Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate

Print Send by email
09:22, 20 Iul 2018

Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate

Sancțiunile aplicate de către oamenii legii pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate au fost înăsprite. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, transmite IPN.

Astfel, potrivit Codului Contravențional, va fi ridicat provizoriu permisul de conducere al mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, demersul depus de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri privind admiterea sau respingerea demersului.

La fel, se propune completarea Codului Penal cu un articol nou – privarea sau anularea de dreptul de a conduce mijloace de transport, care constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanța de judecată pe un termen de la unu la trei ani, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere, în urma susținerii examenelor.

Totodată, persoana care conduce mijlocul de transport va fi înlăturată de la conducere, dacă există temeiuri de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă, produsă de alcool sau de alte substanțe. Persoana va fi obligată, la cererea organului de constatare să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză.

Mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se reține și, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului, se aduce la stația de parcare specială. Mijlocul de transport reținut se restituie imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reținere.

Conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influența alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate, se sancționează cu amendă de la 17500 la 25000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Conducătorii mijloacelor de transport depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de acest drept prin hotărârea instanței de judecată, vor fi obligați să frecventeze programul probațiunile antialcoolic și antidrog stabilit de către consilierul de probațiune.

09:22, 20 Iul 2018

Alte știri

09 Februarie 2007
RSS
Sindicatele vor organiza un miting de protest împotriva refuzului guvernării de a majora salariile în sfera bugetară
free
Planul de amenajare a municipiului Chișinău prevede crearea zonei turistice și de business „Eco-Nistru”
Patru cetățeni moldoveni și-au pierdut viața într-un incendiu din regiuena Moscovei
free
API a constituit rețeaua de jurnaliști specializați în tematica de integrare europeană „Reporter European”
free
Un deputat solicită crearea unei noi comisii care să studieze manualele de istoria integrată
free
Cererea de muncitori calificați în capitală depășește cu mult oferta
Aflarea copiilor în sălile de Internet pe timp de noapte devine o problemă socială
free
O femeie a fost violată în propria casă de un bărbat care s-a prezentat drept angajat al SEL
free
08 Februarie 2007
Asociația Agențiilor de publicitate solicită Primăriei municipiului Chișinău să rezilieze contractul cu firma „EPA MEDIA”
free
Administrația „Antenei C” nu a executat decizia CCA de a reveni la vechea grilă de emisie
free
Au fost partajate competențele și împuternicirile conducerii Primăriei din capitală Miniștrii și alți funcționari publici de rang înalt vor dona câte 500 de lei pentru reconstrucția conacului Manuc-Bei
07 Februarie 2007
R. Moldova a fost condamnată într-un nou dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
free
Până în 2025 în Chișinău vor fi realizate circa 160 de proiecte investiționale pentru amenajarea teritoriului
Experții mass-media constată că reorganizarea posturilor audiovizuale municipale s-a făcut cu multiple derogări de la legislație
free
Analiștii avertizează că situația aviației civile din R. Moldova începe să degradeze în mod dramatic
CCA a obligat postul de radio „Antena C” să emită conform actualei grile de emisie
free
Organizațiile mass-media din R. Moldova sunt îngrijorate de derapajul de la principiile democratice în cazul “Antenei C”
free
Parlamentul susține că va colabora cu societatea civilă la modificarea Legii cu privire la asociațiile obștești
free
Un om de afaceri împreună cu mamă-sa sunt suspectați că și-au înșelat partenerii de afaceri cu peste 3 milioane de lei

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Sesizarea Curții Constituționale privind  invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13
Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la StrasbourgConferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RM
Vezi toate
banner creditex