel ca și anul trecut
free
26 Ianuarie 2007
Circa jumătate din populație consideră că anul 2006 a fost mai dificil decât anul precedent
free
Experții propun o schemă de circulație a transportului public între sectoare care să reducă aglomerația de mașini din centrul capitalei
free
În doar câteva zile temperaturile vor coborî până la minus 12 grade
free
Asociația Internațională pentru Dezvoltare va acorda R. Moldova un credit de 10 mil. USD pentru reducerea sărăciei
25 Ianuarie 2007
Actrița Angela Ciobanu este al doilea deținător al Premiului „Valeriu Jereghi”
free
O asociație de veterani își revendică dreptul asupra unui lot de pământ
free
Chișinăuienii vor plăti 3,67 lei pentru un metru cub de apă potabilă și canalizare
free
Tarifele la încălzire în municipiul Chișinău au crescut de aproape 2,5 ori
free
O organizație obștească acuză Ministerul Justiției de crearea impedimentelor ONG-urilor incomode Puterii
free
Elaboratorii PUG propun soluții de dezvoltare a unui sistem economic policentric competitiv în capitală
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Conferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentuluiConferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"
Vezi toate
banner creditex